Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Ponta szerint Románia nem tűri el, hogy kioktassák

Románia nem tűr el senkitől leckéket, hogyan alkalmazza a törvényeit - hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök szerdán arra reagálva, hogy Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Székelyföldön dúló "zászlóháború" ellen emelt szót kedden, és azt kérte a román kormánytól: szüntesse be a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen.
A kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében kialakult helyzet megoldásának kulcsa Románia kezében van - tájékoztatta a Külügyminisztérium szerdán az MTI-t, annak kapcsán, hogy a román külügyminisztérium délután bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. A román fél azt sérelmezte, hogy kedden Németh Zsolt külügyi államtitkár szót emelt a Székelyföldön dúló "zászlóháború" ellen, és azt kérte a román kormánytól: szüntesse be a "szimbolikus agressziót" az erdélyi magyar közösség ellen. Victor Ponta román kormányfő szerint Románia nem tűri el, hogy kioktassák.

A magyar külügyi közlemény hangsúlyozza: a székely zászló használatának támogatása összhangban áll a korábbi gyakorlattal, valamint a romániai és az európai uniós jogszabályokkal is. Az elmúlt időben viszont több olyan eset történt, amely a hatályos román jogi szabályozással ellentétes, sérti a magyar közösség jogait, ezek orvoslását Magyarország elengedhetetlennek tartja - olvasható a dokumentumban.

"Magyarország szolidáris a székelységgel, amikor azt tapasztalja, hogy elvitatják tőle a nemzeti jelképek használatának alapvető jogát(...) Normális dolognak tartjuk, ha a székelyek használják jelképeiket, ez alapvető joguk, ez a románok jogos érzékenységét nem sértheti" - számolt be az MTI-nek Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet arról az álláspontról, amelyet szerdán a román külügyminisztériumban is kifejtett.

Az MTI-nek elmondta: azt közölték vele, hogy Románia számára nem elfogadható a magyar fél által használt "szimbolikus agresszió" kifejezés, ugyanakkor Románia érdekelt a két ország közötti jó kapcsolat fenntartásában.

Németh Zsolt kedden részt vett kedden azon az ünnepségen, amelyen a Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".

Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

"Románia nem tűr el senkitől leckéket, hogyan alkalmazza a törvényeit" - hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök, aki a szerdai kormányülés elején, a sajtó jelenlétében hozta szóba a témát.

A román kormányfő hozzátette: úgy véli, Románia a legmagasabb európai szabványokat alkalmazza a kisebbségek képviselete és a helyi autonómia terén.

A bukaresti külügyminisztérium közleményében elfogadhatatlannak nevezte Németh Zsolt keddi nyilatkozatát, amely - a dokumentum szerint - ellentétben áll Románia és Magyarország stratégiai partnerségi kapcsolatával, valamint a jószomszédi viszony szellemiségével.

Victor Ponta szavaira Németh Zsolt szerda este a Fidesz-KDNP gyulai frakcióülésének helyszínén reagált, és újságíróknak azt mondta: a román miniszterelnök valamit félreért. "Európában amit a törvény nem tilt, azt lehet. Romániában nem tiltja semmilyen törvény a székely zászló használatát. Ilyen értelemben az európai normákat, a jogállami normákat - attól függetlenül, hogy a román miniszterelnök mit tűr és mit nem - biztosítani kell" - nyilatkozta.

Az államtitkár szólt arról is, nagyon örül annak, hogy Romániában most már jobban odafigyelnek a székely zászló ügyére. Ez volt a szándéka a budafoki önkormányzatnak is, amikor úgy döntött, kitűzi a székely zászlót, és kezdeményezi, hogy más helyhatóságok is így tegyenek - fűzte hozzá. A székelyeknek joguk van ahhoz, hogy használják a székely zászlót - mondta Németh Zsolt.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy vélekedett: a székely zászló kitűzése nem sérti sem a román állam érdekeit, sem a román lakosságét. Ugyanakkor szerinte nem kellene ilyen "gyúlékony" témákkal terhelni a magyar-román kapcsolatokat, mert nem a nyilvános nyilatkozatok a legmegfelelőbbek arra, hogy megoldják a székely zászló használatát.

"Egy államtitkárnak megvan minden diplomáciai és politikai eszköze arra, hogy megoldást találjon egy ilyen problémára" - tette hozzá Kelemen Hunor, aki a parlamentben nyilatkozott a román sajtónak.

Az RMDSZ elnöke nyugalomra intette a feleket, és leszögezte, hogy párbeszéd útján kell rendezni a székely zászló kérdését is.

Mentesítené a feszültségtől a román-magyar viszonyt Kovászna megye új prefektusa is, de úgy véli, a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a székely zászló is ott lengjen például a megyei önkormányzat épületén.

A Transindex portálnak adott szerdai interjúban Dumitru Marinescu prefektus - akit a múlt hét végén iktattak be hivatalába megállapította, a térségben egyre erőteljesebben körvonalazódik a székely identitás. "Úgy gondolom, hogy egyrészt nyitottnak kell lenni ezzel a folyamattal szemben, másrészt a törvényt szigorúan tiszteletben kell tartani" - fogalmazott a prefektus.

Dumitru Marinescu a prefektusi tisztségben Codrin Munteanut váltotta, aki nyolc hónapig volt a kormány Kovászna megyei képviselője. Munteanu prefektusként számos olyan önkormányzati határozatot támadott meg a közigazgatási bíróságon, amelyek a székely identitás szimbólumaival kapcsolatosak.

Korábban írtuk:

Ponta a szerdai kormányülés elején, a sajtó jelenlétében hozta szóba a témát.

Kelemen Hunor: nem éri sérelem Romániát

A székely zászló kitűzése nem sérti sem a román állam érdekeit, sem a román lakosságét - jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke szerdán a román parlament folyosóján újságírói kérdésre válaszolva.

Kelemen Hunor elmondta, hogy az olyan nemzeti kisebbségi jelképek, mint a székely zászló, nem sértik sem a román állam érdekeit, sem a román lakosságét, senkit nem ér hátrány amiatt, hogy ezeket a jelképeket a "jóérzés határain belül" használják Románia egyik régiójában.

Nem kellene ilyen "gyúlékony" témákkal terhelni a magyar-román kapcsolatokat, és nem a nyilvános nyilatkozatok a legmegfelelőbbek arra, hogy megoldják a székely zászló használatát - vélekedett.

"Arra kérem, külügyminiszter úr, hogy mielőtt Brüsszelbe indul, adjon határozott választ, hogy nem tűrünk - tartózkodnék a nem diplomatikus kifejezéstől, de normális esetben ezeket szemtelenségeknek nevezném -, de nem tűrünk semmilyen leckét senkitől arról, hogyan alkalmazzuk a törvényeket Romániában" - mondta Victor Ponta.

A román kormányfő hozzátette, úgy véli, Románia a legmagasabb európai szabványokat alkalmazza a kisebbségek képviselete és a helyi autonómia terén.

"Ha valaki Romániában akar választási kampányt folytatni, arra határozottan kell reagálni, anélkül persze, hogy csapdába esnénk, de nem hinném, hogy valaki megmondhatja nekünk, milyen zászlókat és hogyan függesszünk itt ki. Nem akarom, hogy provokációk csapdájába essünk, de annak a látszatát is szeretném elkerülni, hogy külföldről adnak nekünk leckéket. Nehogy valaki is azt képzelje, hogy túl sokszor odafordítjuk a másik arcunkat is" - mondta a szerdai kormányülésen a román miniszterelnök.

Németh Zsolt részt vett kedden azon az ünnepségen, amelyen a Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, "szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi".

Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

Olvasóink írták

 • 2. történész 2013. február 06. 21:36
  „1. klj-54
  Románia is így gondolkodik csak abból indul ki,hogy ő lesz a gazda.
  Ezt a nyavajgós életképtelen EU semmire sem jó.Egy közös határok nélküli területet kell csinálni,de nem így húsz évente .Az USA minta erre jó példa. ott is ha valakinek nem tetszik a kormányzó fogja magát oszt más államba megy.
  Ez olyan porba fintorgó..módszer..ti Magyarok nem dolgozhattok,hiszen ezért fogadtunk be benneteket,hogy a mi parasztjaink által terméket és ne valami holmi Alföldi terméket egyetek.”
 • 1. klj-54 2013. február 06. 18:50
  „Az Unió lassan határok nélküli lesz.
  Mi értelme van a teljesen felesleges acsarkodásnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákia az utolsók között az EU-s alapok felhasználásában

A tavalyi év végéig lehívható keret alig több mint egyharmadát használta fel. Tovább olvasom