Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Porosenko elátkozta Janukovicsot

Viktor Janukovics "a pokolban fog égni örökre" a Majdan-tüntetések résztvevői ellen egy éve elkövetett bűnökért - mondta az ukrán elnök.
Az ukrán elnök meggyőződését fejezte ki pénteken, hogy elődje, Viktor Janukovics "a pokolban fog égni örökre" a Majdan-tüntetések résztvevői ellen egy éve elkövetett bűnökért. Petro Porosenko azon a kijevi rendezvényen mondta ezt, amelyen az európai integrációt és hatalomváltást követelő kijevi demonstrálók elleni brutális karhatalmi fellépésre emlékeztek.

Porosenko az évforduló alkalmából kitüntetéseket adott át a "mennybeli századnak" elnevezett, Majdan-áldozatok hozzátartozóinak.

"Az emberiesség ellen elkövetett bűnök nem évülnek el. Felteszem Önöknek és magamnak a költői kérdést: vajon kiadja-e valaha Oroszország Janukovicsot, a Majdanon történt vérontás fő felelősét? Nem kétlem, hogy a pokolban fog égni örökre, de ez már kívül áll a földi bíróságok hatáskörén" - hangoztatta az államfő.

Kiemelte, hogy kezdeményezésére az urán parlament elfogadta azt a törvényt, amely alapján távollétükben is elítélhetők "az előző rezsim vezetői, akik emberek haláláért felelősek és kirabolták az országot". Mindez azonban nem elegendő - tette hozzá.

Az elnök kijelentette, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) és a főügyészség a Majdan-tüntetők halálával kapcsolatos nyomozás során találtak olyan nyomokat, amelyek Moszkvához vezetnek. Szavai szerint az Alfa különleges belügyi egység kihallgatott tagjai azt vallották, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója, Vlagyiszlav Szurkov irányítása alatt szervezték meg azt a mesterlövész csapatot, amely tüzet nyitott a tüntetőkre.

Hozzátette, hogy lehallgatott telefonbeszélgetések tanúsága szerint Janukovics orosz karhatalmi szervek vezetőivel együtt előre kitervelte a tüntetők lövetését.

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő, hónapokon át tartó kijevi tüntetéssorozat végnapjaiban - február 18-20-án - belügyi egységek tüzet nyitottak tüntetőkre, aminek következtében több mint százan életüket vesztették és mintegy 1200 demonstráló sebesült meg lövedékektől vagy ütlegeléstől. Az ukrán főváros központi tere, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lőtték az embereket, a legtöbben ennek estek áldozatul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidegrekordok dőltek meg az USA-ban

A rendkívüli hideg több mint 20 államban mintegy 185 millió embert érint. Tovább olvasom