Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Portugáliába érkezett a pápa

Négynapos látogatásra kedden délben Portugáliába érkezett a katolikus egyházfő.
Még a repülőgép fedélzetén újságíróknak nyilatkozva XVI. Benedek, kérdésre válaszolva, szót ejtett az egyházat megrázó szexuális bűncselekményekről. Mint kifejtette, a pedofil esetek kapcsán papoknak és püspököknek fel kell ismerniük azt a "rettenetes igazságot", hogy a legnagyobb fenyegetés nem külső ellenségei részéről, hanem "az egyházon belüli bűnök képében" leselkedik a katolikus egyházra.

A 83 éves egyházfő, aki pápásága eddigi öt évének legsúlyosabb egyházi válságával kényszerül szembenézni, kijelentette: az áldozatok részéről történő megbocsátás nem helyettesítheti az igazságtételt. Hozzáfűzte: az egyház mindig is szenvedett belső problémáktól, de most valóban rettenetes szenvedésen megy át, ez a legnagyobb üldöztetés, amely valaha érte. Az egyháznak vezekelnie kell bűnei miatt, és át kell mennie a megtisztuláson - hangsúlyozta.

A szentatyát a repülőtéren Anibal Cavaco Silva portugál államfő üdvözölte. A pápa rövid beszédében kifejtette: az egyház történelmi küldetésénél fogva azokkal működik együtt, akik nem szűkítik a magánszféra területére az emberi élet értelmének alapvető tiszteletét. Nincs szó a laikus és a vallási rendszerek közötti etikai szembenállásról - szögezte le.

A portugál elnök emlékeztetett arra, hogy Portugália lakosainak a túlnyomó többsége katolikus vallású. Az állam és az egyház szétválasztása magán viseli a keresztény örökséget, különösen az emberi értékek védelmében - szögezte le az elnök.

A pápa portugáliai látogatásának egyik fő programpontja a fátimai szentély meglátogatása. Fátima azt követően lett a katolikus világ egyik legismertebb zarándokhelye, hogy 1917. május 13-án három helybeli pásztorgyermek előtt megjelent Szűz Mária. A gyerekek szerint ezt követően többször is látták még Jézus Krisztus szülőanyját. Szűz Mária első megjelenésének színhelyén bazilika épült, s minden évben hívek százezrei keresik fel Fátimát. II. János Pál pápa 2000-ben járt itt, s akkor a három gyermek közül kettőt boldoggá avatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon brüsszeli búcsúlátogatása

"Európa, amelyben testet ölt egy gondolat" - ez a címe annak a fotóalbumnak, amelyet Bajnai Gordon… Tovább olvasom