Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Pozitívak a vallon vállalkozások magyarországi tapasztalatai

Belgium - Pozitív tapasztalatokról számoltak be a témával foglalkozó, keddi vallon-magyar gazdasági szemináriumon részt vevő belga vállalkozások magyarországi jelenlétükkel kapcsolatban - mondta el az MTI-nek Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára, aki kiemelt előadóként részt vett az említett programon, Liege-ben.
Beszédében az államtitkár a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit ismertette, valamint azt, hogy milyen intézkedésektől reméli a kabinet a külföldi befektetések vonzását. Beszélt továbbá a magyar-belga gazdasági kapcsolatokról is.

A szeminárium résztvevői Magyarországon befektető belga vállalkozások (a GlaxoSmithKline Biologicals SA, a Carmeuse Group és az Airwatec SA) tájékoztatták tapasztalataikról, mégpedig az államtitkár beszámolója szerint nagyon pozitív értékeléssel.

Vallon részről felhívták a figyelmet néhány kihívásra is, köztük a magas energiaárakra. Fontosnak mondták a magyar bérszínvonal kiszámíthatóságát és általában a kiszámítható gazdaságpolitikát. Azt is kérték, hogy az oktatási rendszer tartson lépést a befektetők munkaerőigényével.

Becsey Zsolt a felmerült kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy a magyarországi különadók ideiglenes jellegűek. Azt is leszögezte, hogy a kormány tartani kívánja a termelő szektorra bejelentett intézkedéseket az adminisztrációs terhek és az adók csökkentésére.

Az MTI kérdésére Becsey Zsolt elmondta, hogy a nemzetközi gazdasági válság a magyar-vallon kapcsolatokat is némileg visszavetette, és a befektetések újraélénkülésének jelei most kezdenek látszani.

Megjegyezte: annak a jelei is mutatkoznak, hogy az erősebb flamand-magyar gazdasági kapcsolatok mellett a vallon vállalati szektor is nyit Magyarország felé.

Példáértékűnek nevezte az államtitkár az úgynevezett klaszterekre (hálózatokra) épülő vallon versenyképességi stratégiát, azaz a nagyvállalkozások és az egyetemek, valamint kisvállalkozások közti kapcsolatok kiépítését.

A liege-i fórum előadói közé tartozott Jean-Claude Marcourt vallon gazdasági miniszter, valamint Philippe Suinen, a vallon külkereskedelmi és befektetési ügynökség vezetője is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiutasítottak Csehországból két ukrán diplomatát

Csehország - Kiutasítottak két ukrán diplomatát Csehországból. A lépés válasz arra a múlt heti… Tovább olvasom