Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Puccs: felfüggesztve az alkotmányos rend Maliban, kijárási tilalmat rendeltek el

Bejelentették csütörtökön Maliban a lázadó katonák, hogy véget vetettek " a hozzá nem értő rezsimnek". Azóta kijárási tilalmat rendeltek el. Párizs közölte, azonnal tartsanak választásokat.
20:02 - Maliban zendülő katonák csütörtökön bejelentették a hatalom átvételét. Az előző nap elfoglalták az állami tv-t és rádiót, és az éjjel a hatalmukba kerítették az elnöki palotát is.

Az lázadók Amadou Sanogo százados vezetésével katonai juntát alakítottak, amely a Nemzeti bizottság a demokrácia és az állam helyreállításáért (CNRDRE) nevet kapta. A rádióban és tv-ben beolvasott rövid közlemény szerint a junta feloszlatta az állami intézményeket, felfüggesztette az alkotmányt, és véget vetett "a hozzá nem értő rezsimnek". Akciójukat azért indították el, mert az Amadou Toumani Touré elnök vezette hatalom alkalmatlannak bizonyult arra, hogy kezelje a Mali északi részén kialakult válságot - közölte a zendülők szóvivője, Amadou Konaré főhadnagy.

A francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó egyik zendülő közlése szerint több tárcavezetőt letartóztattak, köztük Soumeylou Boubcye Maďga külügyminisztert és Kafougouna Konét, a helyi adminisztrációkat felügyelő minisztert. Touré elnök holléte ismeretlen, bár egyes értesülések szerint a hozzá hű elnöki gárda, a vörös sapkás ejtőernyősök táborában van. Az államfőnek már csak egy hónapja volt hátra a második elnöki mandátumából. Az elnöki palotát állítólag kifosztották egyes részeg zendülők. Azt egyelőre nem tudni, hogy voltak-e halálos áldozatok az erőszakos hatalomátvétel során.

A junta csütörtökön kijárási tilalmat rendelt el, délután pedig bejelentette a határok lezárását. Nem működik Bamako nemzetközi repülőtere sem. A városban rekedt, de biztonságban van a kenyai külügyminiszter, aki az Afrikai Unió korábbi értekezletén vett részt, de már nem tudott elutazni

A spontán zendülést a katonáknak az a követelése váltotta ki, hogy kapjanak jobb fegyvereket és felszerelést a tuareg lázadók és fegyveres iszlamista csoportok ellen január közepe óta folyó harcokban. Eredetileg azt mondták, hogy nem akarják elkergetni a köztársasági elnököt, de "azt akarták, hogy tegye rendbe a dolgokat". A lecsendesítésükkel próbálkozó védelmi minisztert kővel dobálták meg, és elkergették a laktanyájukból. Ezután a levegőbe lövöldözve Bamako központjába vonultak, elfoglalták a tv-t és rádiót, majd az elnöki palotát. A junta megalakulásának körülményei nem ismeretesek.

Konaré szóvivő felszólította az államigazgatás dolgozóit, hogy jövő kedden, március 27-én vegyék fel a munkát. Az utasítás a minisztériumok főtitkáraira is vonatkozik, akiknek addig kell ellátniuk a feladatokat, amíg meg nem alakul az új kormány. Az igazolatlan távolmaradás a szolgálat elhagyásának minősül - mondta Konaré a televízióban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a "legmélyebb aggodalmának" adott hangot, és felszólította a feleket, hogy békésen, demokratikus módon rendezzék a konfliktust. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa - amely szintén nyugalomra intett - csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozik a Maliban kialakult helyzettel.

A puccsot elítélte az Európai és az Afrikai Unió, a kontinens nagyhatalmának számító Dél-Afrikai Köztársaság, valamint az Egyesült Államok és a régi gyarmattartó Franciaország is. Az AU válságtanácskozást hívott össze. Pretoria a tuareg lázadókat felszólította, hogy azonnal hagyjanak fel az ellenségeskedéssel, a kormánykatonákat pedig a fegyelem fenntartására intette.

Washington az alkotmányos rend helyreállításra szólította fel a katonákat. Párizs azzal a kéréssel fordult a puccsistákhoz, hogy őrizzék meg Touré elnök testi épségét. Alain Juppé külügyminiszter bejelentette, hogy Párizs felfüggeszti az együttműködést Bamakóval, viszont folytatja humanitárius segélyek eljuttatását az északnyugat-afrikai országba, amelyet a belső ellentétek mellett éhínség is fenyeget a súlyos szárazság miatt.

A világ legszegényebb országai közé tartozó Maliban legutóbb 1991-ben, előtte pedig 1968-ban volt katonai puccs.

13:48 - Párizs azzal a kéréssel fordult csütörtökön a mali puccsistákhoz, hogy őrizzék meg Amadou Toumani Touré elnök testi épségét.
"Azt kérjük, hogy őrizzék meg az elnöknek és minden foglyul ejtett személynek a testi épségét, és engedjék őket szabadon" - közölte sajtótájékoztatóján a francia külügyminisztérium szóvivője.

Alain Juppé francia külügyminiszter csütörtök reggel - miután az északnyugat-afrikai országban zendülő katonák elfoglalták az elnöki palotát, az állami tv-t, a rádiót, és átvették a hatalmat - közölte: Párizs azt akarja, hogy Maliban a lehető leghamarabb tartsanak választásokat. Elítélte a katonai hatalomátvételt, és az alkotmányos rend helyreállítását követelte. Egyúttal bejelentette, hogy Párizs felfüggeszti az együttműködést Bamakóval, viszont folytatja humanitárius segélyek eljuttatását a nyugat-afrikai országba.

A mali elnök sorsa egyelőre ismeretlen. A puccsisták ugyanakkor ünnepélyesen megfogadták, hogy visszaemelnek a hatalomba egy demokratikusan megválasztott elnököt, miután megvalósul a nemzeti egység és az ország területi integritása.

A zendülők állításuk szerint azért hajtottak végre államcsínyt, mert úgy vélik, a Touré vezette hatalom alkalmatlan arra, hogy kezelje a Mali északi részén kialakult válságot.

Az Európai Unió is elítélte a mali államcsínyt. Catherine Ashton külügyi főképviselő nyilatkozatban szólított fel az alkotmányos rend helyreállítására és demokratikus választások mielőbbi megtartására az afrikai országban.

9:44 - Párizs azt akarja, hogy Maliban a lehető leghamarabb tartsanak választásokat - közölte csütörtökön Alain Juppé francia külügyminiszter, miután az északnyugat-afrikai országban zendülő katonák elfoglalták az elnöki palotát, az állami tv-t, a rádiót, és átvették a hatalmat.

Az Europe 1 rádiónak nyilatkozva Juppé elítélte a katonai hatalomátvételt, és az alkotmányos rend helyreállítását követelte. Véleménye szerint mielőbb meg kell tartani a választásokat, hogy Mali népe kifejezhesse akaratát. Maliban, az egykori francia gyarmaton április 29-ére tűzték ki az elnökválasztás első fordulóját.

Amadou Toumani Touré elnök sorsa egyelőre ismeretlen. A puccsisták ugyanakkor ünnepélyesen megfogadták, hogy visszaemelnek a hatalomba egy demokratikusan megválasztott elnököt, miután megvalósul a nemzeti egység és az ország területi integritása.

A zendülők állításuk szerint azért hajtottak végre államcsínyt, mert úgy vélik, a Touré vezette hatalom alkalmatlan arra, hogy kezelje a Mali északi részén kialakult válságot.

A mali hadseregben jelentősen fokozódott az elégedetlenség amiatt, hogy az ország északi részén a szeparatista tuareg törzsekkel harcoló katonák utánpótlása hiányos volt, a harcoló egységek nem kaptak elég fegyvert és élelmiszert. Az elesett katonák özvegyeit nem kárpótolták.

Szerdán olaj volt a tűzre, hogy Saddio Gassama tábornok egy katonai táborban mondott beszéde nem adott kielégítő választ a legénységi állomány sérelmeire, a besorozott újoncok lövöldözni kezdtek, majd kőzáport zúdítottak a miniszter távozó autójára. A zendülő katonák délutánra már ostrom alá vették az állami televízió Bamako központjában lévő székházát.

8:20 - ijárási tilalmat rendeltek el Maliban a zendülő katonák, akik szerda éjjel elfoglalták az elnöki palotát, az állami tv-t, a rádiót, és átvették a hatalmat.

Az intézkedést Amadou Sanogo százados jelentette be csütörtök hajnalban az északnyugat-afrikai ország állami televíziójában, amelynek bamakói épületét még az előző este elfoglalták a puccsisták. Sanogo a vezetője a katonai juntának, amelyet a következőképpen neveztek el: Nemzeti bizottság a demokrácia és az állam helyreállításáért (CNRDRE).

Nem sokkal korábban a zendülők szóvivője, Amadou Konaré főhadnagy arról tett bejelentést a rádióban és tv-ben beolvasott rövid közleményben, hogy feloszlatták az állami intézményeket, felfüggesztették az alkotmányt, és véget vetettek "ennek a hozzá nem értő rezsimnek". Akciójukat azért indították el, mert az Amadou Toumani Touré elnök vezette hatalom alkalmatlan arra, hogy kezelje a Mali északi részén kialakult válságot - tették hozzá.

A katonák szerda este elfoglalták az elnöki palotát Bamakóban. Jobb fegyvereket és más felszerelést követeltek a tuareg lázadók és fegyveres iszlamista csoportok ellen január közepe óta Mali északi részén dúló harcokhoz.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a "legmélyebb aggodalmának" adott hangot, és felszólította a feleket, hogy békésen, demokratikus módon rendezzék a konfliktust. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa - amely szintén nyugalomra intett - csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozik a Maliban kialakult helyzettel.


6: 42 - A zendülők szóvivője, Amadou Konaré főhadnagy a rádióban és tv-ben beolvasott rövid közleményben kijelentette: azért léptek föl, mert az Amadou Toumani Touré vezette rezsim alkalmatlan arra, hogy kezelje a Mali északi részén kialakult válságot.

A katonák szerda este elfoglalták az elnöki palotát Bamakóban. Előzőleg megrohanták az állami rádió épületét. Jobb fegyvereket és más felszerelést követeltek a tuareg lázadók és fegyveres iszlamista csoportok ellen január közepe óta Mali északi részén dúló harcokhoz.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a "legmélyebb aggodalmának" adott hangot, és felszólította a feleket, hogy békésen, demokratikus módon rendezzék a konfliktust. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa - amely szintén nyugalomra intett - csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozik a Maliban kialakult helyzettel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-s figyelmeztetést kapott Csehország

A cseh kormánynak június végéig rendbe kell tenni a támogatási programok ellenőrzését. Tovább olvasom