Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Putyin: 4 éve sem zárták ki a helycserét Medvegyevvel

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő és Dmitrij Medvegyev államfő négy névvel ezelőtt sem zárta ki annak lehetőségét, hogy a hatalmi páros tagjai "felcserélik" egymással tisztségeiket - mondta maga Putyin hétfőn orosz tévécsatornáknak adott interjújában, amelyben arról is beszélt, hogy baráti kapcsolatokat akar a Nyugattal.
"Medvegyevvel sok éve, négy évvel ezelőtt megállapodtunk abban, hogy teljesen lehetséges az események ilyen kimenetele, ha túl leszünk a meglehetősen nehéz megpróbáltatások időszakán" - hangoztatta az Intrefax hírügynökség jelentése szerint.

Putyinnak és Medvegyevnek az Egységes Oroszország (JeR) nevű kormánypárt szeptember végi kongresszusán mondott beszédéből kiderült: Putyin volt államfő, jelenlegi miniszterelnök lesz az elnökjelölt a jövő tavaszi elnökválasztáson, míg a mostani elnök, Dmitrij Medvegyev minden jel szerint kormányfőként tevékenykedik tovább. Putyin 2000-2008 között volt államfő, de az alkotmány értelmében harmadik (egymást követő) periódusra nem jelöltethette magát. Ő jelölte elnöknek Medvegyevet, akit kezdettől fogva "helytartónak" tekintettek, noha lassan bizonyos mértékig önállósult a politikában. Putyin most újra indulhat az elnöki tisztségért, és az orosz társadalommal foglalkozó szakemberek szerint kétség sem férhet hozzá, hogy a szavazók támogatni fogják őt szándékaiban. A parlamenti választásokat pedig idén, december 4-én rendezik meg.

Putyin a három tévécsatornán sugárzott, terjedelmes interjúban arról is beszélt, hogy Medvegyev jövőre, miniszterelnökké válva valóra válthatja az elnöksége idején beharangozott elképzeléseit. "Ha Dmitrij Anatoljevics (Medvegyev) vezeti majd az Egységes Oroszország jelöltlistáját és a választók e listára szavaznak majd, ha sikerül cselekvőképes parlamentet létrehoznunk, akkor erre a parlamentre és erre a győzelemre támaszkodva cselekvőképes kormányt alakíthat majd, hogy együtt váltsuk valóra az általa (elnöksége idején) napirendre tűzött programot" - hangoztatta.

A Reuters brit hírügynökség értelmezése szerint Putyin ezzel arra utalt, hogy függhet a JeR parlamenti választási szereplésétől, hogy a Kremlbe történő jövő évi visszatérését követően kinevezi-e miniszterelnöknek Medvegyevet.

Putyin az interjúban úgy vélte: az Egységes Oroszországnak a jelenlegi körülmények között nehezebb feladata lesz küzdeni a hatalomért, de meg kell maradnia az ország és a törvényhozás vezető politikai erejének.

Beszélt arról is, hogy az Egységes Oroszország jelöltlistája felében megújult, a jelöltek harmada nem is tagja a pártnak, s a választásokat követően a pártvezetésben is lesznek változások.

Putyin az interjúban úgy festette le magát, mint Oroszország legkeményebben dolgozó vezetője a második világháború óta. Úgy vélte, a korábbi kommunista vezetők fizikailag sem voltak képesek (szerepük betöltésére), s hiányzott belőlük az akarat, hogy úgy irányítsák az országot, ahogyan azt ő tette. Többek között kijelentette azt is, hogy a régi kommunista rendszer letűntével "a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték" - összeomlott az állam.

Putyin az interjúban szót ejtett arról is, hogy Oroszország "továbbra is kiegyensúlyozott külpolitikát folytat majd, ahogyan eddig is", s jószomszédi, baráti viszonyra törekszik a partnereivel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem pályázik többé az elnökségre Hillary Clinton

Cáfolta azokat a pletykákat, amelyek szerint még mindig elnöki ambíciókat dédelget hétfőn az NBC… Tovább olvasom