Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Putyin: a Krím nem csupán területi kérdés

A félsziget Ukrajnától való elcsatolásának egyéves évfordulója alkalmából ünnepi koncertet rendeztek Moszkvában.
A Krím nem csupán területi kérdés, hanem az oroszok egységes nemzetté válásának kérdése is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, a félsziget Ukrajnától való elcsatolásának egyéves évfordulója alkalmából rendezett moszkvai ünnepi koncerten.

A mintegy 110 ezer embert vonzó eseményen az orosz elnök azt mondta, a Krím kérdése az orosz nemzetléleknek és az ország államiságának gyökereiről szól.

A Krímben tavaly március 16-án tartották meg azt az Ukrajna és a nyugati hatalmak által el nem ismert népszavazást, amelyre hivatkozva két nappal később, március 18-án Moszkvában aláírták a Krími Köztársaság és Szevasztopol Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást.

Putyin szerint nem a területi hovatartozásról volt szó, hanem a több millió oroszról, akik Oroszország segítségére szorulnak.

Az elnök az országot sújtó gazdasági szankciókra is kitért beszédében. Biztosította az ország nevét skandáló közönséget, hogy átvészelik az összes problémát és nehézséget, amelyeket "külföldről igyekeztek nekünk okozni".

Az ukrajnai válságra kitérve, Putyin felhívta a közönség figyelmét, hogy "Oroszországban mindig is úgy tartották, az oroszok és az ukránok egy nemzetet alkotnak", amivel maga is egyetért. Hangsúlyozta, Oroszország minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy Ukrajna minél hamarabb átvészelje "fejlődésének ezt a nehéz időszakát", és a kétoldalú kapcsolatok mielőbb normalizálódjanak.

A Moszkvában és több más orosz városban, köztük a krími Szevasztopolban megrendezett ünnepségeken emberek tömegei táncoltak szovjet hazafias dalokra, és az orosz zászlón és a nemzeti színű léggömbökön kívül a kezükben "Együtt vagyunk!", illetve "A Krím a miénk!" feliratú lobogókat lengettek.

A moszkvai rendezvényen részt vettek a krími orosz kormány vezetői is. A Vörös téren megépített koncertszínpadon Putyin mellett többek között felszólalt Szergej Akszjonov, a "Krími Köztársaság" feje is. A politikus megköszönte Oroszország egy évvel ezelőtti támogatását és büszkeségét fejezte ki, hogy ma már egy olyan országban él, "ahol egy férfias, igaz, megbízható nemzeti vezető van, aki a nemzeti érdekekért küzd".

Az estig tartó rendezvényt tűzijátékkal koronázták meg a Szevasztopolban ünneplők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrortámadás Tuniszban: 17 turistát öltek meg

A terroristák a Bardo múzeumot támadták meg, amikor abban több száz turista volt. Tovább olvasom