Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Putyin: az euró-övezet problémái megoldódnak

Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek nincs kétsége, hogy az EU képes stabilizálni az euró-övezet helyzetét.
Szocsiban, egy nemzetközi befektetési fórumon mondott beszédében Putyin kijelentette: "ehhez bizonyos kitartás és karakter szükséges, de nincs kétségem, hogy az euró-övezetben megbirkóznak ezekkel a gondokkal, akárcsak az Egyesült Államokban".

Az adósságválság Európában és az Egyesült Államokban mélyül, ezek a gazdaságok a recesszió szélén állnak, és felépülésükre vonatkozóan homályosak a kilátások - tette hozzá az orosz kormányfő.

Úgy vélte, a fejlett országokban az eladósodás a hagyományos megközelítések újragondolását követeli meg a politikusoktól, közgazdászoktól és befektetőktől.

"A fejlődés adósságnövelésre támaszkodó modellje nem működőképes", a globális növekedés központjai áthelyeződnek, és a következő tíz évben a mai fejlődő országok növekednek majd a legmagabiztosabban, míg a gazdasági fejlődés korábbi vezetői már nem szolgálhatnak majd példaként a világ többi része számára - mondta.

Hangsúlyozta: "nem kell félni Oroszországtól, teljesen civilizált partnerek vagyunk, nem akarjuk elvinni a technológiákat, teljes értékű és egyenjogú együttműködést akarunk". Utalva arra, hogy az orosz befektetők külföldön sokszor aggályokba ütköznek.

Leszögezte, hogy az orosz vezetés kész támogatni az orosz befektetők külföldi akvizícióit. Mint mondta, számos gazdasági szereplőnek egyre több szabad pénzeszköz áll rendelkezésére, és jó kilátásokat kínáló befektetési lehetőségeket keres.

Az orosz költségvetés Putyin szerint 2012-ben kedvező külső konjunktúra esetén deficitmentes lehet, noha előzőleg mintegy 1,5 százaléknyi hiánnyal számoltak. Emlékeztetett rá, hogy eredetileg 2015-re tervezték elérni a költségvetés teljes kiegyensúlyozottságát, de van remény, hogy ezt előbb sikerül elérni. Úgy vélte, az orosz gazdaság jövőre eléri a válság előtti szintet, és a következő három évben évi 4 százalékos növekedésre számíthat.

A miniszterelnök szerint Oroszország egyáltalán nem szándékozik államkapitalizmust építeni, csakis azért koncentrál forrásokat, hogy felfejlesszenek egy-egy iparágat.

Máshol is ez történik, mert vannak olyan tevékenységi területek, ahol a magánvállalkozók nem tudják a szükséges hatalmas összegeket befektetni. Amint azonban a vállalatok talpra állnak és piacképesek lesznek, a bennük való állami részesedés lépésről lépésre csökkeni fog - mondta.

Hangsúlyozta, hogy az orosz vezetés elégedetlen az országban uralkodó beruházási klímával, amely még mindig kockázatos, s a tőke elfolyásához vezet. "Készek vagyunk hallgatni a nemzetközi szakértők értékeléseire, bár néha furcsák" - mondta. Bírálta a minősítések módszertanát, de elismerte, hogy a kritikák gyakran helytállóak.

Azt fejtegette, hogy Oroszországban jelenleg az egyik fő feladat a közalkalmazotti és tisztviselői kar filozófiájának átalakítása és a káderállomány megújítása.

Olyan új emberekre van szükség a hatalomban, a gazdaságban, a politikában és a szociális szférában, akik már bebizonyították, hogy képesek a konstruktív átalakítás logikája szerint dolgozni - mondta Putyin, és reményét fejezte ki, hogy a decemberi választások után ilyenek kerülnek majd az állami dumába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önálló roma államot javasol Slota

A Szlovák Nemzeti Párt szélsőségek kijelentéseiről ismert vezetője, Jan Slota felvetette: a romák hozzanak létre saját államot. Tovább olvasom