Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Putyin: az eurózóna válságának inkább politikai okai vannak

Az eurózóna válságának inkább politikai, mint gazdasági okai vannak - jelentette ki Vlagyimir Putyin az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés vlagyivosztoki csúcstalálkozóját záró tájékoztatón.
"Maga a politikai rendszer, a szociális garanciák magas színvonala, az, hogy nem képes biztosítani a növekvő fogyasztást, mindez súlyos teher az európai gazdaság vállán" - vélekedett az orosz államfő.

Elmondta, hogy intenzív vita folyt a kérdésről az üzleti csúcsértekezleten. Különböző, egymással ellentétes vélemények hangzottak el arról, hogyan alakulhat a helyzet az euróövezetben.

Hozzátette, hogy Oroszország hagyományosan az európai kontinensre orientált, amelytől nagy mértékben függ, ezért őszintén kívánja az európai partnereknek a nehézségek felszámolását.

Putyin arra is kitért, hogy a csúcstalálkozón érezhető volt egyfajta szorongás a világgazdasági helyzet alakulása miatt. Mindazonáltal Ázsiában és Csendes-óceáni térségben inkább pozitív folyamatok figyelhetőek meg: "míg az eurózónában nincs fejlődés, sőt visszaesés tapasztalható, itt jelentős a növekedés" - mondta.

Az APEC-csúcsértekezleten elfogadott zárónyilatkozatban a térség legnagyobb gazdasági szervezetének tagjai üdvözölték az európai vezetők elkötelezettségét, hogy mindent elkövetnek az euróövezet egységének és stabilitásának megőrzése érdekében.

Megjegyzik, hogy az európai események kedvezőtlenül hatnak Ázsia és a Csendes-óceáni térség gazdasági növekedésére. "A pénzpiacok továbbra is instabilak, miközben az állami szektor hiánya és az államadósság magas szintje néhány fejlett gazdaságú országban jelentős mértékben gátolja a gazdaság helyreállítását."

Az APEC-tagok vezetői kifejezték szilárd elhatározásukat, hogy együttműködnek a pénzügyi stabilitás megerősödése és a bizalom helyreállítása érdekében. Elkötelezték magukat amellett is, hogy 2015-ig feloldják a térségben a befektetések előtt álló akadályokat és nem vezetnek be újabb importkorlátozásokat sem.

A távol-keleti orosz nagyvároshoz, Vlagyivosztokhoz tartozó Russzkij-szigeten egy hétig tartott az úgynevezett csúcshét (Leader's week), amely az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés szervezetéhez tartozó országok és gazdaságok állam-és kormányfőinek találkozójával ért véget.

Az APEC (angolul: Asia Pacific Economic Cooperation) szervezetét 1989-ben az ausztrál fővárosban, Canberrában hozták létre. Célja a kereskedelem és a befektetések liberalizációja, a regionális gazdasági integráció. Az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködésnek ma 21 tagja és nem tagállama van, mivel Tajvan is tagjai között szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai gépek ellen tüntettek Japánban

Tízezrek tüntettek vasárnap Japán déli Okinava szigetcsoportján az amerikai Osprey katonai… Tovább olvasom