Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Putyin lesz az elnökjelölt, Medvegyev a kormányfő

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szombaton Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfőt, a korábbi államfőt javasolta a kormánypárt elnökjelöltjének a 2012-es államfőválasztásra.
Vlagyimir Putyin volt államfő, jelenlegi miniszterelnök lesz az elnökjelölt a jövő tavaszi elnökválasztáson, míg a mostani elnök, Dmitrij Medvegyev minden jel szerint kormányfőként tevékenykedik tovább - ez derült ki kettőjük felszólalásaiból az Egységes Oroszország Párt nevű kormánypárt kongresszusán szombaton, Moszkvában.

Medvegyev Putyint javasolta a küldötteknek elnökjelöltnek, Putyin pedig Medvegyevet ajánlotta a párt listavezetőjének az idén decemberi parlamenti választásokra, és egyben kormányfőnek, majd mindketten vállalták a kijelölt feladatot. Medvegyev feladata miniszterelnökként a modernizálás folytatása lesz - hangzott el.

Maga az érintett meggyőződésének adott hangot, hogy az Egységes Oroszország Párt győzelmet arat a választásokon, és olyan kormányt alakít, amely képes lesz az ország korszerűsítésére. Hozzátette azonban: a pártnak is átfogó modernizálásra van szüksége. Az ország fejlődésének fő prioritásaiként a modernizálást, a szociális garanciák teljesítését és a korrupció elleni harcot jelölte meg.

Putyin beszédében elmondta: a gazdasági növekedést rövid időn belül 6-7 százalékra kell emelni. Feladatként jelölte meg a hadsereg és a haditengerészet fegyverzetének teljes felújítását 5-10 év alatt. Kilátásba helyezte egyebek között a 2009-ig a szabályozás problémái miatt "tévesen" keletkezett adótartozások elengedését, októbertől a közalkalmazottak 6,5 százalékos fizetésemelését, az átlagfizetés másfélszeresére emelését 2014-ig, és szabad földterületek átadását a közalkalmazottak számára való szövetkezeti lakásépítésre.

Emellett javasolta, hogy a közszolgáltatásokra vezessenek be kvótákat, amelyek határáig az árak csak az infláció mértékében emelkedhetnek. Végül felszólította a választópolgárokat, hogy szavazzanak az Egységes Oroszország Párt Dmitrij Medvegyev vezette listájára. A hétvégén több más orosz párt is jelöltállító kongresszust tart. Elsőként a kommunisták vezetője, Gennagyij Zjuganov reagált Putyin elnökjelöltségének hírére azzal, hogy semmi nem változik meg attól, és "semmi jóra nem vezet", ha a "tandem" két tagja helyet cserél, mert az elmúlt négy évben semmi lényeges nem történt.

Az Igazságos Oroszország párt vezetője, Szergej Mironov leszögezte: pártja nem támogatja Putyin elnökjelöltségét. Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokrata párt elnöke megkönnyebbülését fejezte ki, hogy vége a titokzatoskodásnak. A parlamenten kívüli, ellenzéki Jabloko párt vezetője, Szergej Mitrohin kijelentette: a hatalom változatlan volta veszélyes az országra nézve, mert a modernizáció ma mindenekelőtt a hatalom megújulása, és a tandemen belüli helycserének semmi köze a megújuláshoz.

Vlagyimir Putyin 2000-2008-ig volt államfő, de az alkotmány értelmében harmadik periódusra nem jelöltethette magát. Ő jelölte Medvegyevet, akit kezdettől fogva "helytartónak" tekintettek, noha lassan bizonyos mértékig önállósult a politikában.

Putyin most újra indulhat az elnöki tisztségért, a jelek szerint meg is teszi, és az orosz társadalommal foglalkozó szakemberek szerint kétség sem férhet hozzá, hogy a szavazók támogatni fogják őt szándékaiban.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. szeptember 24. 17:03
    „Ez már eredetileg is eldöntött tény volt , hogy e így lesz, csak Putyin elnök kétszeri megválasztása után harmadszorra az orosz törvények szerint nem volt újraválasztható, ezért egy "kicsit" miniszterelnök lett és most lesz újraválasztható.Nincs ebben semmi új,ez így is volt megbeszélve néhány évvel ezelőtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyház szerepéről beszélt a pápa

A keresztény hit és az egyház szerepét hangsúlyozta a náci és a kommunista diktatúrák elleni harcban… Tovább olvasom