Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Putyin magánvacsorán látta vendégül Gyurcsányt

Oroszország - Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szűk körű, magánjellegű vacsorán látta vendégül Gyurcsány Ferencet kedden este Moszkvában - erősítette meg a magyar politikus az MTI-nek szerdán.
Előzőleg a két politikus és feleségeik együttlétéről készült fotó megjelent az orosz miniszterelnök honlapján.

A volt kormányfő feleségével, Dobrev Klárával Putyin meghívására, de saját költségére tett magánlátogatáson tartózkodik Moszkvában.

Gyurcsány rámutatott: 2002 után partneri kapcsolat alakult ki Oroszországgal - amiben jelentős szerepe volt Medgyessy Péternek és Vlagyimir Putyinnak is -, továbbá Kínával. Ez a szocialista-liberális kormányok olyan teljesítménye, amely az ország érdekeit szolgálja, s amelyre építeni lehet.

"Ténykérdés, hogy ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke" - vélekedett a volt miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor szombati, szentpétervári találkozójáról, amelyről a magyar sajtó beszámolt, kérdésre válaszolva a politikus azt mondta: "Orbán elnök úrnak az a jobb, és részemről az az elegánsabb, ha ezt most nem kommentálom".

A keddi találkozóról Gyurcsány az MTI-nek nyilatkozva kifejtette: Putyin meghívása eredetileg szeptemberre szólt, de akkor egy sportbaleset miatt le kellett mondania, és most sikerült újabb időpontot találni.

Hozzátette: a vacsorán sok mindenről szó esett a családtól és a gyerekektől kezdve addig, hogy milyen a helyzet a két országban. Nem maradtak ki a nemzetközi politika kérdései sem.

Gyurcsány Ferenc elmondta: hasonló találkozókra akad példa más volt kollégáival is, köztük olyanokkal akik már nincsenek hivatalban és olyanokkal is, akik még korábbi posztjukat töltik be, hiszen természetes, hogy a hivatalos találkozók során némelyekkel személyesebb kapcsolat alakul ki.

Megfigyelők figyelemre méltónak találták, hogy az orosz kormány sajtóirodája által a képaláírásban informálisnak minősített találkozóról fotó készült, s az azonnal, még kedden este felkerült az orosz miniszterelnök honlapjára. Az is érdeklődést váltott ki, hogy a vacsorán jelen volt az orosz kormányfő felesége, Ljudmilla Putyina, aki hosszabb ideje szinte soha nem jelenik meg férje oldalán hivatalos alkalmakkor. Úgy vélik, Ljudmilla Putyina részvétele a vacsorán összefügghet azzal, hogy személyes ismeretség fűzi Dobrev Klárához, aki korábban egy gyermekkönyvtárakkal foglalkozó, Putyina védnökségével rendezett kiállításon a meghívottak között volt.

Gyurcsány Ferenc feleségével Moszkvában múzeumokat, kiállításokat tekint meg, egyebek között szándékukban áll megnézni az egykor igen fényűzően megépített moszkvai metró néhány nevezetesebb állomását.

Olvasóink írták

 • 5. achilleus 2009. november 25. 16:16
  „4. hozzászólás achilleus 2009.11.25. 15:59
  Persze mondanom sem kell, hogy Kínában a korrupció /zsinóráram/, az állami vagyon lenyúlása, színlelt lízingszerződések, luxemburgi off-shore cégekben történő adóelvonás egyesével is tarkóra irányuló lövéssel végződnek. Gyurcsány elvtárs kínaiként, az ismert "bűnlajstromával", már rég nem élne.”
 • 4. achilleus 2009. november 25. 15:59
  „Gyurcsány demokratánk nemcsak Putyinnak, hanem a kínai egypártrendszernek is őszinte csodálója. Azt már láttuk, hogy a Tienenmen tér sem áll tőle távol, de most volt egy szóömlése: Legutóbbi blogbejegyzésében arról ír, mennyire lenyűgözte Kína, ahová egy high-tech kiállítás díszvendégeként hívták meg. ,,Kínában rend van, legalábbis sokkal nagyobb rend, mint sok európai országban. Az is igaz, hogy egypártrendszer van, ami alapvetően jogállami keretek között működik. Mindez piacgazdasággal, és - az angol nyelvű lapokat olvasva - mérsékelt, vagy ha úgy tetszik, korlátozott sajtószabadsággal párosul. Akikkel találkoztam - akár hívei voltak a sajátos kínai kommunizmusnak, akár nem - azt állították: egypártrendszer nélkül, a világra nyitott ,,piaci kommunisták" nélkül sem rend, sem siker nem lenne Kínában" - fogalmaz shenzeni látogatásáról Gyurcsány.”
 • 3. comet 2009. november 25. 15:17
  „"Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor szombati, szentpétervári találkozójáról, amelyről a magyar sajtó beszámolt, kérdésre válaszolva a politikus azt mondta: "Orbán elnök úrnak az a jobb, és részemről az az elegánsabb, ha ezt most nem kommentálom".
  Orbán kétség kívül harmat gyenge politikus. Az oroszok sokat köszönhetnek az Apró klánnak a magyarországi akvizícióik kapcsán, és most ezt úgy hálálja meg Putyin, hogy a hóna alá nyúl a hazáját tönkretevő világszálhámosnak, ami nagy gyökérség tőle.
  A Bush család és Benji hátsófertájának tisztogatásán kicombosodott Orbán viszont nulla Európán kívül és ez jól kijött Putyin megjegyzéséből. Az országnak is és a Fidesznek is jobb lenne ha találnának valakit helyette, aki nem vett részt az udvar összerondításában. Persze Orbán lebetonozta magát sleppjével rendesen. Valszenű őket is Büsszel, vagy az IMF tudná csak kirobbantani a kormány mögül.”
 • 2. N.P. 2009. november 25. 14:12
  „IVY 2009.11.25. 12:51
  Hinni tényleg nem szabad nekik, de úgy tenni mintha nem lennének, mintha nem lenne hatásuk Európára - no a hiba lenne!”
 • 1. IVY 2009. november 25. 12:51
  „"Akkor higyj egy ruszkinak, ha ló legel a sírján...!!"
  Viktor! Képben legyél nekem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a mekkai zarándoklat

Szaúd-Arábia - Kezdetét vette szerdán a mekkai zarándoklat; a szaúd-arábiai vallási eseményre idén… Tovább olvasom