Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Putyin Obama ellen akarja hangolni a világ vezetőit a G20-csúcson

Az amerikai elnök szombati nyilatkozatával visszatáncolt korábbi álláspontjától, és bejelentette: a kongresszus felhatalmazását fogja kérni a Szíria elleni, általa már elhatározott katonai fellépéshez.

Úgy tűnik, Vlagyimir Putyin orosz államfő most esélyt lát arra, hogy - kevesebb mint három hónappal azután, hogy őt kezelték páriaként a világ vezető ipari hatalmainak csúcstalálkozóján - a közvéleményt Barack Obama amerikai elnök ellen fordítsa.

Az esetleges katonai beavatkozás feletti dilemmája miatt Barack Obamára nehezedik nagyobb nyomás, mielőtt részt vesz a legfejlettebb és a legnagyobb fejlődő országokat, valamint az EU-t tömörítő G20-as csoport szentpétervári csúcstalálkozóján, amelyet csütörtökön és pénteken tartanak.
Az amerikai elnök szombati nyilatkozatával visszatáncolt korábbi álláspontjától, és bejelentette: a kongresszus felhatalmazását fogja kérni a Szíria elleni, általa már elhatározott katonai fellépéshez.

A G8-as csoport júniusi észak-írországi csúcstalálkozóján ezzel szemben Vlagyimir Putyin érezhette magát elszigetelve Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének támogatása miatt, ugyanis teljesen egyedül maradt a szíriai kérdés rendezésével kapcsolatos véleményével. Stephen Harper kanadai kormányfő kimondta azt, amit a többi résztvevő nem akart: "ez nem a nyolcak, hanem a hetek és plusz egy ország találkozója". A kanadai politikus azon háborodott fel, hogy szerinte Moszkva Szíriával kapcsolatos álláspontja túlságosan eltér a többi fejlett államétól.

Azóta sem sikerült megegyezésre jutnia az ENSZ Biztonsági Tanácsának, ugyanis az orosz államfő nem hajlandó változtatni álláspontján. Putyin elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint a Bassár el-Aszadhoz hű kormányerők augusztus 21-én vegyi fegyverekkel támadtak a lakosságra.
Egyre nő a nyomás a katonai beavatkozást leginkább pártoló Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia vezetőin, ennek kapcsán Putyin gúnyos megjegyzéseket tett Obama Nobel-békedíjára, valamint teljes kudarcként ábrázolta Washington külpolitikáját.

Putyin szerint nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Államok az utóbbi évtizedekben hány alkalommal kezdeményezett fegyveres összecsapásokat a világ különböző régióiban. "Vajon ez megoldott egyetlen egy problémát is?" - kérdezte, és Irakot, valamint Afganisztánt említette, ahol "sem nyugalom, sem demokrácia nincs, amelyre partnereink törekedtek". Úgy vélte, hogy mindezt figyelembe kell venni, mielőtt a bombázásokról döntést hoznak, hiszen azoknak békés lakosok is áldozatul esnek.

Az orosz államfő szombati vlagyivosztoki munkalátogatásán azt mondta újságíróknak, hogy "elképesztő ostobaság" lett volna a szíriai kormány részéről, ha akkor vetett volna be vegyi fegyvert, amikor hadserege nyerésre áll az ellenzéki erőkkel szemben.

A hónapok óta tartó nyomásgyakorlás ellenére Putyin ismét világos üzenetet küldött a nyugati országoknak: kész a Szíria melletti kiállásra a szentpétervári G20-as csúcson, és lehetőséget lát arra, hogy az Egyesült Államokat állítsa be a bajok okozójaként.

Az orosz politikus elismerte, hogy a G20-as csoportnak nincs jogi státusa, és nem helyettesítheti az ENSZ Biztonsági Tanácsát, amely döntést hozhat a Szíria elleni erőszak alkalmazásáról. Viszont szerinte a csoport alkalmas arra, hogy fórumot nyújtson a probléma megvitatására.

"Vajon érdekében állhat az Egyesült Államoknak, hogy lerombolja a nemzetközi biztonsági rendszert, a nemzetközi jog alapjait? Vajon ez erősítheti az Egyesült Államok nemzetközi pozícióját?" - tette fel a kérdést Putyin, majd meg is válaszolta: szerinte "aligha".

A szentpétervári csúcstalálkozón az orosz elnök egyik célja az őt érő bírálatok visszaverése lesz. A G20-as csoport magában foglalja az ENSZ Biztonsági Tanácsának mind az öt állandó tagját, ennek megfelelően az idei csúcson a világgazdasági kérdések helyett valószínűleg a szíriai helyzet lesz a fő téma.

A jelek szerint Putyin a találkozón vissza akar vágni Obamának, aki augusztus elején lemondta az orosz államfővel Moszkvába tervezett szeptemberi kétoldalú csúcstalálkozóját amiatt, hogy Oroszország ideiglenes menedéket adott Edward Snowdennek.

Az esetleges katonai csapás kapcsán Obama került reflektorfénybe, ennek ellenére Oroszországot is érheti kritika a csúcstalálkozón, elsősorban az ellenzék elnyomása és a közelmúltban elfogadott, a "homoszexuális propagandát" tiltó törvénye miatt.

Mára nyilvánvalóan szertefoszlott a nyugati országok azon reménye, hogy Moszkva a vegyifegyver-támadás után majd felhagy az Aszad-rezsim támogatásával. Orosz tisztségviselők megerősítették, hogy Moszkvának joga van fegyvert eladni a szíriai kormánynak, és ezzel nem sértenek semmilyen nemzetközi jogi normát. Oroszország eddig minden alkalommal vétót emelt az ENSZ BT Szíriát elítélő határozattervezetei ellen, és ezúttal sem hagyott kétséget afelől, hogy a jövőben is ezt fogja tenni.

Az orosz elnök szerint a szíriai ellenzék hajtott végre provokációt annak érdekében, hogy a Nyugat beavatkozzon a szíriai polgárháborúba. Az ügyet Putyin az Amerika-ellenes érzelmek felkorbácsolására és saját népszerűsége növelésére használta fel - mutat rá a Reuters hírügynökség.

Elemzők meglehetősen valószínűtlennek tartják, hogy Putyin a kritikák hatására felhagyjon az Aszad-rezsim támogatásával. "Az orosz média továbbra is azt fogja sulykolni, hogy Washington kizárólag önös érdekekből avatkozik be a Közel-Keleten" - mondta az Obama-kormányzat egy magas rangú tisztségviselője.

Minél nagyobb nehézségekkel kerülnek szembe az Egyesült Államok és szövetségesei, Putyin annál magabiztosabbnak látszik. Szerinte a brit parlament csütörtöki szavazása - amelyben a képviselők többsége nemet mondott a Szíria ellen tervezett katonai csapásban való részvételre - világosan jelezte, hogy még Washington legközelebbi szövetségesei is tanultak az amerikai külpolitika hibáiból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs egyértelmű győztese a Merkel-Steinbrück tévévitának

Nincs egyértelmű győztese Angela Merkel hivatalban lévő német kancellár és szociáldemokrata… Tovább olvasom