Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Putyin orosz elnök elítélte a bengázi merényletet

Vlagyimir Putyin elítélte a líbiai Bengáziban elkövetett merényletet - mely állítólag két részből állt -, amelyben életét vesztette az Egyesült Államok líbiai nagykövete.
Vlagyimir Putyin elítélte a líbiai Bengáziban elkövetett merényletet, amelyben életét vesztette az Egyesült Államok líbiai nagykövete. Az orosz államfő összefogásra szólított fel a terrorizmus ellen.

"Csak egyféle lehet az álláspontunk: elítéljük ezt a bűncselekményt, és részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak" - jelentette ki az orosz elnök Szocsiban.

Akik nem ismerik el a diplomatákat védő nemzetközi egyezményeket és a nemzetközi jogot, azok a modern civilizáció törvényein kívül helyezték magukat - mondta. Hozzátette, hogy Moszkvának az utóbbi években éppen a világ feszültséggócai esetében alkalmazott megoldási módozatai miatt számos ellentéte volt Washingtonnal.

"Osztjuk a demokrácia és szabadság alapelveit és egyetértünk abban, hogy a világ számos régiójában elég olyan rezsim létezik, amely nem felel meg ezeknek (a demokratikus) normáknak. A különbség a megközelítésünkben az, hogy szerintünk az ilyen jellegű problémákat nehéz, mégis békés tárgyalásokon kell megoldani, és hosszú távra szóló eredményeket kell elérni. Olyanokat, amelyek biztosítják ezen országok pozitív fejlődését és valamennyi vallási felekezet képviselőjének biztonságát" - hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Kijelentette, hogy Moszkvában nem támogatnak semmilyen fegyveres csoportot, mert nem ismerik az úgynevezett szabadságharcosok célját és attól tartanak, hogy a közel-keleti régió káoszba fullad. Putyin szerint ez már meg is történt.

Az orosz államfő felhívta az "arab tavasz" után létrejött új kormányzatok vezetőinek figyelmét, hogy felelősséget viselnek mindazért, ami országuk területén történik.

"Nagyon remélem, hogy ez a tragédia, amely valamennyiünket érint, a szélsőségek és a terrorizmus veszélye elleni intenzívebb, közös küzdelem felé indít el bennünket" - fogalmazott Putyin.

A moszkvaiak virágokkal fejezték ki részvétüket az Egyesült Államok nagykövetségénél.

Muszlim szélsőségesek kedd este megtámadták az Egyesült Államok konzulátusát Líbia keleti részén, Bengázi városában. Az incidensben életét vesztette Christopher Stevens amerikai nagykövet, a konzulátus három munkatársa és több líbiai őr. A támadók egy iszlámellenes amerikai film miatt rohamozták meg az amerikai külképviseletet.

A líbiai támadás állítólag két külön részből állt

Az amerikai nagykövet és három munkatársa halálát okozó bengázi támadás két hullámban zajlott le, és jól meg volt szervezve - állítja a líbiai kormány egyik tagja.

Az első támadást a konzulátus ellen intézték erősen felfegyverzett harcosok, a másik célpontja órákkal később egy biztosnak hitt rejtekhely volt, ahová a konzulátus személyzetét kimenekítették - mondta el az AP amerikai hírügynökségnek Vanisz es-Serif, a kelet-líbiai országrész belügyminiszterének helyettese, aki a minisztérium műveleti központjában tartózkodott az események alatt.

A kedd esti támadást gyaníthatóan a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényletekhez időzítették, és a támadók kihasználták civilek tüntetését, akik a Mohamed prófétát kigúnyoló film miatt tiltakoztak. A menedék hollétét valószínűleg a belbiztonsági erők közé beszivárgott ügynökök árulták el - mondta a politikus, aki szerint több támadót már elfogtak.

Christopher Stevens amerikai nagykövet és egy másik amerikai a konzulátusnál halt meg, még az erőszakos események első szakaszában, miközben civil ruhás líbiai ügynökök igyekeztek kimenekíteni a személyzetet az egy mérfölddel távolabb lévő rejtekhelyre. Stevens elszakadt a többiektől, és a keresésére indulókat a lángok, a füst és a lövöldözés menekülésre kényszerítette. A nagykövet halálát végül fulladás okozta - mondta a politikus.

A város lovasklubjának területén lévő, biztonságosnak hitt villában mintegy 30 amerikai alkalmazott kapott menedéket. Tripoliból repülőgépen vegyes, líbiai-amerikai mentőcsapatot küldtek értük. Amint órákkal később a bengázi repülőtérről a villához értek, akkor indult a második támadás, amelyben szintén két amerikai vesztette életét. Az a tény, hogy a támadók tudták, hol van a menedék, kémre utal, aki tippet adott a támadóknak - mondta es-Serif.

Az amerikai hatóságok nem erősítették meg a leírást, és csak egyetlen, a konzulátust érő támadásról beszéltek, de hivatalos jelentést még korainak tartanak kiadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítélte Azerbajdzsánt az EP

Azerbajdzsánt elmarasztaló állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament. Tovább olvasom