Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Putyin pártjának biztos győzelme várható

Oroszországban vasárnap mind a kilenc időzónában jelentősnek ígérkező részvétel mellett zajlottak a parlamenti választások.
Oroszországban vasárnap mind a kilenc időzónában jelentősnek ígérkező részvétel mellett zajlottak a parlamenti választások, amelyeken a közvélemény-kutatások szerint újra a hatalmon lévő párt, az Egységes Oroszország (JR) fog győzni, s csak az a kérdés, hogy milyen többséget szerez az alsóházban, az Állami Dumában. A választások tisztaságára csaknem 700 nemzetközi és 500 ezer hazai megfigyelő ügyel. A belügyminisztérium közlése szerint több mint 320 ezer rendőrt és 11,5 ezer katonát vezényeltek a szavazóhelyiségekhez, hogy ügyeljenek a biztonságra, megakadályozzák a választási családokat és a "szavazatvásárlásokat". Az örökké nyugtalan észak-kaukázusi térségben még fémdetektorokat is elhelyeztek a szavazóhelyiségek bejáratánál.

Országszerte több mint 96 ezer szavazóhelyiségben adhatják le voksukat az arra jogosultak. A pártoknak a parlamentbe jutáshoz a szavazatok legalább hét százalékát kell megszerezniük.

A 450 fős Állami Duma tagjait arányos rendszerben, közvetlenül választják meg. Eddig négy évre szólt a megbízatásuk, de egy alkotmánymódosítás révén az új parlament mandátuma már öt évig tart.

A legutóbbi, 2007. decemberi választások során a Vlagyimir Putyin kormányfő vezette JR fölényes győzelmet aratott. Felmérések szerint a győzelme ezúttal is borítékolható, de nem kizárt, hogy már nem lesz alkotmányozó, kétharmados többsége a dumában, ahol jelenleg 315 hellyel rendelkezik. A JR államfőjelöltje Vlagyimir Putyin kormányfő, a listavezető (miniszterelnök-jelölt) pedig a jelenlegi államfő, Dmitrij Medvegyev. A parlamenti választás a jövő évben esedékes elnökválasztás előtti erőpróbának is tekinthető.

A hatalom pártján kívül a Liberális Demokrata Párt, a Kommunista Párt, az Igazságos Oroszország, az Orosz Hazafiak, az Alma párt és a Jobb Ügy párt indulhatott a választásokon.

Olvasóink írták

  • 1. lukrecia 2011. december 04. 11:48
    „Ott legalább nyíltan diktál a KGB.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlamenti választások kezdődtek Horvátországban

A választások után öt nappal, december 9-én írja alá Horvátország az uniós csatlakozási szerződést. Tovább olvasom