Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Putyin: Ukrajna csak annyi gátz kap, amennyit kifizet

Az orosz államfő sokkal aktívabb cselekvést vár el az EU-tól az ukrán gázadósság rendezésében.
Június 1-től Oroszország csak annyi földgázt szállít Ukrajnának, amennyit a szomszédos ország előre kifizet - közölte Vlagyimir Putyin az európai országok vezetőinek küldött levelében, amelyet csütörtökön a Kreml sajtószolgálata ismertetett.

Az orosz államfői hivatal honlapján is megjelent dokumentum címe szerint az elnök az orosz gáz Ukrajnán keresztül való szállítása kérdésében fordult az európai országok vezetőihez.

Vlagyimir Putyin nehezményezte, hogy bár Moszkva április elején javaslatot tett az azonnali egyeztetések megkezdésére, - "az ukrán gazdaság megszilárdítását és az orosz gáz folyamatos szállítását, valamint tranzitját célzó együttes lépések kidolgozására", - több mint egy hónap elteltével csupán a nem európai uniós államok konzultáltak Moszkvával. Április eleje óta pedig csak egy megbeszélés zajlott le Varsóban Moszkva képviselői, illetve Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa által vezetett küldöttség között. A megbeszéléseken Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter is részt vett.

"Sajnos kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy semmilyen konkrét javaslatot nem kaptunk partnereinktől a helyzet megszilárdítására az ukrán vásárló általi szerződéses kötelezettségek teljesítésével és a megbízható tranzitszállítás biztosításával kapcsolatosan" - közölte az orosz elnök.

Putyin kiemelte, hogy a Gazprom orosz állami energetikai cég számlájára "nem érkezett meg egyetlen kifizetés sem az Ukrajnának szállított gázért". "Mindez annak ellenére történt, hogy az ukrán fél megkapta a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi segítségének első részletét, 3,2 milliárd dollárt" - nehezményezte az elnök. Levele szerint Ukrajna teljes adóssága 2,237 milliárd dollárról 3,508 milliárd dollárra nőtt.

Az orosz államfő arra is kitért, hogy Oroszország "a szerződés feltételeinek szigorúan eleget téve" májusban kiállította az első gázszámlát Ukrajnának az előre fizetésre vonatkozóan és közölte, hogy "június 1-től csak annyi földgázt fog szállítani, amennyit az ukrán fél előre kifizet".

Vlagyimir Putyin az európai államok vezetőinek címzett levélben úgy fogalmazott, hogy "ez egy kényszerű lépés" és hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is nyitott az egyeztetések folytatására, valamint az európai országokkal közös cselekvésre a helyzet rendezése érdekében. Végül közölte, Moszkvában sokkal aktívabb párbeszédet várnak el az Európai Bizottságtól, amely azt célozza, hogy "konkrét, igazságos döntéseket dolgozzanak ki az ukrán gazdaság megszilárdítása érdekében".

Fico: Júniustól az európai térségbe irányuló orosz gázszállítás is megszűnhet, ha Ukrajna nem fizet

Vlagyimir Putyin orosz elnök több európai országot, köztük Szlovákiát is tájékoztatta arról, hogy amennyiben Ukrajna nem fog fizetni az orosz gázért, június elsejétől "nem lesz" orosz gázszállítás az európai térségbe sem - számolt be a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban újságírók előtt tett kijelentését idézve.

A szlovák miniszterelnök erről azt követően beszélt a sajtó képviselőinek, hogy csütörtökön délután  tanácskozást folytatott Pozsonyban Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkárral, akit az Ukrajnán át Szlovákiába érkező orosz gáz szállításának lehetséges leállításáról is tájékoztatott.

Az észak-atlanti szervezet távozó elnöke szerdán érkezett hivatalos látogatásra a szlovák fővárosba, ahol csütörtökön Közép-Európa legjelentősebb biztonság- és külpolitikai fórumán a Globsec-en tartott előadást Kiállás a szabadságért és a biztonságért címmel.

Moszkva hétfőn erősítette meg azt a szándékát, hogy leállítja az Ukrajnába irányuló gázszállítást, amennyiben Kijev nem fizet előre a számára júniusban szállítandó orosz gázért. A témáról a Globsec konferencia keretén belül megvalósított V4-es kormányfői találkozón is szó esett. A kormányfők panelbeszélgetésén Robert Fico az ukrajnai helyzet és az energiabiztonság megőrzése kapcsán rámutatott: az energiahordozók szállítási infrastruktúrái bővítésének prioritásnak kell lennie.

Robert Fico a téma kapcsán a szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt mondta: a csütörtöki találkozó során is bebizonyosodott, a visegrádi négyek kormányfői egyetértenek abban, hogy ilyen esetben különleges válságmechanizmust léptessenek életbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 utassal süllyedt el egy komp

A baleset Bangladesben történt. A mentésbe bevonták a haditengerészet és a parti őrség egységeit is. Tovább olvasom