Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Rabszolgaként bántak az emberkereskedők magyarokkal Kanadában

Washington - Rabszolgaként bánt az általuk Kanadába csábított magyar állampolgárokkal egy, az Ontario tartománybeli Hamiltonban élő család, amelynek mind a tíz tagja ellen letartóztatási parancsot adtak ki a város hatóságai - írták szombaton az esetről beszámoló kanadai lapok.
A család tagjaiból kilencet egyéb bűncselekmények mellett emberkereskedelemmel vádolnak. A körözött bűnözők az elmúlt tíz év alatt bizonyíthatóan legkevesebb 16 embert csábítottak Pápáról Kanadába munkahely és megélhetés ígéretével. Ott azonban ingyen dolgoztatták őket és elkobozták tőlük a hamis indokokkal igényelt szociális juttatásaikat. Az irataiktól is megfosztott áldozatokat pincébe zárták és moslékkal etették. A Hamilton Spectator szerint az embereket talpuk masszírozására és italok felszolgálására is rákényszerítették fogva tartóik. Az ismertté vált áldozatok valamennyien férfiak voltak.

Kanadában ez a legnagyobb szabású emberkereskedelmi ügy, amióta az országban nyolc évvel ezelőtt törvényt hoztak a bűncselekményről. (Korábban kizárólag prostitúcióra kényszerítés esetei váltak ismertté a hatóságok számára.) A körözött személyek lehetnek az elsők, akiket kényszermunka alkalmazása miatt valaha is elítéltek az országban.

A kanadai lovasrendőrség idősebb D. Ferenc, ifjabb D. Ferenc, K. Gyöngyi, K. Gizella, D. Lajos, K. Ferenc, D. Gizella, K. Attila, D. Gyula és K. Zsanett ellen adott ki elfogató parancsot. A körözött személyek életkora 24 és 48 év közötti.

A bűnözői csoport decemberben került reflektorfénybe, amikor egyik áldozatuk a segélyügyi hivatalban elpanaszolta, hogyan bánnak vele. A kihasznált emberek korábban azért sem tudtak a hatóságokhoz fordulni, mert minden lépésüket csak kísérővel tehették meg és mert nem beszéltek angolul.

A decemberi vallomás nyomán a rendőrség a határvédelemmel összefogva beindította az OPAPA projektet, amely 10 hónapi nyomozás után jutott el odáig, hogy a család mind a tíz tagja ellen pénteken vádat tudtak emelni és körözést adtak ki.

A két D. Ferencet, valamint K. Ferencet februárban még csak azzal vádolták meg, hogy külföldieket tanítottak ki a kormány félrevezetésére. Két másik rokon ellen néhány héttel később hasonló vádat emeltek.

A kör irányítója az idősebb D. Ferenc volt, akit Sandra Antoniani szövetségi koronaügyész februárban a The Record honlapja szerint egy olyan "magyar roma cigány csoport vezetőjének" nevezett, amely közvetlen és távolabbi rokonokból áll. D. Ferenc az óvadék tárgyalásán tagadta az ellene felhozott vádakat és azt állította, hogy a rendőrség és más állami hivatalok roma származása miatt zaklatják.

A becsapott áldozatok egy része az elmúlt évek során visszatért Magyarországra. Többen Kanadában maradtak és most nem kormányzati szervezetek segélyeiből élnek.

A National Journal szerint az eset egy szélesebb trendbe illeszkedik bele. Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter korábban felkereste a szerkesztőséget, ahol a munkatársakkal megvitatta, hogy milyen változtatásokat kellene bevezetni a bevándorlók kanadai elbírálásának gyakorlatába. A miniszter elmondta, hogy szervezett bűnözők strómanokat szállítanak Kanadába, akiknek segítségével megcsapolják a szociális juttatásokat.

Kenney kiemelte, hogy az EU-tagállam Magyarországról rengetegen érkeztek. 2009-ben 2500 magyar állampolgár kért menedékjogot Kanadában, közülük azonban mindössze hárman kapták azt meg.

Olvasóink írták

 • 9. floridaimagyar 2010. október 11. 04:11
  „Pedig a kanadiak a vendegszeretetukrol hiresek ...”
 • 8. dodó 2010. október 09. 21:19
  „,,Dömötör Ferenc (48) az óvadék tárgyalásán tagadta az ellene felhozott vádakat és azt állította, hogy a [kanadai] rendőrség és más állami hivatalok roma származása miatt zaklatják."

  Hát igen: megint előkerült az ,,azért, mer´ cigán´ vagyok?" ütőkártya - ráadásul ezt az aduászt még a befogadó, őket eltartó országban is van pofájuk bevetni... A kirekesztés ott is kirekesztés...”
 • 7. Töki8 2010. október 09. 20:51
  „Természetesen roma származása miatt zaklatják. Bűncselekmény alapos gyanúja itt természetesen nincsen...”
 • 6. dodó 2010. október 09. 20:47
  „Saját kultúrájuk kihasználói és áldozatai voltak. Ugye nem kell sajnálnunk őket? Csodálkozást vagy megbotránkozást meg legfeljebb a jogvédők színlelhetnek.”
 • 5. deszkás 2010. október 09. 20:09
  „Ott is rasszisták vannak? Azannya.Én mondtam gyorsan megtanulják hogyan kell más bőrén élni(élősködni).Mohácsi Viktória hogy kommentálja? Ugye nem nehéz kitalálni kikről irtam.”
 • 4. Bunghole99 2010. október 09. 19:23
  „"K" mint KOLOMPÁR? Ejj, de sok itt a K betű.”
 • 3. zero 2010. október 09. 19:11
  „Tipikus cigány bünözés”
 • 2. totya66 2010. október 09. 19:07
  „Rabszolgaként bántak a (magyar)? emberkereskedők magyarokkal Kanadában.
  Miért itthon is megteszik mi ebben a hír?”
 • 1. flexsnake 2010. október 09. 19:04
  „cigányok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezren tüntettek Belgrádban a melegfelvonulás ellen

Belgrád - Több ezren tüntettek szombaton Belgrádban, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a hatóságok… Tovább olvasom