Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Radioaktív szivárgás történt az atomerőműben

Egyesült Államok - Radioaktív szivárgást észleltek az amerikai Harrisburg atomerőművében, a baleset sérülést nem okozott, az erőmű 150 dolgozóját óvatosságból hazaküldték.

Radioaktív szivárgást észleltek az amerikai Harrisburg atomerőművében, a baleset sérülést nem okozott, az erőmű 150 dolgozóját óvatosságból hazaküldték.

Az amerikai nukleáris felügyeleti hatóság (NRC) jelentésére hivatkozó hétfői beszámolók szerint az atomerőmű épületén kívül nem mértek a normálisnál magasabb sugárterhelést. A hétvégén bekövetkezett baleset következtében az erőmű dolgozóit is csupán csekély mértékű radioaktív sugárzás érte.

"A rendelkezésünkre álló információk alapján elmondhatom, hogy a (dolgozókat érő) sugárterhelés csupán töredéke volt az NRC által megszabott határértéknek" - jelentette ki Diane Screnci, a felügyeleti hatóság szóvivője. Mint hozzátette, a lakosság egészségét és biztonságát nem fenyegeti veszély a szivárgás következtében.

A CNN televízió úgy tudja, hogy az erőmű egy hónapok óta lekapcsolt részlegében lévő három mérőműszer közül az egyik szombaton riasztást jelzett, a másik kettő viszont nem észlelt rendellenességet. A részlegben tartózkodó dolgozókon enyhe sugárfertőzést mértek, a legmagasabb érték 16 millirem volt. Az atomerőműben dolgozó személyzet éves sugárterhelésének a felső határa 2000 millirem. (Egy mellkas-átvilágítás során a szervezetet 6 millirem sugárzás éri.)

Harminc évvel ezelőtt éppen Harrisburgben következett be az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb nukleáris balesete. A Three Mile Island nevű atomerőmű egyik reaktorában részleges magolvadás történt, ami - egy nukleáris balesetet elmesélő, pár nappal korábban a mozikba került film hatására - országos pánikot váltott ki. Emiatt azóta nem építettek új atomerőművet az Egyesült Államokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a sörgyár Nagytapolcsányban

Pár hónap múlva véglegesen bezárja kapuit Szlovákiában a nagytapolcsányi (Topolícany) Topvar sörgyár… Tovább olvasom