Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Rajtol a romániai elnökválasztási kampány

Románia - Hivatalosan is megkezdődött pénteken Romániában az elnökválasztási kampány, amelyben az egymással kíméletlenül küzdő jelöltek nem csupán az elnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palota meghódítására törekednek, hanem arra is, hogy majdani államfőként befolyásolhassák az ország jövendő politikai berendezkedését.
Az egymásnak ellentmondó felmérésekből kiderül, hogy nagy valószínűség szerint kétfordulós lesz az elnökválasztás, hiszen november 22-én várhatóan egyik jelölt sem kapja meg a szavazatok 50 százalékát plusz egy voksot. A második fordulóban az első két legjobban szereplő méri össze erejét.

A "pályázók" bő választéka ellenére a közvélemény-kutatások csak négy jelöltet tartanak valóban esélyesnek. Köztük van Traian Basescu jelenlegi államfő, aki nagy reményekkel indul második mandátumáért. Ő szinte minden felmérés szerint az első helyre fut be az első fordulóban, s a december 6-i második körben a felmérések nagy része számára jósol diadalt. Basescut a parlamentben legtöbb mandátummal rendelkező, jelenleg ügyvivő kormányt alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) támogatja. Majdnem azonos erőt képvisel a parlamentben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), jelöltje maga a pártelnök, Mircea Geoana, akit sokan Basescu legerősebb ellenfelének tartanak.

Ugyancsak ringbe száll Crin Antonescu, a harmadik parlamenti erőként számon tartott Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, akárcsak a függetlenként induló Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester. Bármelyikük esélyes arra, hogy bekerüljön a második fordulóba.

A felmérések szerint jelentős számú szavazatra számíthat még Corneliu Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke és a szélsőjobboldali nézeteiről hírhedtté vált George Becali európai parlamenti képviselő, ők ketten összesen akár több mint tíz százalékot is kaphatnak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunort indítja, ő a legtöbb felmérés szerint 4 százalék körüli eredményre számíthat. Az, amit még nem lehet sejteni: az első körben kiesők szavazatai a második forduló két résztvevője közül melyiket gazdagítják majd.

Ezért a pártok teljes gőzzel veszik ki részüket a kampányból, amely bukaresti megfigyelők szerint könyörtelen lesz, hiszen az elnökválasztás eredménye újrarendezheti a belpolitikai erőviszonyokat, és döntő módon befolyásolhatja egy következő kormánykoalíció összetételét. Az új elnöknek ugyanis meglehetősen nagy mozgástere lesz. Romániának jelenleg ügyvivő kormánya van, miután felbomlott a két legerősebb alakulat, a PD-L és a PSD alkotta nagykoalíció, és a parlament a PD-L kisebbségi kormányát is megbuktatta. Most az egyik oldalon Basescu és a demokraták, a másik oldalon pedig az ellenzék (PSD, PNL, RMDSZ) áll.

A jelenlegi államfő a kampányban a politikai osztály megreformálására, a privilégiumok megszüntetésére összpontosítja üzenetét. Ebben segítségére lesz az általa kiírt népszavazás az egykamarás parlament bevezetéséről, amelyet november 22-én, az elnökválasztással egy időben szerveznek.

Az ellenzéki pártok jelöltjei Basescura zúdítják az össztüzet, azzal vádolva őt, hogy korlátozza a parlament hatáskörét, "kézi vezérléssel" akarja irányítani a kormányt, ezáltal "egyszemélyes diktatúra" felé akarja tolni az országot.

Bukaresti megfigyelők szerint az idei kampányban háttérbe szorul a korrupcióellenes harc és a kommunista múlttal való szakítás témája, amely a 2004-es államfőválasztáson központi helyen szerepelt. Az elemzők szerint ugyanis ezek a kérdések ma már nem képesek mozgósítani a romániai szavazókat, akik bizonyos mértékig belefáradtak abba, hogy az elmúlt két év során hatszor hívták őket az urnák elé. Öt választáson és egy népszavazáson kellett "átesniük", ami azt jelentette, hogy ez idő alatt folyamatosan kampányhangulat uralkodott Romániában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panasszal él a BBC-be meghívott brit szélsőjobb politikus

Nagy-Britannia - "Részrehajlás" miatt panaszt tesz a BBC-nél a legnagyobb brit szélsőjobboldali párt… Tovább olvasom