Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Rákközpont Heidelbergben

A világ legnagyobb, besugárzással működő onkológiai gyógyító centruma kezdte meg működését a németországi Heidelbergben az egyetemi klinika területén felépített új, háromemeletes komplexumban. A Heidelberger Ionstrahl Therapie (HIT) 119 millió euróba került. A fél futballpálya nagyságú szinteket sok tucat tonnányi vas és ólom beépítésével védik a káros sugárzástól.
Jürgen Debus professzor, a HIT orvos-igazgatója szerint a sugárkezelésnek a gyógyszeres kezelésekkel szembeni előnye, hogy a gyakorlatban alig vannak mellékhatásai.

A központ "szíve" egy műtőterem méretű, vastag falú, hordó alakú kezelőtér, amelyet a kezelés igényei szerint lehet elforgatni, emelni, leereszteni vagy dönteni. Ebbe építették be a két, ugyancsak szabályozható irányú, szinkrotrongyorsítós sugárzót, amelyek sugarait a fénysebesség nyolcvan százalékáig lehet felgyorsítani. Protonokat, valamint ionként szén-, oxigén- vagy héliumrészecskéket sugároznak az elpusztítandó daganatra, mégpedig rendkívül pontosan. A nyalábok a testszövetekbe 30 centiméteres mélységig hatolnak. Ez azt jelenti, hogy nem csak a felületi rákokat, de a fejben vagy a törzsben lévőket is el lehet velük érni.

A HIT tudományos-műszaki igazgatója, Thomas Haberer professzor különösen fontosnak tartja, hogy egy olyan, a müncheni klinikán fogműtétekhez kidolgozott berendezést is alkalmaznak, amelynek segítségével - komputertomográfos és mágneses rezonanciás műszerekkel - meg lehet határozni a műtéti helyeket. A berendezés rácsszerkezeti nézetben roppant pontosan be tudja határolni a daganat helyét és alakját, illetve milyenségét.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap beszámolója szerint a sugarakat lézerrel vezérlik a tumorhoz. Természetesen mód nyílik az egész művelet adatainak elektronikusan rögzítésére, fotó vagy videó készítésére is. A páciensnek egy-egy alkalommal mindössze 20 percet kell töltenie kezelőtérben, és abból csupán három percig tart maga a besugárzás. A gyorsaságnak köszönhetően a német betegbiztosító évi 1900 beteg kezelésének költségeit vállalja a központban.

A tervek szerint a HIT 2013-ig három további kombinált ion-protonos, illetőleg két protonos gyorsítót kap.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2009. december 18. 13:00
    „A heidelbergi rákkutató központtal már nagyon régóta van kapcsolata a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjával,mely központban sok kiváló és nagyon felkészült kutatógárda dolgozik már hosszú évtizedek óta és jelentős tudományos eredmények is születtek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az USA hazájukba küld vissza a jemeni foglyokat

Washington azt tervezi, hogy hazájukba küld vissza a napokban hat olyan jemenit, akit terrorizmus… Tovább olvasom