Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Rákóczi Anna maradt a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke

A Cseh- és a Morvaországi Magyarok Szövetségének tisztújító közgyűlésén ismét Rákóczi Annát választották meg az országos elnök tisztségébe.
A Cseh- és a Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ) a jövőben az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell szentelnie a nemzeti önazonosság megerősítésének, az anyanyelv ápolásának és a fiatalok nagyobb mértékű bevonásának a közös munkába, mert csak így állítható meg a csehországi magyarok fogyása - hangsúlyozták a szervezet tisztújító közgyűlésének résztvevői, akik szombaton tanácskoztak Prágában.

A küldöttek ismét Rákóczi Annát választották meg az országos elnök tisztségébe. Rákóczi Anna 2006 óta áll a CSMMSZ élén, s több mint egy évtizede vezeti az ostravai alapszervezetet. A magyar szövetség új alelnöke Detáry Attila lett.

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára levélben biztosította a CSMMSZ-t a magyar kormány támogatásáról. "A szövetség céljai azonosak a magyar kormány stratégiai céljaival" - mutatott rá Répás Zsuzsanna.

A CSMMSZ, amely a csehországi magyarok legnagyobb és legbefolyásosabb szervezete, jelenleg hat helyi szervezetben fejti ki tevékenységét.

"Rendkívül fontos, hogy a CSMMSZ megszervezte a csehországi magyarokat, s hasonló kulturális feladatokat végez Csehországban, mint a Csemadok Szlovákiában" - méltatta a csehországi magyar szövetség munkáját Duka Zólyomi Árpád, volt EP-képviselő, aki a felvidéki Csemadokot képviselte a CSMMSZ közgyűlésén.

Rákóczi Anna a magyar szövetség elmúlt három év tevékenységét ismertetve egyebek között elmondta, hogy a CSMMSZ 2010-ben Magyarországon megkapta a Kisebbségekért díjat, amit a szövetség munkája elismerésének tart. "Ezt a munkát folytatni kívánjuk" - húzta alá az elnök.

"Munkánk tartalmában és céljaiban meg szeretném őrizni a kontinuitást. Bővíteni szeretnénk a helyi szervezetek és a tagság számát is" - nyilatkozta az MTI tudósítójának az újraválasztott elnök.

"Továbbra is egyértelműen azon leszek, hogy szorosabb és tervszerűbb legyen az összes csehországi magyar szervezet együttműködése. Nagyon fontosnak tartom a Magyarországgal és a szlovákiai magyar szervezetekkel, a magyarokkal való kapcsolattartást is" - húzta alá Rákóczi Anna.

Az 1990-ben alakult CSMMSZ a mintegy kilenc ezres csehországi magyar közösség legnagyobb országos szervezete. A hat helyi szervezetben - Brno, Lovosice, Ostrava, Pilsen, Prága, Teplice - mintegy 600 ember tevékenykedik. Mindenütt rendszeresek a klubtalálkozók, a kulturális napok, magyar bálok, a magyar nemzeti ünnepek megtartása, s a szövetség adja ki az évente öt alkalommal megjelenő Prágai Tükör című folyóiratot - hangzott el a beszámolókban.

A szövetség tevékenységét a cseh és a magyar állam is anyagilag támogatja. Általános volt a vélemény, hogy kiszámíthatóbb az anyagi támogatásra volna szükség, mert a jelenlegi bizonytalan helyzet gondokat okoz, s lehetetlenné teszi a hosszabb távú tervezést.

A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége képviselettel bír a cseh kormány mellett működő nemzetiségi tanácsban, valamint a kulturális és az oktatási tárca kisebbségekkel foglalkozó szakbizottságában. Jó és rendszeres a kapcsolat a különböző prágai magyar képviseletekkel, s az illetékes magyarországi szervekkel, valamint a szlovákiai Csemadokkal.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideiglenes fedőréteget kap a krasznahorkai vár

Ideiglenesen vízhatlan fóliával fedték be felégett tetőszerkezetű krasznahorkai várat, hogy… Tovább olvasom