Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Rálőttek egy amerikai képviselőre: túlélte, de többen meghaltak

Washington - Hat ember meghalt, 12 pedig megsebesült, amikor egy fegyveres támadó szombaton tüzet nyitott az éppen választókerületi fogadóórát tartó Gabrielle Giffords demokrata képviselőre és támogatóira az arizonai Tucsonban, egy bevásárlóközpontban.
A közvetlen közelről fejbelőtt Giffords képviselőt megműtötték, állapota válságos. A golyó a kórház tájékoztatása szerint áthatolt a politikus agyán. Orvosai ugyanakkor derűlátók a politikus túlélési esélyeivel kapcsolatban, mert az altatás után reagált a hozzá intézett szavakra.

A halottak között van Giffords tucsoni stábjának egyik vezetője, egy szövetségi bíró és egy 9 éves kislány is. A sebesültek közül 5-nek az állapota válságos. A támadás egyik szemtanúja szerint 15-20 lövés dördült el.

A hatóságok a merénylőt, Jared Lee Loughnert őrizetbe vették. A 22 éves Loughner, aki egy 9 milliméteres félautomata fegyverrel használt, a lövöldözés helyszínén két férfi a földre teperte. Clarence Dupnik, Pima megye seriffje kijelentette, hogy a merénylettel kapcsolatban, amelynek célpontja Gifford volt, egy második személyt is köröznek.

Dupnik szerint Loughner "instabil" személyiség, akinek "elmeproblémája lehet". Előélete során súlyosabb bűncselekményt nem követett el, a legkomolyabb konfliktusa a törvénnyel az volt, hogy 2007-ben kábítószer-fogyasztáshoz szükséges kellékek birtoklása miatt őrizetbe vették.

Rálőttek egy amerikai képviselőnőre az arizoniai Tucsonban. Fotó: MTI (galéria)

Loughnerről az első jelentések azt állították, hogy az afganisztáni háború veteránja, ám utóbb kiderült, hogy jelentkezését 2008-ban nem fogadta el a hadsereg.

A merénylő a MySpace közösségi portálon elbúcsúzott barátaitól, és azt kérte tőlük, hogy ne haragudjanak rá. A YouTube videó-megosztóra feltöltött, meglehetősen zavaros nyilatkozatainak egyikében azt állította, hogy feltalálta az új amerikai fizetőeszközt. Arról panaszkodott, hogy Gifford körzetében túlságosan sok az írástudatlan és hogy az emberekkel szemben agymosást alkalmaz a szövetségi kormányzat. Loughner a kedvenc olvasmányai között felsorolta Hitler Mein Kampfját, a Kommunista kiáltványt, Huxley Szép új világját és Orwell Állatfarmját is. Elmeállapotát szakértők vizsgálják.

Gabrielle Giffords a demokrata párt mérsékelt áramlatához tartozik. A képviselőnőt a közelmúltban többször megfenyegették, tucsoni irodáját feldúlták. Giffords legutóbb az ultrakonzervatív Tea Party jelöltjével szemben szerezte meg a képviselői mandátumot.

rchív kép Gabrielle GIFFORDS amerikai demokrata párti képviselőnőről. Fotó: MTI
Archív kép Gabrielle Giffords amerikai demokrata párti képviselőnőről. Fotó: MTI

Gabrielle Giffords 2006-ban megkezdett szövetségi törvényhozói pályafutása előtt az arizonai képviselőház, majd a szenátus tagja volt. A 40 éves politikus asszony Mark E. Kelly űrhajós felesége, aki a következő űrkomp misszió pilótája lesz. Kelly fivére jelenleg a nemzetközi űrállomáson szolgál.

A képviselőnő támogatta az egészségbiztosítási reformot az abortuszhoz való jogot, az őssejt-kutatást és a megújuló energiákat, ugyanakkor ellenezte a fegyverviselés tilalmát.

Barack Obama amerikai elnök nyilatkozatban szögezte le, hogy az ilyen "értelmetlen támadásnak nincs helye egy szabad társadalomban". Az elnök televíziós beszédben is elítélte a képviselőnő elleni támadást, akit a barátjának nevezett, és szövetségi segítséget ígért a nyomozásban az arizonai hatóságoknak. Ennek érdekében Robert Mueller, az FBI igazgatója a helyszínre utazott. Obama kijelentette, hogy nem ismeri a támadó indítékát.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke megdöbbenését fejezte ki a merénylet miatt. Leszögezte, hogy egy olyan támadás, amelyet egy közfeladatot ellátó személy ellen követnek el, valamennyi közszolga ellen irányul.

A képviselőházban a novemberi választások nyomán többségbe került republikánusok bejelentették, hogy elhalasztják az egészségügyi reform visszavonásáról tartandó, szerdára kitűzött szavazást.

Dupnik seriff egyébként rámutatott, hogy a merényletben szerepe lehetett az országban erősen kiéleződött politikai ellentéteknek és a felelőtlen, előítéletes nyilatkozatoknak, amelyek befolyásolhatták az instabil lelkületű merénylőt.

Olvasóink írták

 • 13. szilléri 2011. január 12. 12:31
  „Nem csodálom ! Nem a labanc hírforrásból idéztem !”
 • 12. szilléri 2011. január 11. 20:06
  „,,Jared Lee Loughner, az Arizona állambeli Tucsonban elkövetett, hat halálos áldozatot és több sebesültet követelt gyilkos merénylet elkövetője ugyanúgy zsidó, mint az egyelőre még élet és halál között lebegő áldozata, Gabrielle Giffords képviselőnő. A gyilkos szülei és a politikus egy zsinagógába járnak, ugyanannak a reform zsidó közösségnek a tagjai. "
  <moderálva>”
 • 11. szilléri 2011. január 11. 19:47
  „A kommunista kiáltványból államvizsgáztam az átkosban, Orwell 1984 filmjét láttam a kis bajszos könyvét talán kihagyom !”
 • 10. queenmargareth 2011. január 09. 17:06
  „2. hozzászólás qrumpli 2011.01.08. 22:22

  Itthon??????

  ÁÁÁÁÁÁÁ. Ezeket sortűz sem vinné el............:)Bár, a parlamentben nem akkor talán bevásárlóközpontban mi is láthatnánk képviselőinket:) Meg aztán ezekért érdemes lenne bevállalni életfogytiglanit?Na, most komolyan:)”
 • 9. északmagyar 2011. január 09. 15:17
  „8.
  Az irónia és a gúny elveszti lényegét, ha megmagyarázzák. Csakhogy értsd, ez állt a cikkben:

  "Loughner a kedvenc olvasmányai között felsorolta Hitler Mein Kampfját, a Kommunista kiáltványt, Huxley Szép új világját és Orwell Állatfarmját is. "

  Most kellene jönnie annak a résznek, hogy leesik számodra a tantusz.
  Mármint, hogy nem azt a két könyvet emeltem ki, amelyiket kellett volna. :P”
 • 8. faQtya 2011. január 09. 14:26
  „T. északmagyar!

  Komolyan azt gondolod, hogy az ilyen és ehhez hasonló "fegyver- és hadib*zi" suttyó amerikaiak olvasnak egyáltalán BÁRMILYEN könyvet ???
  ... én kétlem...”
 • 7. északmagyar 2011. január 09. 12:57
  „Na, ezt teszi Orwell meg Huxley az emberekkel!

  Be kellene tiltani ezeket a könvyveket!!!”
 • 6. aquila0126 2011. január 09. 12:53
  „2: he..he
  Azt hiszem akkor nem lenne ekkora tülekedés a parlamentbe jutásért.”
 • 5. TheAZ 2011. január 09. 11:38
  „Szörnyű történet. :(”
 • 4. Lacas 2011. január 09. 10:00
  „Ezeket megölni se lehet.Túlélnek mindent.Csak az ártatlanok halnak meg mindig mindenhol”
 • 3. Egyolvasó 2011. január 09. 07:13
  „Az indok nyilván az volt, hogy nem képviselte megfelelően a választóit.:)”
 • 2. qrumpli 2011. január 08. 22:22
  „Azt hittem itthon történt!”
 • 1. ~FRANZVON~ 2011. január 08. 22:06
  „"We are living in america,america,wunderbar..."

  Rammstein talán?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halott és több száz sebesült az algériai zavargásokban

Algír - Két ember meghalt és mintegy négyszázan sebesültek meg Algériában az élelmiszerek drágulása… Tovább olvasom