Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Razzia német újnácik szervezeténél

Átfogó razziát tartott kedden a német rendőrség a "Nemzeti Politikai Foglyok és Hozzátartozóik Segélyszervezete" (HNG) elnevezésű újnáci egyesület helyiségeiben, kilenc tartományban foglalva le iratokat és egyéb dokumentumokat.
A HNG törvényesen bejegyzett egyesületként működik; deklarált célja az úgynevezett "nemzeti érzelmű foglyok" gondozása és támogatása - hangzott el kedden délután a Deutschlandfunk rádióban. A német hatóságok megállapítása szerint azonban a HNG egyáltalán nem azzal törődik, hogy előmozdítsa a bűnelkövetők újbóli beilleszkedését a társadalomba. Ehelyett a fejükben meghonosodott nemzetiszocialista eszmék megszilárdításán és azon fáradozik, hogy "a rendszer elleni harcra" készítse fel az elítélteket.

A szervezetnek saját újságja van, a "Nachrichten der HNG" (A HNG hírei). Logója börtönrácsokat átfogó, fekete-fehér-piros színű kezeket ábrázol (e színkombináció, az úgynevezett birodalmi hadizászló, a Reichskriegsflagge a német neonácik minden felvonulásán látható). Az újság oldalain rendre feltűnik Rudolf Hess arcképe, akit a HNG a politikai foglyok jelképének tart, és - az alsó-szászországi belső elhárítás 2008-ban kelt jelentése szerint - mártírként tisztel.

A Schröder-kormány 2001-ben megállapította: a HNG újságja azt sulykolja az olvasóknak, hogy a szervezet által elkövetett propaganda jellegű vétségek - például önkényuralmi rendszerek jelképeinek nyilvános viselése vagy népcsoport tagjai elleni uszítás - nem büntetendő cselekmények. Az elkövetők ellen hozott bírósági ítéletek ezért valójában az "állami elnyomást fejezik ki". A fenti hozzáállás alkalmas arra, hogy egyes személyek esetében csökkentse a bűncselekmény elkövetésével szemben ható gátlásokat.

A keddi razziát bejelentő Klaus-Dieter Frische belügyi államtitkár szerint a HNG-nek feltehetően az a szándéka és célja, hogy a fennálló ideológiai "lövészárkokon" átnyúlva összefogja a széttagolt újnáci szervezeteket.

A berlini kormánykoalíció kisebbik pártja, a liberális FDP tavaly indítványt terjesztett elő a Bundestagban a HNG betiltására. Mint Fritsche közölte, az illetékes hatóságok gondosan meg fogják vizsgálni a betiltást célzó indítványt alátámasztó érveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés volt az ukrán parlamentben

Összeverekedtek az ukrán parlament képviselői kedden Kijevben a kormány tervezett megszorító… Tovább olvasom