Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Reding: az EB tárgyilagos és pártatlan vizsgálatot végez az alkotmánymódosításról

Frank Engel és az EPP a Bizottság vizsgálatára vár. A magyarországi alkotmányos helyzetről elvitázott Hannes Swoboda és Szájer József.
Értékelések

Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának elnökhelyettese szerint igazából semmi újdonság nem volt az EP szerdai strasbourgi plenáris ülésén a magyarországi alkotmányos helyzetről lefolytatott vitában.

"Három éve, immár harmadik alkalommal ugyanazokat a rágalmakat halljuk, és nem jutottunk előbbre, hogy mi a problémája az EU-nak" - mondta újságíróknak a fideszes politikus. Mint fogalmazott, érdeklődéssel várják a legutóbbi magyar alaptörvény-módosításról készülő, várakozásaik szerint kettős mércét nem alkalmazó európai bizottsági vizsgálati eredményt, valamint állnak az EP júniusra ígért jelentése elébe is.

Szájer hangsúlyozta, hogy a vita ezúttal is "pártpolitikai dimenzióban" folyt, s hogy a támadások nem csupán a Fideszre, hanem magára az Európai Néppártra is irányultak. Megjegyezte, hogy a magyarok a néppártiaktól megkapták a szükséges támogatást és bizalmat, a többi párttól azonban nem. Az Európai Néppárt - tette hozzá - egységes mérce alkalmazását akarja az egyes országok megítélésekor.

Viviane Redingnek, az Európai Bizottság alelnökének a vitában elhangzott állításaira visszatérve Szájer József szóvá tett egy ténybeli tévedést: mint mondta, a magyar alkotmánybíróság - Reding kijelentésével ellentétben - nem semmisítette meg az adatvédelmi ombudsman tisztségének megszűnésével kapcsolatos passzust.

Hannes Swoboda szocialista EP-frakcióvezetőről a magyar néppárti politikus azt mondta, hogy "vizet prédikál és bort iszik", hiszen más országok vonatkozásában nem emelte fel a szavát sem alkotmánybírósági jogkörökkel, sem választási politikai reklámokkal kapcsolatos szabályozási kérdésekben.

Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető - állapította meg Szájer József - a vitában egyedül maradt a hetes paragrafus felvetésével.

Az EU-ról szóló alapszerződés hetedik cikke arról szól, hogy ha egy tagállamban súlyosan és módszeresen megsértik az uniós alapértékeket, akkor - szigorú eljárási szabályok mellett - az érintett tagállam egyes tagsági jogai felfüggeszthetőek.

Elmar Brok német néppárti, CDU-s EP-képviselő, az EP külügyi bizottságának elnöke az MTI-nek adott rövid nyilatkozatában elmondta: azután, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd este találkozott a néppárti EP-frakcióval, neki továbbra is vannak kérdései és aggályai a magyar alkotmánymódosításokat illetően, és most az Európai Bizottságnak kell tisztáznia, hogy az aggodalmak jogosak-e vagy nem.

Ez az európai bizottsági vizsgálat teljesen normális jogi eljárás - hangsúlyozta Brok, megjegyezve, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottság nevű alkotmányjogi szakértői testülete szintén vizsgálja a magyar alaptörvény-változtatásokat.

"Azt szeretnénk megtudni, hogy ezek az európai elvek megsértését jelentik-e" - mondta a német politikus.

Elmar Brok saját néppárti pártcsaládján belül korábban meglehetősen határozottan bírált különböző magyar kormányoldali megnyilvánulásokat. Most az MTI-nek azt mondta: ismeretes, hogy a szociálliberális vezetésű Romániában tavaly óta a magyarországihoz hasonló a helyzet, de azt nem vitatják meg az EP-ben úgy, miként a magyarországi helyzetet.

"Ez védi Orbán Viktort" - fogalmazott Brok, aki szerint a magyar miniszterelnök nagyon intelligens politikus, és azért hivatkozik arra, hogy a Magyarországról folytatott vitában nem csupán a Fidesz, hanem egyben az Európai Néppárt elleni támadásról is szó van, mert így a maga számára megfelelőbb kontextusba tudja állítani a kérdést.

Göncz Kinga MSZP-s EP-képviselő az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: az EU megtett minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy lassítsa a magyar jogállamiság és demokrácia lebontásának folyamatát, amely azonban a képviselő szerint "többé-kevésbé véget is ért". Úgy fogalmazott, hogy a fékek és ellensúlyok módszeres kormányzati lebontása nyomán e tekintetben mára már csak az ombudsman maradt, de neki is hamarosan lejár a mandátuma.

Az EU igazi dilemmája az - vélekedett Göncz Kinga -, hogy nincsenek a kezében erősebb eszközök.

"Ennek az egész magyar történetnek az egyik kimenetele az lehet, hogy az EU kialakítja ezeket az eszközöket" - mondta, és szerinte az EU "komolyan dolgozik a rendszerszerű megoldáson". Mint mondta, az a cél, hogy folyamatosan értékeljék a jogállamiságot és a demokráciát az összes tagállamban, és legyen egy testület, "amely jelezhet, ha komoly gondok vannak".

A magyar alkotmányos helyzetről vitázott az Európai Parlament

Lényegében az eddig ismert álláspontokat ismételték meg a felszólalók a magyarországi alkotmányos helyzetről tartott vitában szerdán délelőtt az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Az Európai Tanács álláspontját az ügyben Lucinda Creighton, Írország Európa-ügyi minisztere ismertette, aki elmondta, hogy a tanács ezt a kérdést nem vitatta meg, és állást foglalni sem óhajt, ezért az EP-ben tartott vitához érdemben nem tud hozzászólni.

Lényegében megismételte a José Manuel Barroso által korábban megfogalmazottakat Viviane Reding, a bizottság alapjogokért és igazságügyi kérdésekért felelős alelnöke, aki a brüsszeli testület nevében szólalt fel. Reding felhívta a figyelmet azokra a kérdésekre, amelyeket José Manuel Barroso bizottsági elnök korábban aggályos pontokként emelt ki Orbán Viktornak írt levelében. Ezek közt az első az, hogy ha európai bírósági döntés alapján Magyarországnak fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor annak finanszírozására eseti adó vethető ki.

"Valóban van értelme annak, hogy az állampolgárok fizessék meg annak az árát, ha az állam nem tesz eleget uniós jogi kötelezettségének?" - tette fel a kérdést Reding, aki második aggályos pontként az Országos Bírósági Hivatal ügyáthelyezési jogát nevezte meg. Felhívta a figyelmet, hogy a magyar hatóságok eljuttatták a bizottsághoz az erre vonatkozó módosító javaslatot, amely szerintük eleget tesz a Velencei Bizottság követelményeinek, és amelyet a bizottság tanulmányozni fog. A harmadik ügyben, a politikai hirdetések korlátozását illetően Reding az európai parlamenti választási kampány szempontjából emelte ki azt, hogy a korlátozások indokoltságának és arányosságának a követelményét tiszteletben kell tartani.

"Ez a felsorolás egyáltalán nem teljes, a bizottság folytatja az ügy jogi elemzését. Ha pedig ez lezárul, akkor a bizottság, ahol ez szükséges, megteszi a kellő lépéseket a kötelezettségszegési eljárások megindítására" - mondta Reding.

Az európai szocialisták, a liberálisok és a zöldek részéről frakcióvezetők szóltak hozzá a vitához.

A Fideszt is a tagjai közt tudó Európai Néppárt részéről a luxemburgi Frank Engel, a frakció elnökségének tagja egyebek között hangsúlyozta: a néppárt azt várja, hogy a bizottság befejezze az alkotmánymódosítás elemzését, majd világosan fogalmazza meg, mit kell tennie Magyarországnak, hogy jogrendjét összhangba hozza az uniós szabályozással. Engel rámutatott, hogy a magyar alkotmányos rendszert nem csak bírálta, hanem több ponton méltatta is a Velencei Bizottság. A luxemburgi politikus arra is kitért, hogy a kétharmados törvények jogi intézménye a kilencvenes évek óta létezik Magyarországon.

Hannes Swoboda, az európai szocialisták frakcióvezetője úgy vélekedett: jogállamban nem elfogadható, hogy egyes rendelkezéseket azért emeljenek alkotmányos szintre, hogy az alkotmánybíróság ne dönthessen róluk. Swoboda úgy fogalmazott, "nonszensz" az az érvelés, hogy a magyarországi eseményeket csak a baloldal bírálja. Swoboda szerint a néppártnak azt kell eldöntenie, hogy az Európai Bizottság vagy Orbán Viktor oldalára áll.

A vita közben rövid szóváltás alakult ki Swoboda és Szájer József fideszes EP-képviselő között. Swoboda világos állásfoglalást sürgetett a magyar kormányzat részéről a szerinte növekvő magyarországi antiszemitizmus ellen. Szájer József válaszul elmondta, hogy a napokban magyar bíróság az alaptörvény negyedik módosítása alapján tiltotta be az Adj gázt! mottóval szervezett motoros felvonulást, amelyet a Nemzeti Érzelmű Motorosok rendeztek volna a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egy időben.

Guy Verhofstadt, a liberálisok belga frakcióvezetője annak a véleményének adott hangot, hogy szerinte nem normális, hogy az EP megosztott a kérdésben, mert együttesen kellene fellépni az ellen, hogy Magyarország, mint mondta, megsérti az uniós jogot és értékeket.

"Az uniós szerződésnek van egy cikke ennek kezelésére, ott van a hetes cikk" - hangoztatta a korábbi belga kormányfő, aki szerint a bizottságnak kellene kezdeményeznie a hetes cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben, amely végső soron - a tagállamok egyhangú beleegyezésével - az adott ország szavazati jogának a felfüggesztésével is végződhet, s ez az uniós döntéshozatalból való teljes kizárást jelenti. Erre még sosem volt példa. Ha viszont a bizottság ezt nem teszi meg, akkor a parlamentnek kellene - hangsúlyozta Verhofstadt.

Rebecca Harms, a zöldek frakciójának német társelnöke arra az álláspontra helyezkedett, hogy az EP nem Magyarország belügyeibe óhajt beavatkozni. Rámutatott, hogy a polgári jogok és a jogállamiság ez európai projekt lényegét jelenti. Ha ezek üres szólamok maradnak, és nem valósulnak meg, akkor az európai projekt lényegét adjuk fel - fogalmazott a zöldpárti politikus.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának részéről Bokros Lajos szólalt fel, aki szerint az Orbán-kormány nem osztja az európai értékeket, a nyugati demokrácia hanyatlásáról beszél, keleti típusú tekintélyuralmi rendszert épít, és "egypárti" alaptörvényt alkotott.

"Az alkotmányos jogállam lebontását befejezettnek lehet tekinteni" - jelentette ki Bokros, aki szerint immár bármit bele lehet írni az alkotmányba, akár azt is, hogy a mostani parlament mandátuma 20 évre növekedjen.

A jobbikos Morvai Krisztina, aki független képviselőként szólalt fel, azt sérelmezte, hogy sem Viviane Reding, sem pedig a magyarországi alapjogok helyzetéről szóló jelentést készítő Rui Tavares nem jogász. A képviselő emellett rámutatott, hogy szerinte a jogállamiság az önkény ellentéte, ami pedig a "Magyarország ellen folytatott háború" keretein belül évek óta zajlik, az önkényes.

Vita Szájer és Swoboda között

Rövid vita zajlott le szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Hannes Swoboda, az európai szocialisták EP-frakciójának vezetője és Széjer József fideszes EP-képviselő között, a magyarországi alkotmányos helyzetről folyó vitában.

Hannes Swoboda egyebek között világos állásfoglalást sürgetett a magyar kormányzat részéről a szerinte növekvő magyarországi antiszemitizmus ellen.

Martin Schulz, az EP elnöke az előzetesen megbeszélt eljárási rend ellenére, de Swoboda beleegyezésével szót adott Szájer Józsefnek, a Fidesz EP-képviselőjének.

Szájer arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a napokban magyar bíróság az alaptörvény negyedik módosítása alapján tiltotta be az Adj gázt! mottóval szervezett motoros felvonulást, amelyet a Nemzeti Érzelmű Motorosok rendeztek volna a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetével egyidőben.

Viszontválaszában Swoboda sürgette, hogy fejezzék be a "heccet" Viviane Reding biztos, bizottsági alelnök ellen, akit az osztrák politikus szavai szerint Magyarországon "az EU pitbulljának" igyekeznek beállítani.

Engel: a Néppárt várja, hogy az EB elvégezze a jogi elemzést

Az Európai Néppárt (EPP) azt várja, hogy az Európai Bizottság (EB) végezze el a legutóbbi magyar alkotmánymódosítás jogi elemzését az európai jognak való megfelelés szempontjából - hangsúlyozta Frank Engel, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú pártcsalád luxemburgi tagpártjának európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán Strasbourgban, a magyarországi alkotmányos helyzetről folytatott plenáris EP-vitában.

"Nem arról van szó, hogy Magyarország rosszabb nálunk" - mondta Engel, aki felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy ha kizárólag Magyarországra összpontosítják a bírálatokat, akkor a magyarokban az a benyomás alakulhat ki, hogy Európa nem a barátjuk. Hasonló érzések szerinte egyes más tagországokban is megfigyelhetőek, és ha a közösségi értékek kárára túlságosan előtérbe kerülnek az egyéni érdekek, akkor Európa "nagyon sok támogatót veszthet".

Reding: az EB tárgyilagos és pártatlan vizsgálatot folytat

Az Európai Bizottság (EB), az uniós jogi előírások tiszteletben tartásán is őrködő testület tárgyilagos és pártatlan módon vizsgálja a magyar alaptörvény március 11-ikén elfogadott módosításait - jelentette ki Viviane Reding, igazságügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén a magyarországi alkotmányos helyzetről folytatott vitában.

Reding felhívta a figyelmet azokra a kérdésekre, amelyeket José Manuel Barroso bizottsági elnök a minap aggályos pontokként emelt ki Orbán Viktor miniszterelnökhöz intézett levelében. Ezek közt az első az, hogy ha európai bírósági döntés alapján Magyarországnak fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor annak finanszírozására eseti adó vethető ki.

A második aggályos téma az Országos Bírósági Hivatal ügyáthelyezési jogára vonatkozik: itt Reding szerint uniós jogról folyó jogvita esetén sérülhet a megfelelő jogi eljáráshoz fűződő jog érvényesülése.

A harmadik ügyben, a politikai hirdetések korlátozását illetően Viviane Reding az európai parlamenti választási kampány szempontjából emelte ki azt, hogy a korlátozások indokoltságának és arányosságának a követelményét tiszteletben kell tartani.

Olvasóink írták

 • 7. Óperenciás 2013. április 18. 08:41
  „Az EU által jóváhagyott Benes Dekrétumok szerint a magyar bűnös nép.
  Most ennek a kiterjesztése folyik egy kis hazaárulással megspékelve.”
 • 6. Együgyű 2013. április 18. 07:36
  „,,Reding: az EB tárgyilagos és pártatlan vizsgálatot végez az alkotmánymódosításról"
  Nevetséges volt az EP szerdai strasbourgi plenáris ülése. Semmi érdemi dolog ott sem történt a jól fizetett Európai Parlamenti képviselők teljes körű statisztálásával! Ennek értelme nem volt! Valójában megy a politikai hatalomért a küzdelem és semelyik parlamentben nem foglalkoznak érdemben a köznép problémáival. A fő csapások a hatalom megtartására és megszerzésére összpontosulnak. ,,Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának elnökhelyettese szerint igazából semmi újdonság nem volt az EP szerdai strasbourgi plenáris ülésén a magyarországi alkotmányos helyzetről lefolytatott vitában." Most teljesen egyetértek Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakciójának elnökhelyettesével. Megmutatkozott, hogy az Európai Parlamentnek csak népet sújtó szankciói vannak! Azonban az ország már olyan rossz gazdasági helyzetben van, hogy nincs értelme Európai Parlamentnek Magyarországot gazdasági szankcióval sújtani. Ez dicséretes az EU-tól! A jelenlegi helyzet csak a Fidesz-KDNP pártszövetségét erősítette. Most az Európai Parlamentben is élesen kiütközött, hogy érdemben csak politikusokat sújtó szankció nincs az EU-nak a kezében. A népet, ha akarják, sújthatják gazdaságilag, de akkor evvel az EU-t is gyengítik. Úgy szenved az Európai Parlament akár csak a Magyar parlament. Akármelyik parlamentben többségbe kerül egy párt (pártszövetség) az a nép akaratára, felhatalmazására hivatkozva a saját belátása szerint tevékenykedhet előnybe részesítve a saját érdekeit. Hasonló ott is a helyzet, mint itthon a nemzeti egységes áldozatvállalásnál. A nép vállalja az áldozatot. A politikusok áldozatvállalás mentesen nevetnek és (vígan) üldögélnek a parlamentjükben. Az eskütételük, és jó munkájuk biztosítja számukra a bevételüket, annak növelését, előjogaikat, valamint az átlagos nép fölé emelkedésüket. Valójában a mai világban ez jelenti a mai demokráciát?”
 • 5. X_Y 2013. április 17. 14:42
  „3.Óperenciás 2013.04.17. 13:44

  Sokkal inkább a hatalmon levő lejáratókampánya az ország ellen.”
 • 4. pala1964 2013. április 17. 14:08
  „3, bocs, te az orbán-torgyán-polgár-kormány első tagjára gondolsz ugye, aki éppen ellenzékben a néppártot használta föl saját hazája elleni elmarasztalásra? amikor most senki ellenzéki ilyet nem kér? vagy Swoboda sógor, esetleg a néppárti Reding magyarok, he?

  vegyél vissza narancs”
 • 3. Óperenciás 2013. április 17. 13:44
  „A hatalomból kiszorult pártok hisztérikus uniós hajtóvadászata a hazájuk ellen:(((”
 • 2. pala1964 2013. április 17. 13:36
  „hát ez valahol csak az volt, Szájer Józsefnek, Handó Tünde férjének mesedélutánja, vagy nem?”
 • 1. DobóI 2013. április 17. 13:07
  „Ezt valami mese délutánon mesélje..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államok és az ENSZ is segítene a földrengés sújtotta Iránnak

Kedden a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg az iráni-pakisztáni… Tovább olvasom