Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Reformra szólította fel a katolikus egyházat a pápa

A katolikus egyház "megtisztulását" és "reformját" sürgette csütörtökön XVI. Benedek pápa abban az üzenetben, amelyet Carlo Borromeo bíboros szentté avatásának 400. évfordulója alkalmából küldött a milánói érseknek.
"Napjainkban az egyházi közösség folyamatos megpróbáltatásoknak és szenvedéseknek van kitéve, ami miatt szükség van a megtisztulásra és a reformokra" - hangsúlyozta XVI. Benedek a papok által kiskorúakon elkövetett szexuális visszaélésekre utalva.

A pápa üzenetében Carlo Borromeót követendő példaként említette, aki nekilátott a katolikus egyház reformjának a helyes útra terelve annak tevékenységét, és aki egész életében a fő evangéliumi erényeket, a szegénységet, az alázatot és a lelki tisztaságot tartotta szem előtt.

A katolikus egyházfő arra bátorította és a papokat és a diakónusokat, hogy életük legyen a szentekéhez hasonló, és ne féljenek a Jézus Krisztusba vetett bizalmon alapuló szeretettől, hiszen Krisztus volt az, akiért Carlo Borromeo is kész volt mindent feláldozni.

A katolikus egyház az utóbbi évek legsúlyosabb válságát éli azóta, hogy 2009 novemberében Írországban napvilágot látott egy jelentés, mely a papok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények sorát tárta fel, valamint az Egyesült Államokban, Belgiumban és XVI. Benedek szülőföldjén, Németországban is hasonló botrányok pattantak ki.

Olvasóink írták

  • 2. notebook 2010. november 04. 17:00
    „A reform ott kezdődne, ha nem lenne kötelező a papi nőtlenség. Aki papként meg akarna nősülni, megtehetné, ha meg nem akar, akkor sokkal könnyebb lenne az élete. Így marad a szerintem nagyon nehéz teher: a nőtlenségé. Hát, nem tudom, erre hányan képesek életük végéig, ezen el kellene gondolkodnia az egyháznak.”
  • 1. dodó 2010. november 04. 16:43
    „A végén még pedofilkodniuk se lesz szabad?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb levélbombákat találtak Athénban

A francia nagykövetségnek címzett levélbombát hatástalanítottak robbantással a rendőrök csütörtökön… Tovább olvasom