Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Regény kategóriában idén nem adtak ki Pulitzer-díjat

Harmincöt éve először idén regény kategóriában nem adtak ki Pulitzer-díjat.
Harmincöt éve először idén regény kategóriában nem adtak ki Pulitzer-díjat, a történelmi munkák közül egy Malcolm X-életrajz, a színdarabok kategóriájában pedig egy iraki veterán helykereséséről szóló dráma nyerte el az újságírói teljesítmények mellett művészeti munkákat is díjazó rangos elismerést. 

A magyar születésű amerikai újságíró, lapkiadó, Joseph Pulitzer által alapított díjat 21, ezek közül 7 művészeti kategóriában ítélik oda.

Nagy meglepetésre idén a regény kategóriában nem hirdettek győztest, ami 1977-ben fordult elő utoljára, és az irodalmi, könyves területről számos kritikát is kiváltott. Sig Gissler, a díjakat odaítélő testület egyik tagja szerint több tényező is közrejátszott a döntésben, a fő ok azonban az volt, hogy a három jelölt közül egyik sem kapott szavazattöbbséget.

Eddig összesen tíz alkalommal fordult elő, hogy nem adták ki az elismerést, többek között azokban az években sem ítélték oda a díjat, amikor például Thomas Pynchon Súlyszivárványa vagy Kurt Vonnegut Macskabölcsője a jelöltek között volt - mutatott rá Gissler.

A színdarabok közül Quiara Alegria Hudes drámája, a Water by the Spoonful nyert, amelyet tavaly ősszel a Connecticut állambeli Hartford Stage Company mutatott be. A történet főhőse egy Irakból hazatért katona, aki próbálja megtalálni helyét a világban. A dráma egy trilógia második része - az elsőt szintén jelölték 2007-ben a Pulitzer-díjra, amelyet az amerikai élettel foglalkozó, lehetőleg eredeti forrású színműért ítélnek amerikai szerzőknek.

A történelmi munkák kategóriájában a Malcolm X: A Life of Reinvention című kötet győzedelmeskedett. Szerzője, Manning Marable, a Columbia Egyetem professzora tavaly halt meg, éppen a könyv megjelenésekor. Az életrajzi munkáról, amelyen a 60 évesen elhunyt történész éveken át dolgozott, széles körben elismerően szólt a kritika, bár a híres afroamerikai emberi jogi aktivista gyermekei közül volt, aki sérelmezte a Betty Shabazzal való házasságáról festett képet.

Az életrajzi kategóriában John Lewis Gaddisnek az amerikai hidegháborús stratégia alapját megfogalmazó George F. Kennanről készített munkája kapta a Pulitzer-díjat. A Yale Egyetemen tanító hidegháború-kutató még az 1980-as évek elején kezdett dolgozni az életrajzi könyvön, amelyet ugyan engedélyezett az akkor hetvenes éveiben járó Kennan, ám azt kérte, hogy várják meg vele halálát. Kennan - aki maga is Pulitzer-díjas volt - 101 évesen hunyt el.

A költészeti Pulitzer-díjat idén Tracy K. Smith kapta Life on Mars című kötetéért. Az általános nem fikciós elismeréssel Stephen Greenblatt The Swerve: How the World Became Modern című munkáját jutalmazták, amely annak történetét beszéli el, hogyan fedeztek fel a 15. században egy ókori római remekművet, Lucretius A természetről (De rerum natura) című tankölteményét, amely számos reneszánsz és modern kori művészre, tudósra komoly hatást gyakorolt, megváltoztatva a világról alkotott képünket.

A zenei Pulitzer-díjat Kevin Puts első operájának, a minneapolisi Minnesota Opera felkérésére készült Silent Nightnak ítélték. Az I. világháborúban játszódó darabot, amely egy skót, francia és német csapatok közötti spontán tűzszünet igaz történetét beszéli el, tavaly novemberben mutatták be.

Olvasóink írták

  • 1. hahaha62 2012. április 17. 14:56
    „bassssssszus ne már plágumpalika nem jelentkezett.....összelophatna egy új gyűrűk úrát például!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán 60 milliárd dollárt ad az IMF-nek Európa támogatására

Az euróövezeti adósságválság kezelését 60 milliárd dollárral segíti Japán. Tovább olvasom