Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Rejtélyes menekültek Korzika partjain

Korzika déli partjain péntek reggel 124, magát kurdnak és tunéziainak mondó személyt találtak. Ez az első alkalom, hogy a Franciaországhoz tartozó szigeten értek partot tengeren érkező menekültek.
A korzikai prefektúra tájékoztatása szerint a szigetnek a Bonifaciótól fél kilométerre található déli csücskénél, az alig ezer lakosú Paragano nevű falu télen teljesen kihalt partszakaszán találtak rá a 38 gyerekből, 29 nőből (köztük öten terhesek) és 57 férfiból álló csoportra.

A menekült családok első beszámolói szerint több napos út után szerdán tette ki őket egy hajó, az embercsempészek magukra hagyták őket, s ismeretlen irányba elhajóztak. A jövevények egy része azt mondja magáról, hogy Szíriából menekülő kurd, egy másik részük pedig állítólag Tunéziából indult.

Stéphane Bouillon prefektus a francia tömegtájékoztatási eszközökben elmondta: a menekültek alig tudnak angolul, ezért kurd és arab tolmácsokat küldtek a helyszínre annak megállapítása végett, pontosan honnan érkeztek, és ki hozta őket Korzikára. Az ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben. A prefektus hozzátette, hogy minden menekült esetét külön-külön fogják megvizsgálni annak eldöntése érdekében, hogy kaphat-e menekültstátust, vagy pedig kitoloncolás vár rá.

A francia tengerészeti prefektúra nagy erőkkel kezdte meg Korzika és az Olaszországhoz tartozó Szardínia között az embercsempész hajó keresését és annak ellenőrzését, hogy a megtalált csoporton kívül vannak-e még nehéz helyzetbe került migránsok a francia tengerparti szakaszokon.

A menekülteket egyelőre egy tornateremben helyezték el, amelyet Bonifacio önkormányzata bocsátott a hatóságok rendelkezésére. A csoportot ellátó orvosok szerint az emberek egészségügyi állapotát illetően nincs ok az aggodalomra: fáradtak és éhesek, de egyébként mindegyikük jól van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irinej, Nis püspöke az új szerb pátriárka

Irinej Gavrilovicot, a dél-szerbiai Nis város püspökét választották meg pénteken a szerb ortodox… Tovább olvasom