Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Rekord mértékű külföldi befektetést tehetnek lehetővé a kínai hatóságok

A külföldiek számára kínai részvény- és kötvénypiaci befektetéseket lehetővé tevő program kereteit és a határon túliak jüan-alapokba való befektetési lehetőségeit is kiterjeszti a jövőben a kínai vezetés - jelentette be a Kínai Értékpapírszabályzó Bizottság (CSRC) a hétvégén.
Utóbbi, RQFII néven ismert program kereteit a jelenlegi 70 milliárd jüanról (2,5 ezer milliárd forint) rekord magasságba, 200 milliárd jüanra (7,2 ezer milliárd forint) emelnék, erről a CSRC már elviekben megegyezett a kínai jegybankkal és a devizapiaci felügyeletért felelős szabályzószervvel, a SAFE-val is - jelentette be vasárnap Kuo Su-csing, a szabályzó bizottság elnöke. A tavaly decemberben életre hívott RQFII a kínai valuta nemzetközivé válását szolgálja, keretein belül külföldi beruházók hongkongi jüan-alapokon keresztül fektethetnek be a szárazföldi Kína értékpapírpiacain. Kezdeti összege 20 milliárd jüan (720 milliárd forint) volt, rendkívüli sikere és ennek nyomán megnövő kereslet miatt áprilisban bővítették ki 70 milliárd jüanra.

Egyetértés van a szervezetek közt a kvalifikált külföldi intézményi befektető (QFII) program kiterjesztéséről is - mondta Kuo. A külföldi intézmények számára a kínai részvény- és kötvénypiacon való befektetéseket lehetővé tevő QFII jelenlegi kerete 80 milliárd dollár, melyből szeptember közepéig több mint 30 milliárd dollárt használtak fel a külföldi intézményi befektetők.

A program népszerűsége töretlen: az idei év első nyolc hónapjában 72 külföldi vállalat kapott kvótát 9,18 milliárd dollár értékben, miközben számuk tavaly egész évben csak 29 volt. A kvóták betöltése után azokat továbbnövelik, a program automatikusan folytatódik majd - ígérte a szabályzó hatóság. Emellett a legnagyobb befektetőknek a jövőben lehetőségük lesz minden eddiginél nagyobb piaci részvételre, a jelenleg egymilliárd dollárban maximált kvóták plafonját ugyanis emelni készülnek. A nagyobb kvótákra pedig kereslet is van: nyáron például a katari kormány jelentette be: ötmilliárd dollár értékben fektetne be a kínai értékpapírpiacokon.

A Hszinhua hírügynökség értesülései szerint a CSRC a változtatások részeként a hosszú távú befektetők számára osztalékaik után járó adóvisszatérítés megnövelését tervezi, ezzel is vonzóbbá téve a több évre szóló befektetést. Kuo a hétvégén azt is megjegyezte: a CSRC a devizaáramlás mechanizmusának javítását is tanulmányozza, a nagy intézményi befektetők számára ugyanis lehetővé kívánják tenni, hogy nagyobb összegeket mozgathassanak Kínán kívülre. A devizakiáramlást Kínában jelenleg szigorúan szabályozzák a hatóságok, ennél "kiegyensúlyozottabb" megközelítési módokat keresnek, ami szabályok lazítását, nem pedig teljes eltörlését jelenti majd - mondta Kuo.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betiltott iszlámista csoport tagjait tartóztatták le Moszkvában

Moszkvában őrizetbe vették egy terroristának minősített, betiltott iszlamista csoport hat tagját,… Tovább olvasom