Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Rekordmélységben a szerb fizetőeszköz

Szerbia - Rekordalacsony szintre süllyedt a héten a szerb dinárnak az euróval szembeni árfolyama; a szerb jegybank egy hónapon belül immár hatodszor interveniált csütörtökön a dinár védelme érdekében.
A szerb fizetőeszköz idén csaknem nyolc százalékot veszített értékéből, miután tavaly az utolsó negyedévben 25 százalékot zuhant.

Egyre nagyobb az elégedetlenség az importőrök körében - hiszen ők különösen érdekeltek abban, hogy stabil legyen a dinár -, és egyes elemzők már arról beszélnek, hogy Szerbia egyoldalúan bevezethetné az eurót.

A jegybank többek között arra vezette vissza a dinárárfolyam zuhanását, hogy a hideg idő miatt megugrott az energiaimport és a kormány félmilliárd eurót váltott át dinárra a piacon, hogy kiegyenlítse a 2009-es államháztartási hiányt.

A központi bank ugyanakkor rendületlenül optimista. Mint közölte, nincs szükség a 2010-re megállapított 4-8 százalékos inflációs cél módosítására. A közép- és hosszú távú makrogazdasági kilátások alapján biztosak lehetünk benne, hogy az árfolyamgyengülés csak átmeneti - mondta Radovan Jelasic jegybankelnök.

A központi banknak biztosítania kell, hogy az inflációs cél megfeleljen a Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között megkötött hitelmegállapodásban foglaltaknak. Az IMF 3 milliárd eurós hitelkeretet bocsátott Belgrád rendelkezésére.

A Szerb Nemzeti Bank szerdán 89 millió eurót, csütörtökön további 46,5 millió eurót adott el a bankközi piacon, ennek ellenére az eurót csütörtökön 98,5-98,7 dináron jegyezték. Tavaly szeptember végén még 93 dinárt ért egy euró.

Olvasóink írták

  • 1. TELSTAR 2010. január 28. 20:25
    „Bár forintból érne 93-at egy ojró...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemi erőszak gyanúja a katolikus középiskolában

Németország - Egy német katolikus elitgimnáziumban több diákot is megerőszakolt két tanár a múlt… Tovább olvasom