Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Rekordmértékben csökken az ózonréteg az Észak-sark fölött

Bremerhaven/Karlsruhe - A rendkívüli hideg miatt tömeges ózonveszteséget észleltek az Északi-sark fölött a szakemberek.
Az Északi-sark úgy tűnik rekordmértékű ózonveszteséget szenved idén - mutatnak rá a szakemberek a sarki és tengeri kutatásokra szakosodott potsdami Alfred Wegener Intézet (AWI) által koordinált, 30 mérőállomásból álló nemzetközi hálózat adatai alapján.

"Méréseink azt mutatják, hogy az Északi-sark fölött jelenlévő ózonnak mintegy fele az elmúlt hetekben megsemmisült" - közölte Markus Rex, az AWI kutatója. "Mivel még mindig fennállnak azok a feltételek, amelyek előidézték az ózonréteg rendkívül gyors pusztulását, azzal számolunk, hogy még tovább csökken az ózonréteg az Észak-sark fölött - tette hozzá.

Az észlelt változások nemcsak a ritkán lakott Északi-sarkra, hanem az azon túli területekre is hatással lesznek. Az ózonveszteségnek az Északi-sark fölött kitett légtömegek a későbbiekben Dél felé mozognak majd. Mivel az ózonréteg védi a Földet a Nap káros ultraibolya sugárzásával szemben, a vékonyabb réteg miatt magasabb UV-sugárzás várható majd.

"Különleges figyelmet kell fordítani a megfelelő UV-sugárzással szembeni védelemnek idén tavasszal" - tanácsolta Rex.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szokásosnál magasabb sugárzás szint Tokióban, de az egészségre nem ártalmas

A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat. Tovább olvasom