Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Rekordon a törlesztéskockázat-biztosítás is

Meredek drágulással átlépte a 700 bázispontos szintet - és ezzel rekordot döntött - a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.
Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai késői jegyzésben 710 bázispont környékén mozgott az előző esti 650 bázispontos záró után. Napi csúcsértéke szerdán 711,27 bázispont volt.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg évi 710 ezer euró körüli középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon. Ez egyetlen nap alatt 60 ezer eurós drágulás.

A magyar CDS-díjszabás előzőleg tavaly novemberben döntött rekordot, 650 bázisponthoz közeli jegyzésekkel.

Ezt a szintet a magyar CDS-tranzakciók már a szerdai londoni nyitás után átlépték, a kereskedés korai szakaszában 680 bázispont fölé drágultak, majd innen a nap folyamán folyamatosan tovább emelkedtek.

A CMA kimutatása szerint a magyar CDS-árazás szerdán elszakadt a többi európai országétól, ezek törlesztéskockázati kontraktusainak jegyzése ugyanis jórészt stagnált, vagy kissé drágult. A szerdai londoni kereskedésben messze a magyar CDS-árfolyam emelkedett a legnagyobb mértékben, és elhagyta az EU-mezőny eddigi második legmagasabb CDS-árszintű országáét, Írországét, amelynek szuverén törlesztéskockázat-biztosítási tranzakcióit a késői forgalomban 707 bázispont környékén jegyezték.

Az EU-tagállamok közül - Görögországot nem számítva - jelenleg Magyarország CDS-díjszabása a második legmagasabb, az euróövezeti tag Portugália után, amelynek CDS-tranzakcióit szerdán valamivel 1100 bázispont alatt forgalmazták a londoni piacon.

A Lehman Brothers amerikai nagybank pénzügyi válságot kirobbantó 2008. őszi csődje előtt a magyar CDS-árazások 170 bázispont környékén mozogtak Londonban.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, a piaci szereplők annál nagyobbnak tekintik az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

A CMA DataVision számítási modellje szerint a jelenlegi magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 39,5 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint államadós nem fizetővé válását ötévi távlatban. Írország esetében ugyanerre 45,8 százalékos, Portugália esetében 61,4 százalékos feltételezett kumulatív kockázatot jeleztek a szerdai CDS-árazások e számítási modell alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A völgybe omlott egy hegy Svájcban

Mintegy négymillió köbméter kőzet zuhant egy völgybe Svájcban egy hatalmas hegyomlás következtében. Tovább olvasom