Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Rekormértékű zuhanás a japán autógyártásban

Rekordmértékű, 41 százalékos visszaesés volt januárban a tavalyi év első hónapjával összehasonlítva a japán autógyártásban - közölte pénteken az ázsiai szigetország Autógyárainak Szövetsége (JAMA), amely szerint a drámai zuhanás a gyártásban a japán kocsik eladásának folyamatos visszaesésével függ össze.
"Ez a legdrámaibb visszaesés 1967 óta, vagyis azóta, hogy gyűjteni kezdtük az ilyen jellegű adatokat" - mondta a JAMA szóvivője, aki szerint idén januárban 576 539 személyautót, teherautót és buszt állítottak elő a japán járműgyártók, mig a tavalyi év első hónapjában ez a szám még 976 975 volt, vagyis a kettő közötti különbség 41 százalék. Az exportban, amelynek zuhanása vetette vissza a gyártást, 59,1 százalékos volt a csökkenés januárban, 2008 év elejéhez képest.

Az egyik japán gazdaságkutató intézet szerint márciusban és áprilisban legalább ilyen mértékű visszaesés várható a tavalyi hasonló időszak adataihoz képest. Az intézet szerint ebben közrejátszik a jen árfolyamának emelkedése a dollárhoz képest, és legalábbis csak akkor mérséklődhet a visszaesés az autóiparban, amelynek egyik fő célállomása éppen az Egyesült Államok, ha a jen gyengül a dollárhoz képest.

A jelenlegi válsághelyzet az egész japán gazdaságot jellemzi, és ez újabb és újabb megszorításokhoz vezet. A tokiói kormány pénteki bejelentése szerint a tavaly októbertől idén márciusig terjedő fél éves időszakban összesen 160 ezer szerződéses munkás vesztette, illetve veszti el állását. A japán munkaügyi minisztérium pénteki bejelentése szerint ugyanebben az időszakban csaknem 10 ezer főállású dolgozót voltak kénytelenek elbocsátani a japán cégek. Mivel Japánban a szerződéses, illetve időszaki munkások a cégek munkásszállóiban laknak, az állásvesztés egyben azt is jelenti, hogy kiteszik őket onnan, vagyis hajéktalanná válnak.

Olvasóink írták

  • 2. pille 2009. február 27. 13:58
    „Milyen nagy bukta a Yenben felvett kölcsönösöknek!!.De- a kamat,még mndig nekik a legjobb!”
  • 1. achilleus 2009. február 27. 13:16
    „"d", rekord”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a határőrök lázadásának Bangladesben

Banglades - Péntekre virradóan véget ért a bangladesi határőrök felkelése. A katonák az alacsony fizetéseik miatt lázadtak fel még szerdán, és csaptak össze az ellenük kivezényelt hadsereggel. Tovább olvasom