Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Rendkívüli állapot Tunéziában a tüntetések miatt

Tunisz – Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök menesztette a kormányt és rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban zajló tüntetések miatt.

Ideiglenes hatállyal Mohamed Gannusi miniszterelnök vette át az államfői tisztséget Tunéziában, miután az országot eddig irányító Zin el-Abidin ben Ali elnök - meg nem erősített hírek szerint - külföldre távozott.

Gannusi péntek este élő televíziós beszédben jelentette be, hogy az alkotmány 56. cikkével összhangban átvette a hatalmat.

Azt ígérte, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt, a politikai pártokkal és a civil szervezetekkel egyeztetve politikai, gazdasági és társadalmi reformokat hajt végre, valamint helyreállítja a stabilitást az országban. A 69 éves politikus egyúttal egységre és hazafiasságuk bizonyítására szólította fel honfitársait.

Gannusi 1941. augusztus 18-án született, közgazdásznak tanult. Amikor Zin el-Abidin ben Ali Tunézia miniszterelnöke lett, már tagja volt csapatának. Azt követően, hogy ben Ali 1987-ben átvette az államfői tisztséget, pénzügyminiszterként, majd nemzetközi együttműködési és befektetési miniszterként dolgozott. 1999. november 17. óta tölti be a miniszterelnöki tisztséget.

Az Egyesült Államok jelezte, hogy megkülönböztetett figyelemmel követi az eseményeket. Mike Hammer, a Fehér Ház szóvivője közleményt adott ki, s ebben az emberi jogok tiszteletben tartására szólították fel a tunéziai hatóságokat.

Korábban írtuk:
A rendelet értelmében kijárási tilalom lépett életbe az ország területén délután öttől reggel hétig, és tilos háromnál több embernek csoportosulnia.

Lezárták az ország légterét, a hadsereg ellenőrzése alá vonta a tuniszi nemzetközi repülőteret.

Az államfő Mohamed Gannusi eddigi miniszterelnököt bízta meg az új kormány megalakításával, egyben közölte, hogy hat hónapon belül választásokat tartanak.

A több mint 23 éve hatalmon lévő, 74 éves Zin el-Abidin ben Ali, aki ellen a tüntetések irányulnak, korábban közölte, hogy jelenlegi hivatali ideje lejárta után 2014-ben már nem indul az elnöki posztért.

Párizsi jelentés szerint a tunéziai ellenzék főbb pártjai az elnök távozását követelik. Ugyancsak a francia fővárosból érkezett az a hír, hogy ismét szabad Hamma Hammami, a betiltott kommunista párt vezetője, akit szerdán vettek őrizetbe Tuniszhoz közeli házában.

A rendkívüli állapot elrendelése idején Tunisz belvárosában több ezer ember tüntetett. A megmozdulás helyszínéről lövések és könnygázgránátok pukkanása hallatszott. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök tüntetőket bántalmaztak. Egy francia fotóriportert fejen talált egy könnygázgránát. Több ezres megmozdulás volt az ország közepén lévő Szidi Buzidban is, ahol három héttel ezelőtt a megmozdulások elkezdődtek, mert a rendőrök nem engedték, hogy egy munkanélküli engedély nélkül gyümölcsöt áruljon az utcán, s ezért a férfi felgyújtotta magát.

Egészségügyi források és szemtanúk azt mondták, hogy a fővárosban és az ország északkeleti részén lévő Rasz Dzsebelben péntekre virradó éjszaka 12 tüntetőt öltek meg a rendfenntartó erők. Zin el-Abidin ben Ali csütörtökön megígérte, hogy a megmozdulások résztvevői ellen többé nem használnak éles lőszert. A tunéziai hatóságok hivatalosan 23 ember halálát ismerik el, de a párizsi székhelyű Nemzetközi Szövetség az Emberi Jogokért azt állítja, hogy az áldozatok száma legalább 66.

Több nagy utaztató, köztük a Thomas Cook utazási konszern megkezdte a turisták hazaszállítását Tunéziából, a tervezett utakat pedig lemondják. Egyes országok – például Németország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország – eltanácsolják állampolgáraikat a tunéziai utazásoktól.

A magyar külügyminisztérium is azt javasolta pénteken, hogy a helyzet javulásáig halasszák el útjukat mindazok, akik most látogatnának el az észak-afrikai országba.

Kecskés Tibor tunéziai magyar nagykövet az MTI-nek elmondta: nem tud arról, hogy a megmozdulások közvetlenül érintettek volna magyar állampolgárt. A tunéziai tüntetéssorozat kirobbanása óta tíznél kevesebb magyar állampolgár fordult a követséghez az ország különböző tájairól: a turisták tájékozódtak, s egyben megadták elérhetőségüket. Eddig senki sem került veszélyes helyzetbe – tette hozzá a magyar nagykövet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le Monde: a határon túli magyaroknak ígért magyar útlevél zavarja Európát

A határon túli magyarok magyar állampolgárságáról – sőt, majdan a szavazati jogról – szóló budapesti döntésnek az egész Európai Unióra (EU) kiterjedő hatásai vannak a Le Monde szerint. Tovább olvasom