Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Rendkívüli bankadót vezetnek be Szlovákiában

A banki különadóból közel 50 millió euró többletbevételre számít a szlovák kormány.
Közel 50 millió euró többletbevételre számít a szlovák kormány abból a banki különadóból, amelynek bevezetését hétfőn - a Szlovákiában működő bankok képviselőivel való találkozóját követően - erősítette meg Robert Fico szlovák kormányfő.

A rendkívüli banki adó a szlovák miniszterelnök szerint csak az idei évre vonatkozó, egyszeri adóteher lesz. A jövő évtől azonban a már korábban bevezetett bankadó szintje emelkedne. Az intézkedést a közkiadások konszolidációjának szükségességével valamint a szlovákiai bankoknak az előző években elért rekordbevételeivel indokolja Robert Fico.

A kormányfő ugyan ezúttal nem említette, milyen mértékben emelkedhetne 2013-tól a bankadó, arra viszont rámutatott, hogy ebből a fajta adóteherből már a jövő évben 100 millió euró bevételre számít az állam. Robert Fico egy korábbi nyilatkozatában ugyanakkor azt mondta: el tudja képzelni, hogy a Radicová kabinet idején jóváhagyott bankadó szintjét a jelenlegi 0,4 százalék helyett 0,6-0,7 százalékra emelné.

Robert Fico a bankok képviselőivel való egyeztetését követően arról beszélt: több oka is van annak, hogy a bankok megemelt adóterhek formájában vegyenek részt a közkiadások konszolidációjában. A szlovák miniszterelnök szerint az egyik ok, hogy a pénzintézetek bevételei az utóbbi két évben rekord nagyságúak voltak és a szlovákiai bankok egyébként is jobb kondícióban vannak, mint a külföldi székhelyű anyavállalataik. Hozzátette: a banki adóterhek ilyen formájú emelésének további oka az is, hogy Szlovákia nem tudja megadóztatni a pénzintézetek által külföldre kifizetett osztalékokat.

Olvasóink írták

 • 13. vadfarkatlan 2012. május 30. 13:54
  „Egyébként az általad komcsinak titulált kormány a te kormányod is, roxi elvtárs! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 12. vadfarkatlan 2012. május 30. 13:45
  „11. roxper 2012.05.30. 09:11

  Ne zavarjon benneteket sötétkék, hogy az előző rendszerben még nagyon kiskorú voltam, tehet engem ilyennel vádolni több mint öngól. Ez az ország egy kalap szar és bármikor máskor is kis betűvel fogom írni, mert ennyit érdemel. Amit az elmúlt 2 évben a komcsi kormányotok művelt az szánalmas és undorító, erre varrjatok gombot nari droidok! :P

  Ne reménykedj, nem tudsz a magyarellenes propagandáddal kihozni a béketűrésből. :D Tisztában vagyok vele, hogy van néhány olyan idióta ebben az országban, akik imádják gyűlölni a nemzetüket. Annál inkább becsülöm éppen ezért azokat, akik szeretik a nemzetüket és hazájukat. Hidd el, ha külföldön, bármelyik országban így nyilatkoznál MAGYARORSZÁGRÓL, furcsán és idegenkedve néznének rád és tartanák a távolságot tőled, hisz aki a saját nemzetéről így nyilatkozik, azt mások sem becsülik és mások sem bíznak benne. Aki a sajátjait is elárulja, attól nyilván mások is tartanak, joggal.
  A komcsi jelzőt egyébként az MSZMP ma is a törvényhozásban levő utódpártjaira, az MSZP-re és DK-ra használom. Illetve az olyan csicskásaira, mint te is. :D
  A baloldalon valamiért elterjedt, hogy a kormányellenességet összekeverik a nemzet- és országellenességgel. Lehet a kormányt nem szeretni, ez természetes. De emiatt az országot szidni, az már beteges és torz személyiségre vall. Ha viszont az országot ettől függetlenül gyűlölöd, akkor nem értem, hogy miért élsz mégis itt. Ne ért félre, nem küldeni akarlak, mint Fletó elvtársad, csak kíváncsi vagyok, hogy mi tart mégis itt.
  Ami a droidságot illeti, az nem vagyok, de a kormány valóban támogatom, ugyanakkor ez nem jelent olyan elvakult azonosuló identitást, mint amilyet te mutatsz be a baloldal felé. :D”
 • 11. roxper 2012. május 30. 09:11
  „Ne zavarjon benneteket sötétkék, hogy az előző rendszerben még nagyon kiskorú voltam, tehet engem ilyennel vádolni több mint öngól. Ez az ország egy kalap szar és bármikor máskor is kis betűvel fogom írni, mert ennyit érdemel. Amit az elmúlt 2 évben a komcsi kormányotok művelt az szánalmas és undorító, erre varrjatok gombot nari droidok! :P”
 • 10. partizánok 2012. május 30. 00:16
  „9. vadfarkatlan 2012.05.29. 21:25

  Egyetértek veled.
  Aki a cocializmusban szocializálódott, az csak arra vár, hogy az állam a feneke alá rakja a kész-p.csa meleg málét.
  Ha ez nem történik meg, márpedig nem (mivel már a dicső kapitalizmusban élünk), akkor van az, amiről te is írsz:
  undorító és szánalmas.
  Egyébként aki meg nem látja, hogy a multinacionális tőke szárnyalását/bukását mindenhol a kis eberekkel fizettetik meg, az magára vessen!”
 • 9. vadfarkatlan 2012. május 29. 21:25
  „Figyu roxper!
  Te nem szeretsz ebben az országban élni? Nagyon zavaró a szememnek, hogy a hazánkat (elvileg a tied is) kicsi betűvel, magyarisztánnak titulálod. Vagy csak akkor szeretsz itt élni, ha a komcsik vannak hatalmon? :D Undorító és szánalmas ez a magyarellenes attitűd. ;)”
 • 8. Együgyű 2012. május 29. 16:03
  „,,Rendkívüli bankadót vezetnek be Szlovákiában"
  Talán Szlovákiában is egykulcsos adót vezettek be? Most meg kell a pénz? A töke ott is menekülni fog az országból, mint nálunk? Vagy csak esetleg Őket is elfogja, kerülni?
  Robert Fico szlovák kormányfő tanult a mi tökmag huszárunktól? Az ottani bankok is kivonják a tőkéjük nagy részét? Fico szerint a rendkívüli bankadó csak egy évre vezetik be? Viktor apánk háromra vezetette be. Most szavaztatja meg a néppel, hogy továbbra is érvényben legyen. Fico is ezt tervezi? A 2-es nép ott is nyögni fog? Ott is jön a tranzakciós adó?
  OFF.”
 • 7. roxper 2012. május 29. 12:07
  „6.
  Persze-persze és utána még csináltak egy kétes végtörlesztést is, amivel teljesen megfektették a bankokat...
  A mérték a lényeg, mint írtam, ha jól számolom a szlovákok a magyar adó tizedét verik a bankokra és nem hazudják nekik azt, hogy most lesz tranzakciós adó, de a korábbi bankadót majd szépen kivezetjük, miközben nem! :(”
 • 6. fili-busz 2012. május 29. 11:25
  „4. KamuNeni 2012.05.29. 08:11

  "A baj az ott van hogy a magyarok is megfogjak ezt is csinalni egyutt a sok rossz masik torvenyekkel amik mas orszagokban vannak."

  Ne izgasd fel magad!
  A bankadót/csipszadót MO az elsők között vezette be és a többiek követték.
  Pl. Szlovénia, Szlovákia,stb/Franciaország,Dánia.

  http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/europai_kormanyok_chipsado_mellett/186149/

  "...2012. márc. 18. - Lengyelországon kívül Románia, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia és Bulgária is fontolgatja a bankadó bevezetését..."

  "kitekinto.hu/.../03/.../mar_az_iden_bevezeti_a_bankadot_a_kormany

  Egyébként is mindenki hülye, csak te vagy az okos.

  A tisztelt nyugati bankok, igen csak "jól éltek" keleten és 100 milliárdokat talicskáztak ki az országokból.

  De ne törődj te ezzel, lényeg a csaholás.

  "... Mit csinalnak a csehek ki a francot erdekel?..."

  Bátorkodom elmondani:Robert Fico szlovák kormányfő.

  Egyébként is a bjukareszt meg a bjudapeszt között, a nyugatiak többsége nem tud különbséget tenni.

  De ne törődj te ezzel, lényeg a csaholás.

  "... Pedig az lessz vagy az iden, de jovore tuti."

  Ha már ennyire jól látod, hogy mi "LESSZ", vajon miért nem mész el jövőbe látónak?
  Mert eme "aprócska-jelentéktelen" hibák, úgyis hitelessé tennék minden megszólalásod.

  Szép napot!
  :-)”
 • 5. Deadman 2012. május 29. 09:57
  „3. roxper 2012.05.29. 08:09

  Ez jó kérdés...Pluszban csak annyit tennék hozzá hogy ott az évi 33 ezer euró jövedelem feletti személyek jövedelemadója pedig 25 százalék lehet (most 19 százalék)”
 • 4. KamuNeni 2012. május 29. 08:11
  „A baj az ott van hogy a magyarok is megfogjak ezt is csinalni egyutt a sok rossz masik torvenyekkel amik mas orszagokban vannak. Sajat otletuk nincs es fogalmuk sincs hogy kell penzt csinalni maskeppen minthogy kiraboljanak valakit. (az allampolgarokat) MO-n mar amugy sincs mozgo toke. Ezutan meg kevesbe lessz. Mit csinalnak a csehek ki a francot erdekel? Van MO-n epp eleg baj nem kell meg a masikat kopiazni. Pedig az lessz vagy az iden, de jovore tuti.”
 • 3. roxper 2012. május 29. 08:09
  „Ha jól számolom ez csak 14,5-15 mrd forintnak megfelelő összeg, tehát tizede a magyarisztánban behajtott összegnek!

  Arról mikor lesz cikk (ha már volt, akkor bocs), hogy a szlovákok jól észlelik a mai gazdasági helyzetet és újra bevezetik a két kulcsos adót?????”
 • 2. Egyolvasó 2012. május 29. 06:19
  „Akkor most az Eu vizsgálatot indít Szlovákia ellen is, éppen úgy ahogy Magyarországgal tette????”
 • 1. igazságkereső 2012. május 28. 19:55
  „Tudomásul kell venni a bankoknak - mindenhol, minden országban-,hogy teljesen nem lehetnek függetlenek attól az országtól, ahol működnek!Ha a banki jövedelmeiket az adott ország ügyfeleitől és állami kiegészítésből szedik be maguknak,akkor illik tiszteletben is tartaniuk az adott országra vonatkozó "játékszabályokat"!! Ezt azért Simor úrnak is illenék végre tudomásul venni, és nem országunk ellenében tevékenykedni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7 év börtön egy korrupt román miniszternek

Hét év börtönre ítéltek jogerősen Romániában egy volt minisztert. Tovább olvasom