Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Rendőrnek adta ki magát a grozniji öngyilkos merénylő

Rendőrnek adta ki magát az a férfi, aki vasárnap követetett el öngyilkos merényletet a csecsen fővárosban, és - legfrissebb összesítések szerint - öt rendőrt megölt, tizenkettőt pedig megsebesített - számolt be az orosz sajtó a nyomozás újabb adatairól hétfőn.
Groznijban vasárnap az 1990-es évek pusztító csecsenföldi háborúi után orosz pénzből újjáépített város napját és Ramzan Kadirov csecsen elnök 38. születésnapját ünnepelték. Az alkalomra szervezett esti koncerten népszerű orosz és külföldi előadóművészek léptek volna fel.

Mint a Kommerszant című orosz napilap is tudósít róla, a merénylet a Szunzsi nevű folyó partján lévő szabadtéri színház bejáratánál történt, két órával a koncert kezdete előtt. A nagy létszámban kirendelt rendőrök közül a biztonsági kapuknál őrködőknek az tűnt fel, hogy egy férfi pisztolytáskával és az abban lévő fegyverrel akart bejutni a rendezvényre. Arra hivatkozott, hogy rendőr. Amikor azonban fémdetektorral ellenőrizni akarták, működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet. A hatóságok szerint ezt házilag készítették el, és olyan módon, hogy az minél nagyobb pusztítást okozzon.

Ramzan Kadirov vasárnap, hogy megnyugtassa a közvéleményt, úgy nyilatkozott: "Az ördögök megpróbálták elrontani az ünnepet, nem sikerült nekik, az emberek folytatják az ünneplést". A Kreml embere a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak kijelentette, nem kétséges, hogy elfogják a merénylet értelmi szerzőit.

Kadirov 2007. április 5. óta irányítja vaskézzel Csecsenföldet. A Kreml bizton támaszkodhat az elnökre az egész Észak-Kaukázust elborító iszlamista lázadás elfojtását célzó erőfeszítéseiben.

A Kommerszant megjegyezte, hogy az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaságban az utóbbi években jelentősen megritkultak a nagy terrorcselekmények, különösen az öngyilkos merénylők által elkövetett akciók. Eközben a támadások célpontjai nem a civilek, hanem a rendvédelmi erők munkatársai voltak. 2012. augusztusában két, összesen 8 halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet is történt Csecsenföldön, az egyik Groznijban.

A Kommerszant szerint az észak-kaukázusi köztársaságban a lázadók taktikát váltottak. Ezzel magyarázható, hogy a civilek helyett a fegyveres testületek tagjai ellen követtek el merényleteket. Az állítólag már halott Doku Umarov csecsen lázadóvezér, és az illegális csecsen fegyveresek többi vezére között ugyanis szakítás történt. Utóbbiak nem a Kaukázusi Emirátusért, hanem Icskeria, az orosz hadsereg által 2000-ben gyakorlatilag megsemmisített kaukázusi lázadó terület függetlenségéért akarnak harcolni és nem az a céljuk, hogy minél több civilt öljenek meg nagy visszhangot kiváltó terrorcselekményekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ebola mellett újra terjed a Marburg-vírus is

A kór egy 30 éves férfi halálát okozta Ugandában. Tovább olvasom