Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Rendőrök agyonlőttek egy fekete férfit St. Louisban

Az afroamerikai fiatalember egy késsel hadonászott.
Rendőrök agyonlőttek kedden egy késsel hadonászó afroamerikai fiatalembert St. Louisban.

A halálos incidens néhány kilométerre a Missouri állambeli nagyváros többségében feketék lakta, Ferguson nevű városrészétől történt, ahol keddre virradóra ismét súlyos zavargások voltak amiatt, hogy augusztus 9-én egy fehér rendőr agyonlőtte a 18 éves fekete Michael Brownt.

Sam Dotson St. Louis-i rendőrfőnök a kedden lelőtt férfiról annyit mondott el, hogy 23 éves volt és zavarodottan föl-le járkált az utcán. A kiérkező rendőrökhöz egy késsel a kezében közelített. Sem megállni, sem a fegyvert eldobni nem volt hajlandó. Két rendőr akkor nyitott rá tüzet, amikor már csak egy méterre volt tőlük.

A legutóbbi fergusoni zavargások idején a rendőrök ismét könnygázt vetettek be, és 78 embert vettek őrizetbe. Négyen megsebesültek a rendfenntartók közül, akikre lőfegyverrel, Molotov-koktéllal és kővel támadtak a tüntetők. Verekedés tört ki a tiltakozók között is, ketten közülük lőtt sebeket kaptak. A lövéseket nem rendőrök adták le.

A rendőrség és a helyi lakosok szerint a rendbontók közül többen nem is Fergusonból valók; az előállított "agitátorok" között többen kaliforniai és New York-i illetőségűek.

A fergusoni önkormányzat vezetői kedden ismételten nyugalomra szólítottak a város lakóit, és ígéretet tettek arra, hogy a rendőröket felszerelik autós és a ruházatra erősíthető személyi kamerákkal, hogy könnyebben lehessen tisztázni az incidenseket. Azt is tervezik, hogy a helyi rendőrséghez több afroamerikait vesznek fel.

Eric Holder igazságügyi miniszter szerdán érkezik Fergusonba, találkozik majd a nyomozás vezetőivel és a városi elöljárókkal. A nagyesküdtszék feltehetően ugyancsak szerdán kezdi meg a tanúk kihallgatást, hogy a vallomások alapján eldöntse, vádat emel-e a Brownt lelövő rendőr, Darren Wilson ellen.

Az áldozaton három boncolást hajtottak végre: a helyi és a szövetségi hatóságok, valamint a család megbízásából. A holttesten legalább hat lövéstől származó sebet találtak. Két golyó a fején érte.

A Brown halálához vezető konfliktussal kapcsolatban ellentétes verziók láttak napvilágot. Szemtanúk szerint a fiú felemelt kézzel meg akarta adni magát a rendőrnek, Wilson viszont azt állítja, hogy Brown le akarta rohanni.

Michael Brown temetése hétfőn lesz. A környékbeli iskolákban a héten szünetel a tanítás.

Korábban írtuk:

Heves tűz alá vették a rendőröket a Missouri állambeli St. Louisban, 31 embert őrizetbe vettek - közölték a hatóságok kedden.

Ron Johnson rendőr százados sajtóértekezletén elmondta, hogy embereik Ferguson peremkerületben, a heves tűz ellenére "egyetlen lövést sem adtak le (helyi idő szerint hétfő éjszaka)". Hozzátette, hogy a rendőrök lefoglaltak a tüntetőktől két lőfegyvert, valamint gyújtópalackoknak tűnő tárgyakat.

Arról is beszámolt, hogy a tömegből üvegpalackokkal és benzines palackokkal dobálták meg a rendfenntartókat. Legalább két ember megsebesült, harmincegyet őrizetbe vettek. Johnson a két sebesültről nem tudott részletekkel szolgálni. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy négy rendőr az eldobott kövektől és a palackoktól megsérült.

Heves tűz alá vették a rendőröket St. Louisban. Fotó: MTI

Tájékoztatása szerint őrizetbe vették a Getty Images fotóügynökség munkatársát, de három óta múlva szabadon engedtek. Ugyanerre a sorsra jutott a német Die Welt konzervatív napilap tudósítója és egy másik német újságíró, aki regionális lapoknak ír rendszeresen. Az intézkedés azért történt, mert nem vették figyelembe a terület elhagyására szóló rendőrségi utasítást. Az újságírók viszont azt állították, hogy ők a rendőrség útmutatásai szerint cselekedtek.

A településen zavargások robbantak ki az elmúlt napokban annak hatására, hogy egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt. Hétfő éjszaka tüntetők lepték el az utcákat, míg a rendőrök igyekeztek érvényt szerezni az éjféltől hajnali ötig tartó kijárási tilalomnak. A megmozdulást résztvevőit hangosbemondókon keresztül távozásra szólították fel. A műveletben a rendőrség páncélozott járműveket, zajgenerátorokat, hang- és fénygránátokat vetett be.

Korábban írtuk:

Nyolc tüntetőt, köztük egy kilencvenéves holokauszttúlélőt és egy fotóriportert vettek őrizetbe az amerikai hatóságok hétfőn a Missouri állambeli St. Louis városban, mert megpróbálták lezárni egy kormányzati épület bejáratát, követelve a Nemzeti Gárda kivonását a városból.

A településen zavargások robbantak ki az elmúlt napokban, miután egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt.

A hatóságok közlése szerint mintegy 120 tüntető vonult fel hétfőn a város egyik utcáján, majd egy kormányzati épület előtt gyűltek össze, és elállták a bejáratát. A tiltakozók azt követelték, hogy Missouri kormányzója vonja ki a Nemzeti Gárdát St. Louis város Ferguson nevű peremkerületéből, ahol az elmúlt napokban zavargások robbantak ki.

A helyszínre érkező rendőrök távozásra szólította a tüntetőket, és őrizetbe vették azokat, akik erre nem voltak hajlandók. A tüntetők nem tanúsítottak ellenállást, a rendőrök pedig a kényszerintézkedéskor nem alkalmaztak erőszakot, nem fém-, hanem műanyag bilincset tettek a kezükre.

A helyi sajtó arról számolt be, hogy őrizetbe vettek egyik egy 90 éves német származású asszonyt, Hedy Epsteint, aki túlélte a holokausztot, és jelenleg a Gáza felszabadításáért kardoskodó mozgalom aktív támogatója.

"Azért kell kiállnunk most, hogy az embereknek ne kelljen tenniük ugyanezt kilencvenévesen" - mondta Hedy Epstein őrizetbe vételekor a The Nation című lapnak.

Az őrizetbe vettek között van a Getty Images fotóügynökség munkatársa, Skott Olson is.

Helyszíni jelentések szerint Fergusonban hétfőn békésen zajlottak a tüntetések, az elmúlt napok rendbontásaihoz hasonló esetek nem történtek. Vallási és jogvédő szervezetek képviselői csatlakoztak a tüntetőkhöz, és arra próbálják rávenni őket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.

Korábban írtuk:

Barack Obama amerikai elnök Eric Holder igazságügyi minisztert a Missouri állambeli Fergusonba küldi, ahol zavargások törtek ki, miután egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt.

Ezt Washingtonban maga az elnök jelentette be hétfőn, miután a nyári szabadságát immár második alkalommal megszakította. Holder szerdán találkozik majd a nyomozás vezetőivel és a városi elöljárókkal.

Az elnök közölte, hogy óvatos a véleményalkotásban, nehogy a nyomozás lezárásáig elhamarkodottan ítélje meg a történteket. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs mentség a rendőri erő túlzott alkalmazására. Rámutatott arra is, hogy a tiltakozók többsége békésen tüntet, de egy kisebbség nem ezt teszi.

Az elnök a hangoskodás helyett ismételten nyugalomra és megértésre szólította fel Fergusont, amely most jogosan fájlalja a történteket és keresi a válaszokat.

"Törekedjünk arra, hogy inkább elősegítsük a gyógyulást, mintsem sebeket okozzunk egymásnak" - mondta.

"Miközben megértem a Michael Brown halála által keltett indulatokat és haragot, az, ha fosztogatással, fegyverviseléssel vagy a rendőrség elleni támadással juttatják kifejezésre, csak a feszültség és a káosz növelését szolgálja" - hangoztatta az elnök.

Felszólította Jay Nixon missouri kormányzót, hogy csak korlátozott mértékben éljen a Nemzeti Gárda egységei bevetésének eszközével, és közölte: az elkövetkező napokban figyelemmel fogja kísérni, hogy az intézkedés segít-e a feszültség csökkentésében, vagy pedig elmélyíti.

Az amerikai városok rendőri erőinek militarizálódásával kapcsolatban - számos egységet a háborúkban feleslegessé vált katonai eszközökkel szerelnek fel - Obama kijelentette: hasznos lenne felülvizsgálni, hogy a helyi rendfenntartó szervek az elmúlt években hogyan használták fel a szövetségi támogatást.

"Nagy különbség van a hadseregünk és a helyi bűnüldöző szervek között, és nem szeretnénk, ha ez a határvonal elmosódna. Ez ellentétes lenne a hagyományainkkal" - mondta Obama azzal kapcsolatban, hogy Fergusonban a rendőrség az elmúlt napokban katonai erőknél rendszeresített eszközöket is felvonultatott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraeli harci gépek több hullámban támadják Gáza városát

Az ideiglenes tűzszünet közép-európai idő szerint éjjel 11 órakor járt volna le. Tovább olvasom