Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Rendőrség tartóztatott fel egy szerb minisztert

Szerbia - A koszovói rendőrség feltartóztatta szerdán Koszovóban a szerb kormány Koszovó-ügyi miniszterének gépkocsioszlopát - jelentette a szerb média.
Goran Bogdanovic tárcavezető elmondta, hogy egy különleges alakulat állította meg a miniszteri konvojt Koszovó déli részén, Strpce közelében. A kisvárost kétharmadrészt szerbek lakják, vagyis szerb enkláve a macedón határ közelében elterülő, túlnyomórészt albánok lakta vidéken.

A rendőrök azt mondták Bogdanovicnak, hogy a koszovói kormány engedélye nélkül nem folytathatja útját, el kell hagynia Koszovó területét. A miniszter ezt azért is nehezményezte, mert szerinte mint koszovói születésű szerb a saját jogán is - függetlenül a belgrádi kormányban betöltött tisztségétől - szabadon utazhatna Koszovóban. Bogdanovic hozzátette, nem akarja felnagyítani a kellemetlen közjátékot, de, mint mondta, ami történt, jól mutatja, hogyan élnek a szerbek ma Koszovóban.

A koszovói hatóságok tavaly több szerb tisztségviselőtől is megtagadták a belépést Koszovóba - arra hivatkozva, hogy az illető nem kapott erre engedélyt a pristinai hatóságoktól -, de ez az első eset, hogy egy kormánytagot fordítsanak vissza.

Boris Tadic szerb elnök a múlt héten a nyugat-koszovói Visoki Decani középkori kolostorban ünnepelte az ortodox karácsonyt.

Koszovó két éve nyilvánította ki függetlenségét. Belgrád ezt nem ismeri el; a szerb hatóságok nem hajlandók közvetlenül kapcsolatba lépni a pristinai szervekkel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális késelés az egyetemen: egy halott, három sérült

Franciaország - Henteskéssel egy embert megölt, három másik személyt pedig megsebesített szerdán egy… Tovább olvasom