Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Részleges kudarcot szenvedtek a lisszaboni szerződés cseh ellenzői

Csehország - Részleges kudarcot szenvedett kedden a lisszaboni szerződést ellenző csehszenátorok, miután a cseh alkotmánybíróság visszautasította a prágai parlament jogaira vonatkozó beadványukat.
A brnói székhelyű alkotmánybíróság mint megalapozatlant elutasította a szeptember elején benyújtott beadványt, amely kétségbe vonta a cseh parlament egyes hatásköreinek Brüsszelre történő átruházását, illetve annak módját. A panasztevők egyebek között kifogásolták, hogy a képviselők bizonyos jogkörök átruházását egyszerű többséggel is eldönthetik, s nem pedig alkotmányos (háromötödös) többséggel.

Tomás Langásek, a bíróság főtitkára közölte: az elutasított beadványnak nincs köze az ugyanezen csoport által szeptember végén benyújtott keresethez, amelyben annak megállapítására kérik a bírói testületet, hogy a lisszaboni szerződés nem ellentétes-e a cseh alkotmánnyal.

Jirí Oberfalzer polgári demokrata szenátor, a csoport szóvivője kedden közölte: "csak a Cseh Köztársaság szuverenitását ért kudarcként" tudja a döntést minősíteni.

A lisszaboni szerződést támogató második ír népszavazás után még Lengyelországnak és Csehországnak kell ratifikálnia a dokumentumot. Václav Klaus euroszkeptikus cseh elnök az alkotmánybíróság végleges döntése előtt nem hajlandó megnevezni az időpontot, amikor eldönti: ellenzi vagy támogatja a cseh parlament által már jóváhagyott lisszaboni szerződést.

Jan Fischer cseh kormányfő szerdán Brüsszelbe utazik, hogy José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével tárgyaljon. Fischer szombaton üdvözölte az igenek győzelmét az írországi népszavazáson és meggyőződését fejezte ki, hogy a ratifikációs folyamat hamarosan Csehországban is befejeződik.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2009. október 07. 21:14
    „Miért nem lépnek ki, ha nem tetszik? Ja, hogy akkor becsukhatnák a boltot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leépít a British Airways

Nagy-Britannia - Leépítéseket és bérbefagyasztást jelentett be kedden a súlyos anyagi helyzetben… Tovább olvasom