Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Révkomáromban megrongálták a szlovák Trianon-emlékművet

Megrongálták a szlovák Trianon-emlékművet Révkomáromban - közölte Dusan Strauss, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szóvivője szombaton.
Strauss szerint "minden bizonnyal provokációról van szó"; az ügyet a szlovák rendőrség már vizsgálja.

Stanislav Jankovic, a szlovákiai országos rendőrfőkapitány helyettese a TA3 hírtelevíziónak azt nyilatkozta: az emlékművet egy, a Dunaszerdahelyi járásban lakó, magyar nemzetiségű szlovákiai állampolgár rongálta meg reggel fél hatkor. Az esetet a városi rendőrség térfigyelő kamerája rögzítette.

A felvétel szerint, amely időközben felkerült az internetre, a fiatal férfi egy ezüstös Mercedes márkájú gépkocsin érkezett a határállomáshoz. A kocsi csomagtartójából kivett egy nagy kalapácsot, és a szerszámmal számos ütést mért az emléktáblára. Dolga végeztével minden sietség nélkül visszament a kocsijához, eltette a kalapácsot és a hídon elhajtott Magyarország felé. A felvétel érdekessége, hogy a biztonsági kamera nagyon pontosan végig kísérte a férfit amint veri az emléktáblát, amint visszasétál a kocsijához, majd ráhajt a hídra. A nézőnek az az érzése támad, hogy a kamerát valaki irányítja.

Jankovic szerint a tettes kocsiját a rendőrség már megtalálta.

A Szlovák Nemzeti Párt nyilatkozatban ítélte el a történteket, s azt állítja: nem véletlen, hogy mindez a választások napján történt. Más pártok, politikusok, illetve állami hatóságok nem reagáltak a történtekre.

Az emlékművet június 4-én, a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulóján állította az SNS; a párt képviselői elutaztak Révkomáromba, hogy a helyszínen ellenőrizzék le az emlékoszlop állapotát.

A több mint másfél méteres kőoszlopot, amelyet a határátkelő egykori épületeinek közelében, az Erzsébet hídra vezető út két oldalát elválasztó középső füves sávban állították fel, Ján Slota, az SNS elnöke avatta fel.

A révkomáromi Trianon-emlékmű felirata teljesen megegyezik annak a Trianon-táblának a feliratával, amelyet egy nappal korábban helyezett el a pozsonyi főposta épületének falán az SNS.

"A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában megkötötték a trianoni békeszerződést Magyarországgal, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és új arcot adott Európának" - áll az oszlopon. Ezután egy idézet olvasható Stefan Osusky nagykövettől, a szerződés szlovák aláírójától: "Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt történelmi Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig a nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök" - szól az idézet. A tábla aláírása: "A hálás szlovákok".

Szombaton Szlovákiában parlamenti választásokat tartanak.

Olvasóink írták

  • 3. szilléri 2010. június 13. 07:10
    „Nem helyes ! Nehogy már lesüllyedjünk erre a jelenlegi szlovák politikai szintre!”
  • 2. apátfalvifaszagyerek 2010. június 12. 21:28
    „hun a többi hsz?”
  • 1. papipa 2010. június 12. 21:14
    „Mondom végre valaki leverte!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugodtan folyik a választás Szlovákiában

Nyugodt körülmények között és incidensek nélkül folyik a parlamenti választás Szlovákiában. Szombat… Tovább olvasom