Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

RMDSZ-elnökjelöltek közleménypárbaja

Olosz Gergely úgy gondolja, hogy Kelemen Hunor a nacionalista Corneliu Vadim Tudornak a román nagypolitikába való visszatérését készíti elő azzal a javaslattal, hogy le kell csökkenteni a választási küszöböt három százalékra, Kelemen Hunor szerint viszont Olosz vagy nem ismeri a választási törvényeket, vagy manipulál.
Mindkét politikus indulni kíván a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Nagyváradon február 26-án és 27-én rendezendő tisztújító kongresszusán a szövetség elnöki székéért folyó versenyben (a harmadik jelölt Eckstein-Kovács Péter).

A jelöltek ezekben a hetekben folytatják kampányukat a romániai magyarok körében, ismertetik programjukat. Olosz Gergely ennek szellemében bírálta Kelemen Hunort pénteken nyilvánosságra hozott közleményében. Nevezetesen azt a vetélytársának tulajdonított javaslatot támadja, amely szerint Romániában a választási küszöböt három százalékra kellene csökkenteni a jelenlegi öt százalékról.

Olosz úgy vélekedik: egy ilyen indítvány csökkenti az RMDSZ képviseleti erejét, és megnyitja a kaput a szélsőségesen nacionalista Corneliu Vadim Tudor előtt, kinek pártja - a Nagy-Románia Párt - egyszer már kiesett a törvényhozó testületből. Olosz szerint a szélsőséges nacionalistáknak a nagypolitikába való visszatérése felbecsülhetetlen károkat okozna a romániai magyarok közösségének.

Kelemen Hunor ugyancsak pénteken napvilágot látott válaszközleményében megállapítja: Olosz vagy ferdít, vagy nem ismeri a törvényeket. "Soha, sehol nem nyilatkoztam azt, hogy a parlamenti választások esetében 3 százalékra kell csökkenteni a bejutási küszöböt. Az én javaslatom a helyhatósági választásokra vonatkozott, alternatív küszöböt ajánlva a szórványmegyék magyar közösségeinek önkormányzati képviseletük megerősítésére" - hangzik Kelemen közleménye.

Kelemen emlékeztet: a parlamenti választásokat illetően vegyes választási rendszert javasolt, amelynek semmi köze a bejutási küszöbhöz. Ennek révén megmaradnak ugyan az egyéni választókerületek, de ezt kiegészíti egy országos lista. Ez a magyar közösség számára nagyon előnyös, hiszen a listán bejutó helyre kerülhetnek a szórványmegyék jelöltjei is - vallja Kelemen.

"Azt javaslom Olosz Gergely képviselőnek és tanácsadóinak, hogy tájékozódjanak alaposabban, mielőtt sajtóközleményeket adnak ki, és ne próbálják manipulálni a közvéleményt" - olvasható Kelemen Hunor közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlinale: bemutatkozott a zsűrielnök filmje

Németország - Rendhagyó epizód tanúja lehetett a közönség a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon:… Tovább olvasom