Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Robbanásszerűen nőtt az egyházi pedofil esetek száma

Belgium - Robbanásszerűen megnőtt Belgiumban a bejelentett egyházi pedofil esetek száma az elmúlt héten, miután lemondott megbízatásáról Roger Vangheluwe, Brugge püspöke, aki beismerte, hogy évekkel ezelőtt szexuálisan zaklatott egy fiatal fiút.
A belga katolikus egyházon belül már 2001 óta működik az a bizottság, amelynél panaszt lehet tenni az egyházi tevékenységgel összefüggésben elkövetett szexuális visszaélések miatt. Eric de Beukelaer egyházi szóvivő belga médiabeszámolók szerint pénteken közölte, hogy az elmúlt héten mintegy 120 ilyen értelmű panaszt nyújtottak be, ami sokszorosa a korábbi hasonló közlések gyakoriságának.

A szóvivő szerint a panaszosok közül sokan ma már hatvan évnél is idősebbek, és az általuk most felemlegetett cselekmények elkövetőinek nagy része már nincs életben.

A bruggei püspök lemondása a jelek szerint sokakban átszakította az eddig hallgatást parancsoló lelki gátakat. Beukelaer feltételezése szerint az elkövetkező hetekben további bejelentésekre lehet számítani.

Olvasóink írták

 • 14. szilléri 2010. május 03. 22:41
  „Tele vagyunk aberált beteg kreténekkel! Abban az esetben ha ezek liberális homokok ,, másság " dicső harcosai! Amennyiben hívő, amúgy szekszuálisan .................retardált ,,moderálva...." papok pedofilek.
  a. megoldás : .......
  b. megoldás: orvosi elvonás- zárt osztály
  c. megoldás: követendő divat

  .....”
 • 13. JungHeinrich 2010. május 01. 10:15
  „...kedves anita2343, az altalad leirt többsegröl szol a fama folyamatosan amiben nincs is semmi rossz, söt. Amiröl itt szo van az konkretan köztörvenyes es szexualis buncselekmenyek hivatali eltussolasa vilagos?”
 • 12. TrombiFrédi 2010. május 01. 10:00
  „A számúk nőtt, vagy csak a nyílvánosságora kerülő esetek száma növekedett/-szik??? Nem mindegy!!!”
 • 11. Sandwitch 2010. május 01. 09:28
  „Megúsztam a hozzászólást, anita2343 leírta, amit szerettem volna.
  Ha tudnák sokan, hogy mi zajlik a környezetükben, akkor elborzadnának. Amit egyes papok műveltek, az a jéghegy csúcsa. A családon belüli pedofília az esetek 99 százalékában sosem derül ki.”
 • 10. THE 2010. május 01. 09:04
  „Isten bizony ateista vagyok, de amit ezek csinálnak az nagyonis bűzlik. Kíváncsi vagyok, miket tussoltak el eddig.”
 • 9. anita2343 2010. május 01. 08:49
  „A kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések tettese csupán az esetek 0,3%-ában keresendő az egyház berkein belül. A legtöbb ilyen eset családban vagy zárt rendszerekben fordul elő, például egyesületekben. De erre a tényre a mai helyzetben csak kevesen figyelnek. A néhány pap és szerzetes által elkövetett bűntettek botrányosak és súlyos vétségek Isten ellen és ennek a néhány esetnek sem szabadna előfordulnia. De néhány ember bűne nem az egész Egyház bűne.
  Tisztában vagyunk, hagy sajnos vannak olyan papok, akik megtévedtek, nem méltóak a papi hivatásuk gyakorlásához. De erről készségesen beszámol a sajtó általában. Most sincs ez másképp. A gyanútlan médiafogyasztónak már-már az az érzése alakulhat ki, hogy az ilyen papok vannak többségben.
  Ezt a médiajelenséget nagyon károsnak tartjuk. Káros nem csak a hívőkre, de a társadalom egészére még inkább. Káros, mert súlyosan elhallgatja azt az áldozatos munkát, amellyel a papok, szerzetesek többsége fiatalok millióit tisztességgel és tisztességre nevel, valamint bajbajutottakat, rászorulókat segít egyházi intézmények keretein belül és kívül. Meggyőződésünk, hogy ez a többség. A többség, akikről nem sokat hallunk, olvasunk a médiában, de akiknek sokat köszönhet az egész társadalom.
  Nagyon sok papot ismerek, de ismerőseim közül hozzám, mint hajdani gyermekhez egyetlen egy sem közeledett bűnös vággyal. Mindazt, amit értéknek tartok magamban, annak nagy részét nemes lelkű papoktól kaptam.”
 • 8. JungHeinrich 2010. május 01. 01:07
  „Megállapították, hogy 1952 és 2002 között négyezer-hétszáz katolikus egyházi személy követte el a pedofília bűnét hatezer-hétszáz kiskorú fiúval és lánnyal. Hasonló esetek megelőzésére közel kétmillió egyházi személy számára rendeztek tanfolyamokat, oktatást. Országosan kétmilliárd dollár (!) jóvátételt fizettek ki az áldozatoknak,majd XVI. Benedek pápa bocsánatkérő körutat tett az országban...”
 • 7. JungHeinrich 2010. május 01. 01:01
  „Az 1962-ben kiadott Crimen Solicitationis (Ajánlattétel bűntette) című eljárásrendet a Szent Hivatal - a mai Hittani Kongregáció elődje - adta ki, s Ratzinger bíboros szignálta, aki pápává választása előtt több mint húsz éven át kötelezővé tette azt a katolikus egyházban. A püspököknek címzett latin nyelvű, szigorúan bizalmas dokumentum arról rendelkezik, miként kezeljék azoknak a papoknak az ügyét, akik a gyóntatószéket szexuális ajánlattételre használják fel, vagy áldozatuk elhallgattatása érdekében visszaélnek a gyónási titokkal, illetve állatokkal, gyerekekkel vagy férfiakkal létesített szexuális érintkezés gyanújába kerülnek. A titkos vatikáni irat 2001-ben vált ismertté, amikor Joseph Ratzinger utalt rá egyik püspökökhöz intézett levelében, amelyben új intézkedéseket terjesztett elő az ilyen jellegű vádak kezelésére.
  Az iratnak az a passzusa keltette a legnagyobb megütközést, amely gyónási titokként kezeli az efféle visszaéléseket, és ennélfogva titoktartási esküre kötelezi a gyermekkorú áldozatot, a megvádolt papot és bármely más tanút. Az áldozatokat és a tanúkat az egyház azzal félemlítette meg, hogy az eskü megszegése kiközösítést von maga után. A dokumentummal bizonyítást nyert, hogy a katolikus egyház nem esetileg járt el az egyes ügyekben, hanem egységes eljárásrendje volt a pedofil ügyekkel kapcsolatban, ám az nem az áldozatok felépülését és kárpótlását szolgálta, hanem - a bűntettek agyonhallgatásával - a látszat fenntartását és a pedofil papok más parókiákra történő ,,átmentését" és elrejtését az igazságügyi hatóságok elől. Kritikusok rámutatnak: míg a rendelkezés segítségével bűncselekmények elkövetői tudtak az eljárások alól kibújni, az egyetlen mondatot sem veszteget az áldozatoknak nyújtandó segítségre vagy kárpótlásra.”
 • 6. JungHeinrich 2010. május 01. 00:55
  „...nos sertegetest mellözve az egyhaz konkretan bunparolo,hiszen konkret eseteket tussolt el ergo ne legyen semmifele rozsaszin almunk az egyhazat illetöen a mocskos politika tekinteben. Felreertes ne essek nem az egyes önfelaldozo papok es szerzetesek munkajat akarom megkerdojelezni,mert igenis vannak sokan. A jelenlegi botrany egyik lenyegi eleme,hogy konkret feljelenteseket tussolatak el vilagi segedlettel.Irorszagban jelenleg több szazrol van szo konkretan es bizonyithatoan.Az esetek bizonyithatosaga mellett szol több lemondott pap es a cikkben szereplö puspök is illetve az egyhaz altal (hallgatasaert) kifizetett dollarmilliok az USA-ban es ha jol emlekszem a Ratzinger altal vezett maltai talakozo, amit kizarolag ezek miatt az ugyek miatt hoztak letre. ..talan meg az is lehet,hogy szandekosan akarjak valakik eltussolni az egyhazon belul elkövetett nagyon komoly visszaeleseket :-)))”
 • 5. tinta77 2010. április 30. 22:44
  „Elég szégyenletes, amit egyes papok csinálnak, de attól még nem szabad általánosítani és levonni azt a következtetést, hogy minden pap ilyen és ilyan a katolikus egyház is, vagyios bűnpártoló lenne. Azt gondolom, hogy vannak ilyen tagjai is és jó hogy kiderül az igazság.
  Ami elgondolkodtat, miért nem tett az áldozat hamarabb bejelentést, feljelentést? Világi azaz nem egyházi hatóságoknál bármikor tehetett volna akár ő, akár a szülője, ha kiskorú. Miért most amikor már nagy része elhunyt azoknak, akik tehették. Nem tetszik, mert az illető mégcsak rendezni sem tudja vagy bele sem merek gondolni, hogy mi van akkor ha nem is követte el, de megvádolják? Mivel elhunyt, ezért védekezni sem tud.
  Nem gondolom, hogy ezért távol kellene tartani a ygerekeket az egyháztól vagy a papoktól. akkor az utcára sem kellene kiengdni, emrt ott meg mindenféle más veszélyek leselékednek rájuk. vagy helyesebb ha melegbárokba jár és felvállalja másságát, ha felnő? Lehetne folytatni, de mindenképpen elgondokodtató, hogy mennyire lehet igaz minden pedofil ügy. Még az is lehet, hogy szándékosan akarják valakik lejáratni a katolikus egyházat...”
 • 4. JungHeinrich 2010. április 30. 21:15
  „...hat nem art nemi megujulas az egyhaznak az biztos.Jelenleg a pedofilok rejtegetese az egyik fö problema,bar ahogy latom a megbocsatas ujra csak az egyhaz berkein belul muködik olyan sikeresen,de hat ebben mindig nagyon jok voltak.Azert elgondolkodtato hogy papjaink akarhany szazaleka is de töcsköli a rajuk bizott gyereket ugyhogy ne jöjjön senki a "vannak jo papok is" szöveggel.Leginkabb akkor ha esetleg egy "szent" halala utan derul ki miket is tett a ven kecske.Ez egy komoly uzenet ami arra utal hogy nem engedem soha a gyerekem ilyen közössegbe,mert ez a közösseg eltussolja es elrejti ezeknek az embereknek a buntetojogi felelössegre vonasat az egyhaz erdekeire hivatkozva.Csupan ennyi. Meg egyszer nem azt mondom,hogy az egyhaz pedofil csak azt,hogy bunreszes es ez böven eleg.Lehet tovabb maszatolni,de nem erdemes.”
 • 3. Besenyő_Pistabácsi 2010. április 30. 20:57
  „Tévedés, nem nőtt, mindig is volt, csak mostanában robbanás szerűen derülnek ki az eddig leplezett ügyek! Amikor Jézus azt mondta, "Engedjétek hozzám a gyermekeket" akkor valószinű nem egészen erre a közelségre gondolt!”
 • 2. csonakos 2010. április 30. 20:18
  „Támadják az egyházat és papjait rettenetesen! Pedig nem minden pap ilyen! Sajnos vannak eltévejedett emberek köztük mint a nem papok közt is csak erről sokkal inkább beszélnek most, mert az egyházat támadni kell! Pedig ha belelátnának az emberek a paok életébe rá kellene jönniük, a szentek ma is köztünk élnek! Elég csak Csaba testvért említeni de a mi életünk részese volt Szent Pió atya is! A szegedi és környékbeli plébánosok és papok meg különösen az "elithez" tartoznak, emberszeretetükkel a hívekért való odaadásukkal! Az országból is nagyon sok paptestvért ismerek akikre ezek a dolgok nem állnak! Ha tudnátok némelyek mily szegénységben élnek és mégis az utolsó forintjaikat is odaadják még azoknak is akik kihasználják a szeretetüket! Szükség van a papi, szerzetesi hívatásokra mert a világ nélkülük sokkal szegényebb lenne! Támasznélkül maradnának nagyon sokan! A világon mostanában értük el a legnagyobb számot a hívő katolikusok között! Csak rombolni akarnak ezekkel a hírekkel!”
 • 1. theseus 2010. április 30. 18:00
  „1: Nem, egyáltalán nem erről van szó.
  Az ilyen botrányos esetek nem azonosíthatók általában a vallással. Ez most a katolikus egyház egy kis részét érinti, a többi egyházat vagy vallást pedig egyáltalán nem.
  Vallás ettől még mindig is volt és lesz is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három polgári személyt öltek meg NATO-katonák

Afganisztán - Tévedésből három polgári személyt megöltek, egyet pedig megsebesítettek a NATO… Tovább olvasom