Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Robbanóanyagot találtak Lech Kaczynski lezuhant gépében - a katonai ügyészség cáfol

Robbanóanyagok nyomait találták lengyel pirotechnikusok a Szmolenszk mellett 2010-ben lezuhant kormánygép roncsain - írta kedden a Rzeczpospolita című napilap. A lengyel katonai ügyészség cáfolta robbanóanyagok nyomát.

Lengyel pirotechnikusok nem találták robbanóanyagok nyomait sem a Szmolenszk mellett lezuhant kormánygép roncsain, sem a katasztrófa helyszínén - jelentette ki a varsói körzeti katonai ügyészség képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

Ireneusz Szelag az ügyet vizsgáló katonai ügyészség nevében cáfolta a Rzeczpospolita című napilap értesülését, amely szerint a roncsokon trotil és nitroglicerin nyomait találták volna a lengyel szakértők.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a robbanóanyagok esetleges jelenléte csak az elmúlt hetekben felvett minták laboratóriumi vizsgálatának záróvéleménye alapján állapítható meg.

Korábban

Az újság értesülései szerint a lengyel ügyészség és a miniszterelnök is ismeri a két hete befejezett helyszíni vizsgálatok eredményét, de a további eljárás ügyében még nem született hivatalos döntés.

A lengyel pirotechnikai vizsgálatot a lengyel ügyészség kezdeményezte, kevesellve a halál okának megállapításához az orosz fél által rendelkezésére bocsátott mintákat. Nem fogadta el az orosz záróvéleményt, arra hivatkozva, hogy az nem tesz eleget a szakmai elvárásoknak.

Az egy hónapig tartó újabb helyszíni vizsgálatban az ügyészek mellett a központi bűnügyi laboratórium és a központi nyomozó iroda szakértői vettek részt. Már az első mintavételnél kiderült, hogy mind a repülőgép burkolatán, mind annak belsejében - csaknem 30 ülésen -, illetve a katasztrófa helyszínén is trotil (TNT) és nitroglicerin nyomai találhatók.

Szakértők több hipotézist is figyelembe vesznek, köztük azt, hogy második világháborús robbanóanyagok maradványairól lehet szó, hiszen Szmolenszk mellett súlyos harcok dúltak.

Az 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk mellett lezuhant lengyel kormánygép katasztrófájában Lech Kaczynski lengyel államfővel együtt 96 ember halt meg, köztük a lengyel politikai és katonai vezetés kiemelkedő képviselői.

Az esetet kivizsgáló, moszkvai székhelyű Államközi Repülésügyi Bizottság szerint a balesetért a gép legénysége a felelős.

A lengyel katonai ügyészség 2013 tavaszáig hosszabbította meg a lengyel társadalmat megosztó eset kivizsgálását, az ügy egyik fontos tanúja a napokban öngyilkosságot követett el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 kiló kokaint fogtak a román hatóságok

Ötven kiló kokaint foglaltak le a román bűnüldöző szervek a közelmúltban Szatmárnémetiben. Tovább olvasom