Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Robert Fico szolidáris az EU-val

Az Európai Unióban élünk, célunk az euróövezet és az euró mint erős európai pénz megvédése - hangoztatta a politikus.
Robert Fico, akinek pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) fölényesen nyerte a szombati szlovákiai előre hozott parlamenti választásokat, azonnal kinyilvánította szolidaritását az adósságválságtól sújtott Európával.

"Az Európai Unió számíthat a Smerre, mert Szlovákia célja Európában élő és Európában élni akaró kis országként (...) az euróövezet és az euró mint erős európai pénz fenntartása" - hangoztatta vasárnap pártja székházában a 47 éves kormányfő-várományos, aki 2006 és 2010 között már volt miniszterelnök. "Programunk határozottan Európa-párti" - hangsúlyozta Fico, aki "kellemes meglepetésnek" nevezte az eredményt.

Szavai azt tükrözik, hogy a gazdagokkal szándékozik megfizettetni a szlovák közpénzek egyensúlyba hozását. "A pénzügyi konszolidációért szállunk síkra, de nem az alacsony jövedelműek rovására - mondta. - Lehetséges a pénzügyek rendbetétele, a növekedés ösztönzése és a munkanélküliség elleni harc anélkül, hogy csökkenne azok életszínvonala, akik havi 200, 300 vagy 400 eurót keresnek."

"Ellene vagyunk a privatizációknak, síkra szállunk az alkalmazottak jobb jogi védelméért, a nagy állami beruházásokért. Ez a programunk, és törekedni fogunk a megvalósítására" - jelentette ki újságíróknak a szavazás után. Bírálta az előző kormány munkaügyi reformjait, amelyek megkönnyítették a dolgozók felvételét és elbocsátását is, és ezzel rokonszenvet keltett a munkahely biztonságát féltő szavazók körében.

Grigorij Meseznikov ismert politológus, a pozsonyi IVO társadalomkutató intézet igazgatója úgy vélekedett, hogy "Fico gazdaságpolitikája nem lesz liberális politika". Az elemző szerint a most alakuló kormány európai politikája "kiszámítható" lesz, és Szlovákiának helye lesz "az európai áramlatban".

A magyar-szlovák kapcsolatok alakulását illetően Meseznikov azt jósolta, hogy azok "bizonyára bonyolultabbak lesznek, mint amilyenek a távozó jobbközép kormány idején voltak".

Olvasóink írták

 • 3. Agyalapi 2012. március 11. 15:06
  „Az MKP már másodszor kapott halálos csókot a Fidesztől. De megkapja Tökös László és csapata a romániai magyarokkal kapcsolatban, meg a délvidékiek is. Hogy nem veszik észre a határon kívüli EGYES magyarok, hogy rossz lóra tesznek? Vagy azok is mennek előre, mint a vak ló?”
 • 2. Agyalapi 2012. március 11. 14:54
  „Ficóval Orbánék törököt fogtak. Addig feszítették a húrt, amíg leütötték a magyar kártyát...”
 • 1. zoltanszabo 2012. március 11. 13:15
  „Én ezt a Ficót kinem állhatom. De most még is nagyon szimpatikussá vált . Mert ő is ígért, mint itthon 2 éve orbán is , igaz éppen az ellenkezője valósul meg mint amit ígért.
  Szimpatikus mert : " a gazdagokkal fizetteti meg a szlovák közpénzek egyensúlyát !" " nem az alacsony jövedelmőek fizetnek ! "
  Nem úgy mint nállunk. Itthon a gazdag ..még gazdagabb lesz kb. 10 %
  , a szegény ,meg még szegényebb. A nép 90 % ide tartozik.
  A 2 kormány gyűlöli egymást --Solyom L nem engedték be, v. most a kettős állampolgárok NEM szavazhattak !
  Az EU is jobban szimpatizál velük !!! mert minden magyar feljelentést --ELUTASÍTOTTAK !
  A most leégett vár --akár szímbólum is lehet a 2 népnek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgép robbant egy temetésen - sok a halott és a sebesült

A merénylet az északnyugat-pakisztáni Pesavar városában történt vasárnap reggel. Tovább olvasom