Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Robert Kalinák: Szlovákiában létezik cigánybűnözés

Robert Kalinák szlovák belügyminiszter szerint Szlovákiában létezik cigánybűnözés. A kifejezést azonban a legtöbb országban a szélsőjobboldali szervezetek tagjai használják, és a szakemberek szerint ez a rasszizmus erősödését vonhatja maga után - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szombaton.
"Senki nem hunyhat szemet afölött, hogy cigánybűnözés létezik. De nem csak bűnözésről beszélünk, gyakran az egyes csoportok viselkedése okoz gondot a községekben vagy a roma telepeken" – jelentette ki a lap szerint Kalinák pénteken egy sajtóbeszélgetésen.

A cigánybűnözés fogalmát nagyon óvatosan kell kezelni – véli Laco Oravec, a Milan Simecka Alapítvány programigazgatója. Attól tart ugyanis, hogy a lakosság ezt az egész roma kisebbségre kivetíti. "Az ilyen leegyszerűsítés nem szolgálja a többség és a kisebbség viszonyát, sőt elősegíti az általánosítást, sokan azt mondhatják, hogy minden roma bűnöző, ami nagyon káros lehet" – szögezte le Oravec.

Ugyanakkor úgy véli, hogy nem kell védeni az olyan súlyos bűncselekményt, mint amilyen például (a szlovákiai)Szentmihályfalván történt. "Figyelembe kell venni azt is, hogyan élik meg ezt a helyi lakosok, akik napi szinten szembesülnek a bűnözéssel" – mondta a szakember.

A szlovák kormány erő alkalmazásával szeretne javítani a roma telepek környékének biztonságán, Kalinák szerint 300 emberrel bővítik a rendőrség állományát. A belügyminiszter megerősítené a járőröket azokban a körzetekben, ahol nagyobb roma közösségek élnek és gyakoriak a konfliktusok.

Robert Fico kormányfő szerint is sok a roma bűnöző. "Nem hunyhatunk szemet afölött, hogy a romák lelkén szárad a bűnesetek nagy része, ha számukat és a lakossághoz viszonyított arányukat nézzük. Elég kinyitni az ajtót egy börtönben. Már maga az elítéltek hovatartozása is megmutatja, hogy Szlovákia számára ez komoly probléma" – fogalmazott a miniszterelnök az Új Szó szerint.

A nemzetiség Szlovákiában is "vállalás" kérdése, nem tudni tehát, hogy a kormányfő honnan tudja, az elítéltek mely kisebbséghez tartoznak - jegyezte meg az Új Szó.

Olvasóink írták

 • 9. flexsnake 2009. augusztus 16. 11:54
  „moderálva”
 • 8. 620829 2009. augusztus 16. 09:15
  „flexi-te ,menj a tiszapartra munkanélküliként és szedd a palackokat....látod, ők legalább ki merik miondani az igazságot.......magyarellenesek...persze.....de a pénzed náluk is pénz és benyalnak tövig az örömtől, ha befektsz náluk...nem úgy,mint itt!!!”
 • 7. bo 2009. augusztus 16. 09:11
  „És akkor most hozzá lehet kezdeni: rohadt nemzeti-szocialista, rasszista, antiszemita, náci, fasiszta....banda!”
 • 6. dodó 2009. augusztus 15. 21:31
  „Hihetetlen! Biztosan nem tévednek a szlovákok? Nem a rosszindulat és a téves előítélet beszél belőlük?”
 • 5. Zejko 2009. augusztus 15. 13:46
  „A bunozo ciganyoknak bortonben a helye most rasszista vagyok?”
 • 4. 751510 2009. augusztus 15. 13:24
  „Miért rasszista hozzáállás az, ha nem csak a cigány áldozatok és a nem cigány elkövetők származását közlik??”
 • 3. flexsnake 2009. augusztus 15. 12:52
  „2. itt nem a gondokról van szó a gondokat a politikusoknak kell rendeznie, a hozzáállásról van szó. A hozzálllás rasszista és általánosító.
  totpéter mikor költözik?”
 • 2. 751510 2009. augusztus 15. 12:19
  „Ezek szerint nem csak mi magyarok vagyunk "kiállhatatlan rasszisták" Európában. Az föl sem merülhet, hogy esetleg tényleg a cigányokkal van gond.”
 • 1. flexsnake 2009. augusztus 15. 12:06
  „na jobbikosok találtam nektek új hazát. Mehettek, még útlevél se kell. Ott játszhatjátok a fejetek. Ja el is felejtettem ott a magyart is utálják állítólag :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdőtűz Kaliforniában: Kétezer embert telepítettek ki

Rendkívüli állapotot hirdettek helyi idő szerint pénteken a Kalifornia északnyugati részén elterülő… Tovább olvasom