Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Rohamrendőrökkel csaptak össze a tüntetők Athénban

Összecsapások robbantak ki tüntető fiatalok csoportjai és a rohamrendőrség egységei között Athén szívében, a görög parlament közelében szerdán.

A mentők tájékoztatása szerint 14 rendőr és 3 tüntető sebesült meg a csatározásokban.

A kétnapos általános sztrájk első napján legalább százezer ember vonult ki Athén utcáira, hogy tiltakozzon az újabb megszorító intézkedések és elbocsátások ellen.

A tüntetők többsége békésen menetelt Athén belvárosában, de a Szintagma (Alkotmány) téren, a parlamentnél mintegy kétszáz, feketébe öltözött és álarcot viselő tüntető az épületekről kalapáccsal és feszítővassal letördelt márványdarabokat hajigált és Molotov-koktélokat dobált az épülethez vezető utat torlasszal is védő rendőrökre, akik válaszul könnygázzal, valamint fény- és hanggránátokkal próbálták meg feloszlatni a randalírozókat.

Az erőszakos csoportok tagjai több száz külföldi újságíró szeme láttára az ismeretlen katona sírjánál felgyújtottak egy őrbódét, amelyet a mindennapokban - turistacsalogatóként - a nemzeti gárda hagyományos egyenruhájában masírozó katonák használnak.

Az összetűzések később is folytatódtak a Szintagma tér körül tartott tüntetések környékén. A csuklyát és maszkot viselő tüntetők ablakokat zúztak be, bankfeliratokat vertek le. A randalírozók összeverekedtek a békés tüntetőkkel, akik megpróbálták megakadályozni őket, hogy megrongálják az üzletek és bankok kirakatait.

A külügyminisztérium épülete előtt vasrudakkal szintén szétvertek egy őrbódét kisebb csoportok, majd a rohamrendőrök itt is szétkergették a dühöngő tüntetőket. A külügyminisztérium közelében a taxis szolgáltatás liberalizálása ellen tüntető mintegy 300 taxis kövekkel és szemeteskukákkal "bombázta" a rendőrkordont, ami könnyfakasztó gránátok bevetéséhez vezetett.

Mivel a közterület-fenntartók már több mint két hete sztrájkolnak, és a tömött kukák az utcákon sorakoznak, a főútvonalakon egy csomó kukát lángba borítottak a tüntetők.

Szalonikiben, Görögország második legnagyobb városában a tüntetők bezúzták mintegy tíz olyan bolt kirakatát, amelyek tulajdonosai figyelmen kívül hagyták az általános sztrájkra való felszólítást és mégis kinyitottak. A gyűlölet martalékaként hasonló sorsra jutott öt bank is, valamint több pénzkiadó automata.

Gyakorlatilag az egész országot megbénító, kétnapos általános sztrájkká szélesedő sztrájkhullám kezdődött szerdán Görögországban. Zárva tartanak az üzletek, nem nyitottak ki az iskolák, megbénult a tömeg- és a légi közlekedés. A szakszervezetek elsősorban a parlamentre akarnak nyomást gyakorolni, amelynek csütörtökön újabb megszorító csomagról - egyebek között újabb adóemelésről, a nyugdíjak további csökkentéséről, valamint a közalkalmazotti bércsökkentésről és a kollektív szerződések felfüggesztéséről - kell döntenie.

A parlamentnek azonban nincs más választása, különben Athén nem kapja meg nemzetközi hitelezőitől a mentőcsomag következő, 8 milliárd eurós részletét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Walesben támadtak meg egy magyar férfit

Valószínűleg magyar áldozata van egy utcai támadásnak, amely egy észak-walesi faluban történt. Tovább olvasom