Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Rokonszenvtüntetés a varsói magyar nagykövetségnél

A lengyel fiatalok így tiltakoztak az EU szerintük túlságosan nagy mértékű beavatkozása ellen a magyar belpolitikába.
Rokonszenvtüntetést tartottak hétfő délután lengyel fiatalok a varsói magyar nagykövetségnél az Orbán-kormány támogatására, tiltakozván az Európai Unió túlságosan nagy mértékű beavatkozása ellen a magyar belpolitikába.

Pawel Cebula minorita atya, az egyik szervező az MTI-nek telefonon elmondta, hogy több száz fiatal gyűlt össze a diplomácia képviseletnél a Facebookon közzétett felhívásra, és átadott egy támogató nyilatkozatot az ideiglenes ügyvivőnek.

A kiáltvány aláírói, akik több mint hétszázan voltak, köztük politikusok, tudósok, művészek is "támogatják a magyar népet abban a törekvésében, hogy megőrizze önállóságát és szuverenitását az Európai Unió keretein belül, és szolidaritásukat fejezik ki a magyar Országgyűléssel az egyes uniós intézmények, köztük az Európai Parlament részéről kifejtett példátlan nyomás láttán".

"Meggyőződésünk, hogy a magyaroknak joguk van ahhoz, hogy maguk döntsenek saját államformájukról és belügyeikről, mindenekelőtt alkotmányos berendezkedésükről. Tudjuk, hogy a szabadság nem végleges adomány, azért állandóan harcolni kell. Most nem fegyveres harcról van szó, mint 1956-ban. Olykor elegendő saját álláspontunk határozott kinyilvánítása és az államérdek objektív érvekkel alátámasztott védelme" - hangzik a kiáltvány.

Felolvasták a magyar Országgyűlés témába vágó határozatát is, amely nagy tapsot kapott, és remélik, hogy a lengyel parlament is elfogad egy hasonló nyilatkozatot - mondta a pap, aki hangsúlyozta, hogy a tüntetést nem pártok szervezték. Mozgatórugója az volt, hogy ha a magyaroktól "ma elveszik az önrendelkezés jogát, holnap ugyanez történhet velünk és más népekkel".

Szeratics Péter ügyvivő megköszönte a fiataloknak a rokonszenvtüntetés megszervezését, a kiállást Magyarország mellett. A varsói megmozdulás a Boldogasszony Anyánk című katolikus himnusz eléneklésével ért véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek egy építési vállalkozóra Bécsnél az autópályán

A támadók sötét színű gépkocsijukkal, feltehetően egy BMW-vel, elmenekültek a helyszínről. Tovább olvasom