Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Roma gondok Rómában

Olaszország - Hivatalos becslések szerint 8000 roma él szörnyűséges táborokban az olasz fővárosban, polgárjogi csoportok azonban úgy vélik, a tényleges létszám ennek a kétszerese lehet.
A roma közösség körülményeiről, egészségügyi állapotáról szerkesztőségi cikk olvasható az egyik legjelentősebb orvosi hetilap, az angol The Lancet legújabb számában. A Rómában élő romák fele 18 évesnél fiatalabb. A gyermekek 24 százaléka alultáplált, 25 százalékuk eleve kis súllyal született.

A Szent Egyed keresztény közösség járóbeteg-rendelést tart fenn számukra. Most megjelent, a The Lancet által ismertetett jelentésükben arról írnak képviselői, hogy minden ötödik roma gyereknek hörghurutja vagy tüdőgyulladása van, 13 százalék küszködik hasmenéses panaszokkal, bőrgyógyászati problémák 16 százalékban fordulnak elő, és ami még riasztóbb: öt százalékuk esetében észlelhetők jelentős mozgászavarok. A jelentés megállapítja, hogy a bajok okozói "a nyomorúságos életkörülmények, a társadalmi elszigeteltség, a táplálkozási bizonytalanság".

A romák helyzete Olaszországban rosszabb nem csak a helyi lakossághoz, hanem a többi bevándorlóhoz is viszonyítva is - hangsúlyozta Ersilia Buinomo közegészségügyi szakember, a Római Egyetem oktatója, a jelentés egyik készítője. Az országban mintegy 150 000 roma él, többségük elrémítő körülmények között, olyan táborokban, amelyeket teljesen elkülönítettek az olasz lakóterületektől. Ezekben a brazíliai favelákhoz hasonló nyomortáborokban olyan alapvető létfeltételek sem biztosítottak, mint a víz, a csatornázás vagy az elektromos áram.

"Kutyák, disznók nem laknak így. Róma közepén vagyunk, és nálunk nincs elektromos áram... Nincs orvos sem, a sürgősségi rendelésre járunk. Egy asztmás gyermek azonban hiába kap lélegeztető készüléket, nincs konnektor" - magyarázta keserűen egy Koszovóból 20 éve érkezett menekült, Donica Saiti a The Lancet a tudósítójának.

Paolo Ciani, a Szent Egyed közösség összekötője elmondta, hogy az olaszok ezeket a táborokat azért hozták létre ebben a formában, mert úgy gondolták, hogy a romák továbbra is nomádok, ezért szívesen élnek ilyen körülmények között is. Ráadásul a velük szembeni előítéletek olyan széles körűek, hogy nehéz számukra megfelelő lakáskörülményeket biztosítani. "Az elkülönítés azonban nem megoldás. Ez nem kulturális vagy faji probléma, ez társadalmi probléma, mivel kirekesztik őket a társadalomból" - tette hozzá.

Sajátos gond, hogy a romák közül sokan nem bíznak az olasz állami kórházakban, ezért sok gyerek nem kapta meg az oltásokat, gyakoriak a vesebetegségek is. A tél különösen veszélyes időszak számukra, mert fűtés szinte alig van. Tavaly egy hatéves roma gyerek tüdőgyulladásban halt meg.

Olvasóink írták

 • 4. dodó 2010. január 20. 20:54
  „Az ember szíve vérzik ilyen hír olvastán...

  A "saját" hazájukban (létezik ilyen?) üldözték, kirekesztették, munkától-iskolától eltiltottákszegényeket a náczirasszisták. De nem adták fe! Szívükben felcsillant a remény:
  ´-majd Itáliában dolgozunk, felelős beosztást vállalunk, nyelvet tanulunk, elvégezzük az egyetemet, adót fizetünk, közösségbe illeszkedünk; egyszóval mindent megvalósítunk, amit az előítéletes kirekesztők otthon tiltottak nekünk!´

  Erre most ez a megdöbbentő és szívszorító hír!
  Hová halad a világ? Merre tart Európa?”
 • 3. 751510 2010. január 20. 19:55
  „Még az isten is a cigányokat báncsa...”
 • 2. Lacas 2010. január 20. 15:27
  „A roma kultúra nem kompatibilis az olasszal sem úgy tűnik”
 • 1. KolompárRómeó 2010. január 20. 14:43
  „Valamiért a többi bevándorló valahogy megtalálja a számítását: munkát keres, dolgozik, boldogul. Már megint csak azért veri őket a sors, mert cigányok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős utórengés rázta meg Haitit

Haiti - A Richter-skála szerint 6,1-es erejű földrengés rázta meg Haitit szerdán - közölte az… Tovább olvasom