Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Roma integráció - működne a harlemi program

A fekete gyerekek integrációját segítő Harlem Children's Zone (HCZ) program nyilván működne Magyarországon, a romák helyzetének javítására - mondta Geoffrey Canada, a HCZ-program elnöke az MTI-nek a témában rendezett, kedden zárult washingtoni konferencia végén.
"A roma közösségekkel kapcsolatos kérdések annyira hasonlatosak azokhoz a problémákhoz, amelyekkel mi Harlemben találkoztunk, amikor a munkát elkezdtük, hogy ez a megközelítés működne" - fogalmazott, s hozzátette, a városi roma közösségeknél lát esélyt sikerre.

Canada hangsúlyozta: ügyelni kell a kulturális és egyéb, az emberek érzékenységét érintő különbségekre, de "ez a koncepció nagyon jól alkalmazható lenne".

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy melyek lehetnek az adaptáció főbb akadályai, elsősorban a finanszírozást említette, szerinte a tényleges hatás eléréséhez megfelelő forrásokat kell biztosítani. A másik kulcskérdés szerinte Amerikához hasonlóan Magyarországon is az, hogy az ügy, a kisebbség megsegítése mellett elkötelezett vezetőkre van szükség.

A HCZ-program elnöke elmondta, ő és szervezete készséggel segít az adaptációban, ha a magyar kormány vagy nem kormányzati szervezetek hozzájuk fordulnak.

Szalai Júlia, a Közép-európai Egyetem szociológiaprofesszora - a kétnapos tanácskozás szakmai előkészítője - kifejtette: a résztvevők egyetértettek abban, hogy egy olyan programra van szükség, amely egy közösség minden szükségletére és problémájára igyekszik valamilyen választ adni. Gondolatébresztőnek nevezte a szakértői eszmecserét a magyarországi átvétel szempontjából.

"Biztos, hogy adaptálható a program Magyarországon" - szögezte le, de hozzátette, nagyon sok részletet át kell gondolni. Az alapvető törekvések - egyebek mellett az, hogy a közösségek egészére kell egy programot kitalálni, és hogy fontos a családok, a szomszédság kohéziója - átemelhetők.

Utalt rá, hogy ki kell dolgozni az adaptáció menedzselését és az anyagi feltételek megteremtését, hiszen a két országban eltérő közszféra és jóléti állammodell működik. A HCZ-program átvételében fontosnak nevezte a roma helyzet integrált formában történő megoldására szóló társadalmi és kormányzati, politikai törekvést. Utalt arra, hogy Magyarországon viszonylag gyengék a civil közösségek, erősödnie kell a "mindennapi élet demokráciájának", és ezzel erősödhet majd a romák befogadása is.

A konferencia hétfői megnyitóján Hillary Clinton amerikai külügyminiszter személyes hangú videoüzenetben üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy New York-iként személyesen győződhetett meg a HCZ-program előnyeiről, "bebizonyosodott, hogy kitartó munkával és elszántsággal legyőzhetjük a türelmetlenség örökségét".

Szombati Béla magyar nagykövet - a konferencia ötletadója - az MTI-nek korábban elmondta: egy másfél-kétéves kísérleti programot lehetne indítani Magyarországon, valamelyik vidéki nagyvárosban. A program ősztől, az önkormányzati választások után kezdődhetne. Ha sikerrel jár, akkor "nagyobb kifutása is lehet" az ötletnek - tette hozzá.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. szilléri 2010. június 11. 19:32
  „,,Cseh Tamás " Irigy Hónaljmirigy és Tankcsapda után szabadon ! Csupa klasszikus !
  ,,Jönnek a férgek ! "
  Tankcsapda : Jönnek a férgek - dalszöveg
  1. Mikor Clinton beül a Lincolnba,
  Mintha valamit titkolna.
  Az arca itt van előttem,
  Álmomban már lelőttem.

  2. De te az orrodig se látsz,
  Neked jó a McDonald´s,
  Neked elég ha Coca a kóla,
  Te ugyanúgy tehetsz róla,

  3. Hogy átbasztak a reklámmal,
  Ezzel az Amerika-lekvárral,
  Ezzel a műanyag élettel,
  Ahol annyi ember tévedt el.

  4. Mint a háborúban a foglyok,
  Csak a parabolamocskot fogjuk,
  Ahol minden nő tökéletes,
  És minden férfi izmos.

  5. Meg a legjobb mosópor,
  Ami a ..... tudja, hogy mos,
  Meg az izomagyú Miki egér,
  Aki bárkit megöl a kokainért.
  Irigy Hónaljmirigy : Jönnek a férgek - dalszöveg

  Irigy Hónaljmirigy dalszövegeinek listája

  Egy gáztűzhelyre ültem
  Totál kikészültem
  Nincs bőröm oda ragadt
  Az egész a platnira tapadt,
  Én rondább leszek mint a hörcsög
  A tükörbe nyelvet öltök
  Nincs a veréb fején ormány
  Csak egy ütvefúró tokmány
  Gyere durván és ne légy rendes
  A lábam mindig retkes,
  Büdös mint egy állat
  Én meg teleresztem a kádat,
  Mert Ő egy majom ,
  Egy gyönyörű szép nagy,
  Yeti a hegyről
  Nállam van mióta meglógott az állatkertből.
  Kedves - maros50 és apátfalvi..... !

  ,,Addig amíg ÉN tartalak el benneteket - kuss, pofa, alapállás", ahogy Mikus tízedes elvtárs említette 1976 januárjában a Félegyházi kaszárnyában.

  Már kezdem becsülni az agyszerű arany köpéseit!”
 • 63. maros50 2010. június 10. 18:53
  „Kedves "Hmmm..."!
  Na végre egy okos értelmes toleráns vélemény.Ilyen vélemények és hozzáállások szükségesek a romák integrációjához.Jó eső érzés olvasi tárgyilagos véleményt.Gratulálok!”
 • 62. Hmmm... 2010. június 10. 16:07
  „Kedves"maros50"! Olvasva hozzaszolasait, vegul is az integraciot es a felzarkoztatast on is abban latja, hogy igen specialis, nem integralt intezmenyeket /de legalabb is csoportokat/ kell letrehozni azok szamara, akiket fel kell zarkoztatni. Gyakorlatilag a cigany ertelmisegnek lenne a legnagyobb szerepe, de vannak nem roma szarmazasu pedagogusok es szocialis munkasok is, akik kepesek ilyen feladat betoltesere. Nagyon specialis banasmodot igenyelnek ezek a gyerekek, ezt jo magam is tudom, hiszen szazaval foglalkoztam es szuleikkel. Raadasul nem is rossz eredmennyel. Nehez ugymond beferkozni egy cigany csalad bizalmaba, de csak igy lehet eredmenyt elerni. En akkor is a szulok felzarkoztatasaval kezdenem, mert csak az o egyutmukodesukkel lehet eredmenyes munkat vegezni. A makarenkoi modszert pedig komolyan gondolom.”
 • 61. Candle 2010. június 10. 07:32
  „58. 620829
  Univerzális hit:AZT ADD AMIT SZERETNÉL HOGY KAPJÁL-AZT TEDD MÁSSAL AMIT SZERETNÉD-HOGY VELED TEGYÉK!!!!!!.......ennyi...de ezt csak az EMBEREK értik és élik.....ez ma magyarhonban maximum 30%!!!!!!!!sajnos!!!!!

  Nagyon is egyetértek..kivéve, hogy szerintem túl nagylelkű vagy. 15%-nél nem mondanék többet.”
 • 60. maros50 2010. június 09. 23:03
  „59.
  Az integrációt kevered az asszimilációval.Amiről Te beszélsz az asszimiláció.Mária Terézia korában voltak ilyen törekvések.A "cigányok" "Újmagyarok" lettek.Kádár korszakban is voltak ilyen törekvések. Bizonyára tudod,hogy a cigányokat emeletes házakba költöztették és a lovaikat liftel vitték fől az emeletesházba.csodálkoztak,hogy miért viszik föl a lovári cigányok az emeletes házba a lovakat.De ez már a múlté.De a gettósítás sem megoldás.”
 • 59. Pinaman 2010. június 09. 22:10
  „AKI A ROMAKAT INTEGRALNI AKARJA AZ A KUTURAJUKAT AKARJA ELVENNI! EZ NEM INTEGRALAS HANEM MAGYAROSITAS. EN UGY SZERETEM A CIGOKAT AMILYENEK!”
 • 58. 620829 2010. június 09. 22:03
  „maroa 50---feleségemnek van roma kolléganője jó barátok és én is kedvelem.....aki dolgozik eszik...engem nem érdekel-hogy ki és mi ...EMBER legyen...ennyi!!!!!

  Univerzális hit:AZT ADD AMIT SZERETNÉL HOGY KAPJÁL-AZT TEDD MÁSSAL AMIT SZERETNÉD-HOGY VELED TEGYÉK!!!!!!.......ennyi...de ezt csak az EMBEREK értik és élik.....ez ma magyarhonban maximum 30%!!!!!!!!sajnos!!!!!”
 • 57. maros50 2010. június 09. 21:46
  „55.Na végre okos beszéd.Egyetértek véleményeddel.bocsánat ha megsértettelek a tegeződésemmel.csupán egy megjegyzésem lenne,hogy ne általánosíts,mert nem minden roma nem akar beilleszkedni.Hogy miért alakult így ki
  hosszú történet.javasolom,hogy olvass pár szakirodalmat a romák integrációjáról,az 500 éves történelmükről.”
 • 56. 620829 2010. június 09. 21:43
  „apátfalvi faszagyerek !

  én utálom az erőszak minden formáját-nyilasok-vöröskomiszárok-cigánygyilkosok....mindegy.......a lényeg nem ez !

  Ma magyarhonban -lásd közlekedés-mindennapi történések-az erőszak -a primitivség-a binkóság ...a nagyobb kocsimvan kapd be...dívik......ez a bajom.Én elmegyek innen kis családommal együtt-bár most nehéz a házikót eladni.....de megoldom----cégem is eladom!!!!
  Átmegyek Ausztriába és otthon érzem magaom-nyugalom-udvariasság-egymásrafigyelés....stb........

  ez az én problémám.........csak egy apróság...a nejem orvos itt ...havi nettó 125 ezerért főorvos...és no para......kint majd egy milla.......nem kérdés....hol fognak a gyerekeink gyökeret ereszteni!!!!!!”
 • 55. 620829 2010. június 09. 21:34
  „Maros50---oké t4geződjünk....

  az én véleményem egyszerű....vagy dolgozol vagy megdöglesz...nem 3 csapás egy...de az tanítő jelleggel.....az összes segélyen -élősködőt vagy közmunkára vagy a közösség érdekében végzendő munkára bírni-nincs ingyen ebéd-ingyen pénz.........itt élnek már majd 500 éve.....beilleszkedtek???????????????????

  mindenkit a saját szellemi szintjének megfelelően kell megfogni....ha én szabályt vétek és a rendőr csak csúnyán néz rám -fel fogom-hogy ilyent többet nem......van aki abból ért-hogy víz-kenyér és börtön.....de mivel kiment az emberek közösségéből-a társadalom ellen vétett-nem érdemel semmilyen jogot........az ember attól ember-hogy ban benne felelősségtudat!!!!!!.....akiben nincs...lehet az milliárdos maffiozó is 25 évesen kigyúrva és nagy bömössel.....kapja meg amit megérdemel.............vagy káosz van-vagy rend....nincs vagy-vagy....”
 • 54. maros50 2010. június 09. 21:33
  „moderálva”
 • 53. apátfalvifaszagyerek 2010. június 09. 21:28
  „moderálva”
 • 52. maros50 2010. június 09. 21:26
  „48.
  Azt írtad,hogy szívessen integrálnád a romákat "vonostól-hegedüstül"Erre mondtam,hogy Nem Te rád van bízva,mert ez szakma.A romák integrációja a védőnőkől az egyetemi tanárokig tart.Ha ebbe a körbe tartozol akkor a szemléletednek is változni kellene.”
 • 51. 620829 2010. június 09. 21:24
  „Maros 50 !......érdekes ember lehet.....vagy az ....vagy még nem találkozott velük......de az igazság az nem az Ön oldalán van sajnos.....feljelentgetni---az a legkönnyebb....szólásszabadság van...ő gyermeke kimondta leírta...amit a szűlő gondol.....ha nincs gyereke a barátja gyereke követte el ezt a csínt......--volt már rá precedens....a gyerek magára vállalta és ennyi.....még csak ejnye-bejnye sem lehet......mert 14 év alatt van...de lehet -hogy cdsak 11...és a kisbutus nem is gobdolta komolyan....

  poénra kell venni........engem nyugodtan lehetne szidni.....én nem azt nézem senkinél mi megy be -hanem azt ami kijön.......egy bizonyos szellemi szint alatt számomra a mértékalatti embverek nem emberek......no akkor ezt is csűnyán írtam?????
  egy dolog emberieskedni-és más dolog EMBER-nek lenni és úgy élni......”
 • 50. apátfalvifaszagyerek 2010. június 09. 21:24
  „36. Tömény kuruc.info granulátum. (Ez) maradhat, kedves DM?”
 • 49. maros50 2010. június 09. 21:16
  „47.Ez nem igazság hanem gyülöletkeltés.Ki fog derülni,hogy kiskorú -e a baltazár! A felhasználói szabályzat figyelembevételével írta meg hozzászólását vagy sem.”
 • 48. 620829 2010. június 09. 21:12
  „Kedves Maros50 !

  Milyen lehetőségről beszélsz??????azért a tarkoponyám ne ijesszen meg....érzőszívet takar!!!!”
 • 47. 620829 2010. június 09. 21:09
  „44-es ...igazad van....sajnos nem anyagyilkosok.....de idős és más vétlen emeberek bántásához csapatban-értsd hordávban-remekül értenek...................valóban fájó az igazság....de nem azt kéne feljeleneteni aki megírja az nigazságot-hanem azt aki nem szerez neki érvényt!!!!!!aki ismeri őket...az tudja-hogy milyenek......és ne izgulj...ezeket a beírásokat...mind 14 év alatti gyermekek írják a szűlwik nwvében...ők meg ugye....lásd gyerektolvajok cigányéknál........a minta.......szintén nem büntethetőek!!!!!!!”
 • 46. maros50 2010. június 09. 21:00
  „42.
  A parlamenti közvetítés cáfolta a fosztogatás tényét.”
 • 45. maros50 2010. június 09. 20:58
  „43.Még az a jó,hogy nincs lehetőséged!”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeri az Ĺland-szigeteket?

Nagy ünnep a mai nap az Ĺland-szigetek lakóinak: június 9-én tartják nemzeti ünnepüket, az Ĺland Önkormányzat Napját 1922 óta. Még nem hallott róluk? Íme néhány információ! Tovább olvasom