Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Romaellenes óriásplakáttal kampányol a Szlovák Nemzeti Párt

Nyíltan romaellenes óriásplakátokkal indította útjára választási kampányát a Szlovák Nemzeti Pár (SNS).
Az óriásplakátok, amelyeken egy elhízott, tetovált roma fiatalember fényképe alatt a "Hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni" felirat található, kedden délután jelentek meg egész Szlovákiában.

A Sme című liberális pozsonyi napilap szerdai kommentárjában élesen bírálja az SNS-t, azt állítja, hogy az óriásplakátok rasszista színezetűek, s a pártot fel kellene oszlatni, és be kellene tiltani. Ugyanakkor szükségesnek tartja, hogy büntetőeljárás induljon mindazok ellen, akik ezt a kampányt megszervezték, mert az kimeríti az etnikai gyűlöletkeltés bűntettét. "Mi csak arra mutattunk rá, ami statisztikailag bizonyítható.

Abból indultunk ki, hogy a legtöbb ember, aki nem akar dolgozni, s akikre mi ráfizetünk, az a cigányok közül kerül ki" - nyilatkozott a lapnak Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Visszautasította, hogy a plakátok rasszisták és romaellenesek lennének.

"Mi csak nyíltan beszélünk a létező problémáról. Felejtsük el a politikai alakoskodást, csak problémákat okoz" - szögezte le az SNS első alelnöke.

A Pravda című független napilap azt írja, hogy az SNS kampánya "a bűncselekmény határán van".

Monika Flasíková, a kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer) európai parlamenti képviselője szerint viszont a nemzetiek kampánya "rasszista", és úgy véli, hogy az illetékes hatóságoknak közbe kellene avatkozniuk. "Lehetetlen be nem avatkozni csak azért, mert az esetleg százalékokat hozhat az SNS-nek" - jelentette ki az EP-képviselő. Ugyancsak elfogadhatatlannak minősítette az SNS Magyarország- és magyarellenes támadásait is. Szerinte a nemzetiek ijesztgetése a trianoni szerződés megnyitásával, teljesen alaptalan.

Dusan Caplovic, a kisebbségi és emberi jogok védelméért felelős kormányfőhelyettes szóvivője útján közölte: az óriásplakátok és az SNS-kampány ügyében nem kíván nyilatkozni. Szlovákiában június 12-én tartanak parlamenti választásokat.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. május 05. 17:37
    „"...a legtöbb ember, aki nem akar dolgozni, s akikre mi ráfizetünk, az a cigányok közül kerül ki"

    Ekkora igazságot még nem olvastam a DM-ban! Végre igazat ír, még ha idézet formájában is!”
  • 1. tupac 2010. május 05. 13:32
    „ez kell nálunk is ,nem dolgozik nincs segély meg nem kell 10 gyereket össze..<moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan meghaltak Dél-Afrikában egy közúti balesetben

Húsz ember meghalt, 15 súlyosan megsebesült egy balesetben a Dél-afrikai Köztársaság nyugati részén… Tovább olvasom