Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Rómához és a világhoz szólt XVI. Benedek pápa

Olaszország - Megbékélésre szólított föl Afrikában és a Közel-Keleten XVI. Benedek pápa vasárnap Rómában a Szent Péter téren több tízezer hívő előtt tartott hagyományos húsvéti üzenetében.
Az "urbi et orbi" vagyis a városhoz és a világhoz szóló üzenetében a katolikus egyházfő fölhívta a figyelmet arra, hogy Afrikában hatalmas szenvedést okoznak a véget nem érő konfliktusok, amelyek sokszor nem kapnak elég figyelmet. A pápa szorgalmazta az erőfeszítések megújítását az izraeli-palesztin konfliktus kezelésére, a békés együttélés megvalósítására.

A húsvéti üdvözletet 63 nyelven mondta el a csütörtökön 82. születésnapját betöltő egyházfő. Először az olasz hívekhez szólt, és külön megemlékezett az egy hete történt, 293 halálos áldozatot követelt abruzzói földrengés miatt szenvedőkről. Holland nyelvű áldása után pedig köszönetet mondott az országból érkezett, a Szent Péter teret díszítő virágokért. Magyarul is elhangzott az áldás: "Krisztus feltámadott, Halleluja".

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. cselac 2009. április 14. 10:10
  „Még egy utolsó, aztán tényleg nem szeretnék hozzászólni, mert ebben minden benne van. Egy fórumon találtam ezt a hozzászólást, magam nem tudtam volna jobban megfogalmazni, ezért idézem:

  "Magam részéről úgy gondolom, hogy Isten létezését, Jézus történetének valódiságát nincs módunkban fizikai módon bizonyítani, de cáfolni sem. Fontosnak tartom, hogy egyik sem működik. Sokan megpróbálták mindkét oldalról. Egész egyszerűen az utóbbi 2000 év nagyon sok idő, nem vagyunk 2000 évvel ezelőtti szemtanúk.
  Határozottan állítom, hogy cáfolni sem egyszerű. Sőt, kifejezetten lehetetlen.
  Mégis miért állítom, hogy a bibliai történet igaz? Lehetséges a feltámadás és a többi elképesztő dolog?
  Választ csak személyes Isten kereséssel található. Aki őszintén keresi Istent, az megtalálja Őt - a Biblia ezt állítja. Kipróbáltam. Te is kipróbálod? Csak akkor mondj igent, ha őszintén teszed, különben nem hiteles a keresésed.

  Üdvözlettel:
  András

  Nem zaklatásként, csak egy utolsó megjegyzés: Ha a válaszod nem, akkor sajnos a véleményed szubjektívnek mondható, ami teljességgel alátámaszthatatlan."

  Köszönöm, hogy elolvastad. Nem szeretnék ezek után többet szólni, mert egyetértek a fent leírtakkal.”
 • 75. cselac 2009. április 14. 09:43
  „Zeitgeist?”
 • 74. cselac 2009. április 14. 09:27
  „Flex: nem szándékoztam reagálni, változatlanul felhívnám a figyelmed, hogy a keresztény szó Krisztus-követőt jelent.

  Még egy utolsó, aztán jó napot: egy teóriát lehet akceptálni, de tényként közölni annyi, mint az, hogy Jézus pártus herceg volt, vagy magyar.

  Ha már nem tetszik neked az intézményesség, akkor javaslom, alapíts egy vallást és majd 2000 év múlva eldönti az utókor, mennyire volt sikeres.

  Te ott is voltál? De jó...na, egyen meg a hörcsögöd ebédre.

  Az nem lehet, hogy Jézus UFO volt?

  Szevasz tavasz :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 73. cselac 2009. április 14. 09:19
  „Rendben, tanulmányozom, köszönöm a jó tanácsot :DDDDDDDDDDDDD”
 • 72. flexsnake 2009. április 14. 09:13
  „68. nem ezt írtam. Jézus soha nem beszélt istenről. Nem volt több mint egy vándor aki járt keleten és a magával hozott ismereteket adta tovább. Azért választották a keresztények később, mert ezzel tudták magukat róma előtt kimenteni és megalapozni azt a birodalmat aminek központja ma is róma. Krisztusnak azért nevezték később mert víz által keresztelték meg. Krisztus=felkent. Tanulmányozd a vallást mielőtt hülyeségeket beszélsz. Egy ember köré kerítettek legendát a cél érdekében hogy a beteg vallásukat terjesszék. Beteg az a vallás ami bálványokat imád.”
 • 71. trixi11 2009. április 14. 09:04
  „Köszönöm, hogy válaszoltál, bár nem tudtam meg többet, viszont azt igen, hogy valószínűleg hívő embertől sosem fogok újat hallani! Még egyszer kösz! :)”
 • 70. cselac 2009. április 13. 21:31
  „Trixi drága: nem tudok bizonyosságot felmutatni, ez nem meggyőzés, vagy bizonyítás kérdése...számos istenbizonyíték van, rengeteg teológia épül erre, egyetlen fontos dolog van: addig nem fogod hinni Isten létezését, amíg észérvekkel és látható dolgokkal próbálod felfogni. A hit nem a realitás és a materiális világ része.

  Másrészt talán azért nem vitáznak veled I. János Pál halálról és hasonló dafincsi-misztikumról, mert ennek a hithez vajmi kevés köze van...talán amiért nekem sem fontos és nem érdekel. Ha van is bennük igazság, a média olyan mesét kanyarított köréjük, hogy valóban hívő ember magasról tojik rá...én is...mert a hitemben ez totál lényegtelen dolog.”
 • 69. cselac 2009. április 13. 21:25
  „Flex: azt mondtad, hogy sokkal keresztényibb tanítások vannak Krisztus. Ellenben, a keresztény maga krisztuskövetőt jelent, tehát Krisztusnál nem lehet keresztényibb senki. No mindegy.”
 • 68. flexsnake 2009. április 13. 15:54
  „64. akkor most ki akarod nyalni? :D”
 • 67. flexsnake 2009. április 13. 15:54
  „64. akkor most ki akarod nyalni? :D”
 • 66. trixi11 2009. április 13. 13:39
  „Szilágyi_Zsolt
  A trixi11 nekem nem álnév, aki ismer jól tudja ki vagyok, egyébként nem emlékszem, hogy megszólítottalak volna! Ráadásul felvehetném mondjuk nick névnek azt, hogy "Kis Piroska", de Te akkor sem tudnád ki vagyok!”
 • 65. Szilágyi_Zsolt 2009. április 13. 11:59
  „Flexsnake, te balfácán: ÉN nem mondtam semmiféle véleményt! Én pont azt üzenetem a magadfajta "vallásról hallok=nekiállok köpködni" típusú mocskolódóknak, amivel te próbálsz visszavágni: a te (pápaellenes) véleményed éppen úgy nem érdekel senkit, mint a s...ed lyuka! Vágod?”
 • 64. persona 2009. április 13. 11:36
  „Bármi létezhet addig, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják, de azért ha valaki már találkozott Istennel, szóljon..”
 • 63. flexsnake 2009. április 13. 10:21
  „59. Akkor nem gond hogy nem vagyok balos és gondolom az sem hogy én nem hiszek istenben, viszont tudom hogy létezik. A hittel nincs is baj, annak kell aki nem szerez valamiről bizonyosságot. De a vallásokkal komoly bajok vannak, mivel egy hierarhikus felépítésben működnek. A keresztények kisistene a pápa aki választott de nem kiválasztott. Az egész keresztény egyház a felépítése miatt befolyásos. Ha eltűnik a keresztény egyház a hívői ugyanúgy megmaradnak, hiszen a hithez nincs szükség egyházakra.
  ,,Ne járj házról-házra, ne téríts és ne menj be az ajtón ami nem a tiéd. "
  Nincsenek kizárólagos igazságok, vannak dolgok amik létezhetnek párhuzamosan úgy hogy egymásra semmilyen hatást nem fejtenek ki. Míg mások bár nem láthatóak, mégis mérhetőek.
  A mágnesesség létezik. Létre tudunk hozni mágneses mezőt, ismerjük a fizikát ami bemutatja, még meg is jeleníthetjük mondjuk vasporral, de magát a mágneses mezőt soha nem fogjuk látni. De a hatásait tudjuk mérni.
  Isten létét főleg a tudósok felső körei fogadják el. Vannak olyan jelenségek amit a fizika nem tud egyértelműen megválaszolni mert nem állandó. Ami nem állandó és nincs benne logika és ennek ellenére mégis létezik ott valami másnak kell lennie ami tudatosan befolyásolja. A semmiből nem lesz semmi és a semmi semmilyen hatást nem fejt ki semmire.”
 • 62. flexsnake 2009. április 13. 10:06
  „50. krisztus az felkent, nem követő. Azután nevezik krisztusnak hogy vízzel megkeresztelték.

  57. isten létezésére csak az a bizonyíték hogy amit a tudomány logikusan nem tud megmagyarázni abban a leglogikusabb hogy isteni műveletek sora zajlik. Ez hit kérdése és nem vallási kérdés. HA isten mérhető lenne műszerekkel, tapintható vagy kézzel fogható akkor nem lenne értelme a hitnek.

  58. a vélemény olyan mint a seggluk , ha nem tetszik akkor ne nézegesd. Attól hogy neked más a véleményed, nem lesz még másnak is az. Aki pedig vak próbálja tapintani, a süketek érzékelik a rezgéseket. Ha nincs füled, akkor nem hallod meg. Zárkózz be a magad világába és boldogulj egyedül.”
 • 61. flexsnake 2009. április 13. 10:06
  „50. krisztus az felkent, nem követő. Azután nevezik krisztusnak hogy vízzel megkeresztelték.

  57. isten létezésére csak az a bizonyíték hogy amit a tudomány logikusan nem tud megmagyarázni abban a leglogikusabb hogy isteni műveletek sora zajlik. Ez hit kérdése és nem vallási kérdés. HA isten mérhető lenne műszerekkel, tapintható vagy kézzel fogható akkor nem lenne értelme a hitnek.

  58. a vélemény olyan mint a seggluk , ha nem tetszik akkor ne nézegesd. Attól hogy neked más a véleményed, nem lesz még másnak is az. Aki pedig vak próbálja tapintani, a süketek érzékelik a rezgéseket. Ha nincs füled, akkor nem hallod meg. Zárkózz be a magad világába és boldogulj egyedül.”
 • 60. theseus 2009. április 13. 09:50
  „Boldog Húsvétot mindenkinek!

  Érdekes, de nem meglepő, hogy egy ilyen hagyományos húsvéti üzenet milyen hitvitákat tud kiváltani ezen a fórumon, ahol a hozzászólók általában politikai nézeteiket fejtek ki. Ez itt is jellemző, az egyházat sokan politikai intézménynek tekintik, nem egymilliárd hívő lelki közösségének. Az is jellemző, ahogy a balos hozzászólók visszamondják az ateista, marxista leckét.

  Egy különbség azért van a szimplán politikai hatalmak között: a kormányok, pártok, birodalmak elég jönnek-mennek, elég rövid idő elteltével, ahogy azt itt is megtapasztalhattuk (bár Gy.F. így is a kelleténél többet időzött a min.elnöki székben), míg Szt. Péter utódjai kétezer éve folyamatosan vezetik a világszerte egyre növekvő egyházat, és a Biblia szerint ez így is lesz Krisztus második eljöveteléig.

  A Húsvét egyébként alapvetően nem arról szól, hogy kinek hogy tetszik az aktuális pápa vagy a papok, hanem arról, hogy hisz-e Krisztus feltámadásában és az örök életben, vagy nem. Akinek jobb az utóbbiban hinni, hogy a halállal mindennek vége, megöregszik, meghal, majd elrohad a teste, és utána semmi sincs, az éljen csak úgy. Csakhogy a kereszténység szerint nem csak mennyország, hanem pokol is van, és a halál után majd mindenki a maga helyére kerül.”
 • 59. Szilágyi_Zsolt 2009. április 13. 09:11
  „Vallásszabadság van: mindenki abban hisz, amiben jónak látja. Ez szíve joga, és senkinek semmi köze hozzá. Ugyanúgy a pápa is azt nyilatkozik, amit akar. Akit érdekel, meghallgatja a szavait, aki meg nem vallásos, esetleg kimondottan egyházellenes, az mi a francot törődik vele?! A kutya nem kíváncsi a véleményére! Ez főleg a flexsnake és trixi11 álnéven okoskodó megmondóemberekre érvényes.”
 • 58. trixi11 2009. április 13. 09:05
  „Jó reggelt!
  cselac
  Azért érdekes számomra az, hogy akár egyházi méltósággal vagy szimplán hitoktatóval szeretnék beszélni a témáról, akkor süket fülekre találok, vagy elbeszélnek a kérdéseim mellett, konkrét választ még soha nem kaptam, maximum annyit, hogy ez kitaláció! Arra lennék kíváncsi, hogy milyen bizonyságot tudsz felmutatni, hogy Isten létezik???”
 • 57. persona 2009. április 13. 08:59
  „flexsnake 2009.04.12. 23:41

  A passió a vérre és a brutalitásra alapoz a stigmata meg csak a misztikumra.

  Itt a lényeg! Az egész vallástudomány egy nagy misztikum alapuló mese. Ezért nyerő a Stigmata. :)”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katonákat vezényeltek Bangkokba

A levegőbe lőttek a bangkoki belügyminisztériumnál tüntetők és az épületből távozó kormányfő… Tovább olvasom