Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Római kori halsózó üzemet tártak fel

A létesítmény Déniában, a római Dianiumban kerültek napvilágra.
Római kori halsózó üzemet tártak fel a Spanyolországban. A létesítmény Déniában, a római Dianiumban kerültek napvilágra. A települést görögök alapították a Kr.e. IV. században, s a Hemeroszkópion nevű városról Sztrabón (Kr.e. 64–Kr.u. 23) görög történetíró is említést tesz. A pun háborúk alatt a város Róma szövetségese volt, később Dianium néven a birodalom részévé vált.

A Kr.e. I. században Quintus Sertorius római hadvezér haditengerészeti kikötőt létesíttetett a városban. A tengerparton épült halfeldolgozó üzem a késő római korban, a Kr.u. IV. vagy V. században létesült. Közel volt Dianium főteréhez, a fórumhoz, vagyis a település szerkezete különbözött a klasszikus római kori városokétól, ahol a lakónegyedek elkülönültek az ipari létesítményektől - olvasható a Euro Weekly News hírei között.

A létesítmény négy egymást követő nagy medencéből állt, amelyek falait habarcsba rakott, apróra tört kerámiával (opus signinum) "csempézték ki". "A kis üzem több mint egy évezreden át üzemelt, azt tanúsítva, hogy a sózott hal milyen szerepet játszott a helybéli lakosság étrendjében és megélhetésében" - hangsúlyozta Josep A. Gisbert, a déniai önkormányzati régészeti osztály vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorista támadás a baidzsi olajfinomító ellen

Teljesen leállították Irak legnagyobb olajfinomítóját, miután fegyveres lázadók szombat hajnalban pokolgépes támadást hajtottak végre ellene. Tovább olvasom